Σε μουσείο μετατρέπεται το μοναστήρι της Αγίας Νάπας. Όπως δήλωσε στο Politis.com.cy o Mητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειος, με την ευκαιρία της υπογραφής των συμβολαίων των κατασκευαστικών εργασιών, σε έναν περίπου χρόνο αναμένεται ότι το μουσείο θα μπορεί να φιλοξενήσει τους πρώτους του επισκέπτες. Το σκεπτικό της μετατροπής του μοναστηριού σε μουσείο, στηρίχθηκε αφενός στο γεγονός ότι λόγω της θέσης στην οποία βρίσκεται, στο κέντρο της τουριστικής περιοχής της Αγίας Νάπας, δεν προσφέρεται για μοναχισμό. «Επειδή όμως είναι ένα αρχαίο μνημείο και δεν έχουμε τέτοια μνημεία στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, προσφέρεται άνετα για να αναδειχθεί σε ένα πρότυπο μουσείο», επεσήμανε. Στο μουσείο, πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος, θα εκτεθούν αμφορείς που έχουν εξασφαλιστεί από τη συλλογή του Μακαρίου που βρίσκεται στην Αρχιεπισκοπή και θρησκευτικές εικόνες που προέρχονται κυρίως από τις κατεχόμενες περιοχές.
Πρόκειται για εικόνες οι οποίες έχουν επαναπατρισθεί από το Μόναχο και για άλλες που φιλοξενούνται στην Αρχιεπισκοπή και προήλθαν από κατεχόμενες εκκλησίες, αρκετές από την περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. «Στόχος μας είναι η εγκατάσταση του μουσείου να είναι τέτοια που να λειτουργεί ως εισαγωγή στην ιστορία της περιοχής και της Κύπρου γενικότερα και του ίδιου του μοναστηριού», σημείωσε ο μητροπολίτης, προσθέτοντας πως εκτός από τα εκθέματα θα αναδειχθεί και το ίδιο το κτήριο της μονής. Όπως μας εξήγησε, εδώ και δέκα περίπου χρόνια η Μητρόπολη βρίσκεται σε συνεργασία με ομάδα πανεπιστημιακών από το Βερολίνο οι οποίοι και έχουν διεξαγάγει όλες τις μελέτες εγκατάστασης του μουσείου. Ο χώρος, πρόσθεσε ο μητροπολίτης, θα προσφέρεται και για πανεπιστημιακή μελέτη, πάντοτε σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ακαδημία της Μητροπόλεως η οποία έχει έδρα το μοναστήρι της Αγίας Νάπας. Πλέον, όπως ανέφερε, θα προσφέρεται ο πολιτισμός της περιοχής της Αμμοχώστου και της Κύπρου γενικότερα στις χιλιάδες των επισκεπτών της περιοχής. Ήδη το μοναστήρι έχει μεγάλη επισκεψιμότητα. Ειδικά για τους Ρώσους, όπως και για τους Κύπριους, η εικόνα της Αγίας Νάπας αποτελεί μεγάλο προσκύνημα.
Τα έργα που θα γίνουν δεν θα αλλάξουν την εικόνα της μονής. Το μόνο πράγμα που θα αλλάξει, είπε ο μητροπολίτης, είναι ο ηλιακός μπροστά από τα δωμάτια, ο οποίος για λόγους ασφαλείας θα κλείσει με γυαλί. Τα σχέδια έγιναν σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων.
Το μοναστήρι χτίστηκε με τη μορφή ενός μεσαιωνικού κάστρου γύρω στο 1500 μ.Χ. Είναι λαξεμένο σε βράχο και είναι αφιερωμένo στην «Παναγία των Δασών», ονομασία που προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη για τη δασωμένη κοιλάδα (νάπη), ως αποτέλεσμα της τοπογραφίας της περιοχής κατά το παρελθόν. Όπως ανέφερε ο μητροπολίτης μέχρι το 1840 περίπου υπάρχουν μαρτυρίες ότι κατοικείτο από μοναχές. Για πολλά χρόνια λειτούργησε ως ο κύριος ναός της Αγίας Νάπας. Το 1978 μετατράπηκε σε Οικουμενικό Συνεδριακό Κέντρο, ενώ μετά την αποκατάσταση της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου το 2007, η μονή τέθηκε υπό τη διοίκηση της Μητρόπολης και άρχισε η προσπάθεια για μετατροπή της σε μουσείο.