Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου του Συνοικισμού Αγίου Γεωργίου Αχερίτου – Βρυσούλλων, όπου τελείται κάθε χρόνο η πανήγυρη της Αναλήψεως από τους κατοίκους της κατεχόμενης Αχερίτου, στην οποία υπάρχει ο ναός της Αναλήψεως του Κυρίου, λειτούργησε για την εορτή και κήρυξε το θείο λόγο ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος.
Έλαβαν μέρος επίσης οι πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Αυγουστίνος Κκαράς, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Επιφάνιος Παπαντωνίου, οι Πρωτοπρεσβύτεροι Χριστόδουλος Χριστοδούλου, Νικόλαος Παπαντωνίου, ο Πρεσβύτερος Ανδρέας Αντωνίου και ο διάκονος Ιωάννης.
Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στο πνευματικό νόημα της εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου, τα οποία περιγράφονται και από τα ιερά αναγνώσματα.
Το περιεχόμενο της πίστεώς μας πρόσθεσε, μας αποδεικνύουν πως ο Θεός παρεμβαίνει μέσα στην ιστορία, ρυθμίζοντας όσα αφορούν την πορεία του ανθρώπου γιατί θέλει «πάντας ανθρώπους σωθήναι και εις επίγνωση αληθείας ελθείν», να επανέλθει και να εισαχθεί πάλι στον Παράδεισο από εκεί όπου ξεκίνησε. Τα φιλοσοφικά και ιδεολογικά ρεύματα που υπάρχουν, προσπαθούν να κόψουν αυτή τη σχέση του Θεού με τον κόσμο και να του διαμορφώσουν την αντίληψή του.
Στάθηκε στην πράξη της «ευλογίας» την οποία κάνει ο Χριστός προς τους Αποστόλους του που έχει την έννοια του καλού λόγου, ούτως ώστε να τους ενισχύσει και να τους καταστήσει υπεύθυνους για τη διάδοση του Ευαγγελίου Του μέσα στον κόσμο. Η «ευλογία» που είναι στοιχείο της ζωής της εκκλησίας αποτελεί το κέντρο των μυστηρίων της, συμπλήρωσε.
Λαμβάνοντας αφορμή από τα θέματα της επικαιρότητας και τη συζήτηση για ψήφιση νομοσχεδίων περί των θεμάτων των ομοφυλοφίλων, ο Μητροπολίτης Βασίλειος ξεκαθάρισε ευθαρσώς ότι για τον ίδιο δεν αποτελεί ενόχληση το γεγονός ότι, γίνεται όποια συζήτηση.
Εκείνο το οποίο αποτελεί μέγιστη ύβρη απέναντι στον Θεό όσο και στα πρόσωπα όλων των Χριστιανών τόνισε είναι, η χωρίς αιδώ διατύπωση εκπροσώπου του λαού στην Κυπριακή Βουλή ότι η «ευλογία» αποτελεί τσαρλατισμό. Διερωτήθηκε, όταν ο Χριστός δίδαξε το ευαγγέλιο ήταν τσαρλατάνος; όλες οι αγιαστικές πράξεις της εκκλησίας με πρώτιστο τη θεία ευχαριστία είναι τσαρλατανισμός; Εάν η θέση αυτή εκφραζόταν την περίοδο των πρώτων χριστιανικών χρόνων, τέτοιες συμπεριφορές θα είχαν καταδικαστεί ως αιρετικές από τις Οικουμενικές Συνόδους, συμπλήρωσε.
Όταν άνθρωποι εκλέγονται για να εκπροσωπήσουν τον λαό, δεν εκπροσωπούν ιδεολογίες, αλλά πρέπει να είναι άνθρωποι οι οποίοι προωθούν και διαφυλάσσουν τις χριστιανικές και εθνικές αξίες και όλα σε όσα στηρίζεται το Έθνος και όλος ο ιστός της κοινωνίας, η πίστη τον Θεό κ.ο.κ. Δεν επιτρέπεται να εκφράζονται με τέτοιο ασεβή τρόπο στα άγια και τα ιερά, επεσήμανε.
Ευχήθηκε τέλος η σημερινή εορτή ν’ αποτελέσει το «έναυσμα», ούτως ώστε όλοι να «συνέλθουμε» και να κρατήσουμε τη διδασκαλία του Ευαγγελίου, δεχόμενοι την «ευλογία» του Αναληφθέντος Χριστού, ο οποίος δεν εγκατέλειψε τον κόσμο αλλά είναι διαρκώς παρών μέχρι τη συντέλεια του. Αυτή πρόσθεσε, ν’ αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία ζούμε την χριστιανική μας ζωή και την πορεία μας μέσα στον κόσμο.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Πανιερώτατος ανέγνωσε την ειδική ευχή στην κυρία Ανδριανή Καραπίττα, προκειμένου να εισέρχεται και να επιμελείται τον καθαρισμό του ιερού βήματος.
Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας γύρω από το ναό.
Η Δεσποτική Εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στο Παραλίμνι
Την παραμονή της εορτής, Τετάρτη, 24 Μαΐου 2023, τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου ο εόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, πλαισιούμενου από το ιερατείο του ναού.