Δεκαέξι χρόνια μετά τον τραγικό Αύγουστο του 2005, που βύθισε την Κύπρο στο πένθος, με την πτώση του Boeing 737-31S της αεροπορικής εταιρείας Helios στη βουνοπλαγιά του Γραμματικού Αθηνών, παρασύροντας στο θάνατο 121 αθώες ψυχές, οι 12 από το Παραλίμνι, οι συγγενείς αυτών, τέλεσαν στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, το ετήσιο μνημόσυνο των τραγικών θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος, Οδυσσέα, Ξένιας και Χρύσως Κουτσόφτα, Χρίστου, Αντωνίας, Έβελις, Ξένιου και Μάρκου Πυρίλλη, Αντωνίου, Μαρίας, Χρίστου και Χριστίνας Αντωνίου.
Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος, συμπαραστατούμενος από τον Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Χαλίλ και το ιερατείο του ναού.
Ο Ναός κατεκλύσθη από συγγενείς, φίλους, συμπολίτες, βουλευτές, δημοτικές, πολιτικές, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές της περιοχής, οι οποίοι, με έκδηλη την συγκίνηση, συμπροσευχήθηκαν για την ανάπαυση των ψυχών των αθώων αυτών θυμάτων της μοιραίας πτήσης. Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας παρέστη η κυρία Αναστασία Ανθούση.
Το παρόν της έδωσε επίσης και η κυρία Ιωσηφίνα Αντωνίου, Επίτροπος Ισότητας των Φύλων. Τον Δήμο Παραλιμνίου εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος κ. Αβράμης Μουλαζίμης, την Αστυνομική Διεύθυνση ο Υπαστυνόμος Γιάννης Καπνουλλάς και την στρατιωτική ηγεσία ο Ταγματάρχης Κουσάπιας Αντώνη.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Στη σύντομη ομιλία του ο Πανιερώτατος έκανε αναφορά στις τραγικές στιγμές που συνεχίζει να βιώνει ο Κυπριακός λαός και απειλούν την πατρίδα ακόμα και για εξαφανισμό από τις απειλές και επιβουλές της Τουρκίας.
“Θα πρέπει όλοι να σκεφτόμαστε το πως ενεργούμε, τι λέμε και τι κάνουμε και πως αντιδρούμε σε διάφορες κατάστασεις. Λαμβάνοντας αφορμή από την προτροπή του Αποστόλου Παύλου στο σημερινό ανάγνωσμα «οφείλομεν δε ημείς οι δυνατοί τα ασθενήματα των αδυνατων βαστάζειν» και να μην ψάχνουμε ν’ αρέσουμε στον εαυτό μας. (Ρωμ. 15:1) . Επιβάλλεται ν’ αποβάλουμε τον εγωισμό. Αν στηριζόμαστε σ’ αυτόν, η πτώση που άρχισε στον Παράδεισο, θα συνεχίσει με τη δική μας συμπεριφορά και δεν θα μπορέσει ν’ ανορθωθεί το ανθρώπινο γένος. Οφείλουμε για παράδειγμα να συμπαραστατούμε στις οικογένειες των θυμάτων, τους γονείς των ηρωομαρτύρων ακόμα και σήμερα αυτούς που έχασαν τους δικούς τους ένεκα του κορωνοϊού.
Χωρίς περιστροφές, έψεξε τον τρόπο που συμπεριφέρεται η σημερινή κοινωνία και τόνισε ότι, πρέπει να υπάρχει ανάληψη των ευθυνών του καθενός, για να μην κατακερματίζεται ο κοινωνικός ιστός. Ο καθένας επιδιώκοντας εγωιστικά αυτό που νομίζει ότι είναι το σωστό χωρίς να το θέτει στην κρίση της κοινής γνώμης, γιατί η κοινωνία δεν είναι μονάδα αλλά χαρακτηρίζεται από την συλλογικότητα που αποτελεί τον τρόπο ευθύνης και συμπεριφοράς μέσα στην κοινωνία. Συμπαράσταση ενεργή, χωρίς εγωισμό, οχυρώνοντας την κοινωνία υγιεινά, ούτως ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζουμε. Θα πρέπει την ίδια ώρα να μην διαλύσουμε ούτε τον εθνικό ιστό της κοινωνίας, αλλά να δούμε πως όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε στη σωτηρία την πατρίδα μας που κινδυνεύει. Με λύπη σημείωσε, έχουμε ξεχάσει την έννοια της αλληλεγγύης και ο καθένας κάνει ότι θέλει με αποτέλεσμα ο κάθε υπεύθυνος-ανεύθυνος πίσω από τα σύγχρονα εργαλεία των μκδ να λέει ότι θέλει.
Απαιτείται να διδαχθούμε από το σημερινό μήνυμα του Αποστόλου Παύλου «να μην αρέσουμε στον εαυτό μας αλλά με τη συμπεριφορά μας να γίνουμε αρεστοί στους άλλους», αναπτύσσοντας την κοινωνική αλληλεγγύη η οποία είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ενότητα, στη συνοχή και στην ενίσχυση του οποιουδήποτε αγώνα διεξάγει το έθνος διαχρονικά. Όταν το έθνος ήταν ενωμένο, μεγαλουργούσε, όταν κατά τον εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό είμαστε διηρεμένοι, δεν μας πρέπει λευτερία. Έχοντας αυτά τα μηνύματα πάντοτε υπόψη, με τη χάρη του Θεού να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε”, κατέληξε χαρακτηριστικά.
Δείτε την ομιλία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασιλείου:
Δείτε τον Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία: