Συνεχίστηκαν το πρωί της Τρίτης, 3 Μαΐου 2022, οι εργασίες του Ϛ’ Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας, υπό τη θεματική «Η τιμή του Τιμίου Σταυρού στην Κύπρο», το οποίο διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και την Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος».
Κατά τις πρωινές Δ΄ και Ε΄ κατά σειρά συνεδρίες, παρουσιάστηκαν έξι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που κινήθηκαν στη θεματική «Η τιμή του Τιμίου Σταυρού στην Κύπρο: πηγές-αρχαιολογια-τέχνη».
Πρώτος ομιλητής, ο Ομότιμος Καθηγητής Κώστας Κωνσταντινίδης της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κώστας Ν. Κωνσταντινίδης, ο οποίος ανέπτυξε
το θέμα: Ο Αλέξανδρος Μοναχός της Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα και το έργο του: De Inventione Crucis (BHG 410-410c, CPG 7398).
Ακολούθησε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών και Επιστημών Ilia State University, Τιφλίδα, Γεωργία Tchkoidze Eka, η οποία ομίλησε για την γεωργιανή καὶ παλαιο-ρωσική μετάφραση του έργο του Αλεξάνδρου Μοναχού: De Inventione Crucis. Ο Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου Αρχιμ. Γρηγόριος Ιωαννίδης παρουσίασε την λειτουργική χρήση του Τιμίου Σταυρού στις κυπριακές λειτουργικές πηγές. Τέλος ο Δρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας και μέλος του συνεργαζόμενου ακαδημαϊκού προσωπικού της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου Ανδρέας Φούλιας, παρουσίασε στο ακροατήριο την Τυπολογία τοῦ Σταυροῦ καὶ τοῦ Χριστογράμματος στὴν Κύπρο κατὰ τὴν πρώτη χιλιετία.
Στο β’ μέρος των εργασιών, ο Πρωτ. Παρασκευάς Αγάθωνος, Δρ Θεολογίας και Καθηγητής της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας» Εκκλησίας Κύπρου παρουσίασε τον εορτολογικό κύκλο και τα υμνογραφικά του Τιμίου Σταυρού στην Κύπρο. Το λόγο έλαβε ο αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ιώνιου Πανεπιστημίου κ. Ηλίας Γιαρένης ο οποίος ανέδειξε άγνωστες πτυχές από την επίσκεψη της αγίας Ελένης στην Κύπρο μετά την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού.
Τέλος, η Εκτελεστική Διευθύντρια της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος» Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Βυζαντινολόγος. της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας» Εκκλησίας Κύπρου, έκανε μια ιστορική αναδρομή του Τιμίου Σταυρού στην Κύπρο μέσα από χρονογραφικές, ιστοριογραφικές και περιηγητικές πηγές.
Κατά τις απογευματινές συνεδρίες, εξετάστηκε η τιμή του Τιμίου Σταυρού στο έργο του αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου από τους πανοσιολ. Αρχιμ. Βενέδικτο Ιωάννου και τον κ. Δημήτριο Αγορίτσα Διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.
Ακολούθησαν δύο εισηγήσεις που πραγματεύτηκαν διαχριστιανικὲς καὶ διεπιστημονικὲς προσεγγίσεις της τιμής του Τιμίου Σταυρού στην Κύπρο από τους κ.
Lorenzo Calvelli Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ca’ Foscari Βενετίας-Ιταλίας και Νικόλαου Μπαρκιτζή Αναπληρωτή Καθηγητή του Science and Technology in Archaeology and Culture Research Center, The Cyprus Institute.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με παρουσίαση από τους Δρ Ανδρέα Φούλια και Δρ Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου του ανεικονικού διάκοσμου ταφικού σπηλαίου στην Κρίτου Τέρρα.
©® pndiaconia.imc.