Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας: «Θα στηρίξουμε τις τοπικές δομές που ήδη λειτουργούν αλλά και ανθρώπους που λόγω του πολέμου έχουν εξαντληθεί οι πόροι τους»
Στην Πολωνία βρίσκεται αυτή την ώρα ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ο οποίος έφτασε αργά χθες το βράδυ μαζί με την αποστολή βοήθειας από την Κύπρο, στη οποία είναι και επικεφαλής. Σε δηλώσεις του στο «Πρωινό» δρομολόγιο, ο Πανιερωτάτος μίλησε για τις μέχρι τώρα κινήσεις του.
Μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη της Κύπρου, στην Βαρσοβία όπου τον ενημέρωσε για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει, ο Πανιερωτάτος μαζί με την αποστολή, συναντήθηκε και με τους Μητροπολίτες οι οποίοι ασχολούνται με την εκεί ανθρωπιστική στήριξη. Όπως ανέφερε ο ίδιος εδώ και δεκαπέντε ημέρες συνεργάζεται μαζί τους, για το θέμα της διανομής και της στήριξης των προσφύγων.
«Έγινε μια διαιτητική συνάντησή και οργάνωση, όπου είδαμε τα προγράμματα και τους σταθμούς οι οποίοι χρειάζονται ενίσχυση. Έχω μεταφέρει οικονομική βοήθεια από την Κύπρο, όποτε θα αγοραστούν τα αναγκαία από την Πολωνία».
Όσον αφορά τα τρόφιμα, τα οποία έχει συλλέξει η Μητρόπολη Ταμάσου και Ορεινής όπως και άλλες οργανώσεις, δεν μεταφέρθηκαν στην Πολωνία γιατί όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης βρίσκονται σε χώρους όπου τους επέδειξε ο πρέσβης της Κύπρου ακριβώς εκεί που θα βρίσκεται και το κέντρο της ανθρωπιστικής αποστολής.
«Έχω την άδεια από τον Πρέσβη να πάω να ελέγξω την διανομή ώστε να διανεμηθούν σωστά σύμφωνα με τους κανονισμούς και το πρόγραμμα που έχουν οι τοπικές αρχές. Η οικονομική βοήθεια που φέραμε από την Κύπρο ήταν η μεγάλη ανάγκη τα οποία θα «μεταφραστούν» σε ανθρωπιστική βοήθεια. Τα χρήματα έχουν περισσότερη αξία εδώ γιατί για να μεταφέρεις από την Κύπρο. τρόφιμα έχουν πάρα πολλά έξοδα. Όποτε, έχουν συμφωνηθεί οι ποσότητες και οι χώροι που πρέπει να υποστηριχτούν».
Στην συνέχεια, όπως δήλωσε ο Μητροπολίτης, θα πραγματοποιηθούν επιτόπιες αγορές από αποθήκες, οι οποίες έχουν κανονισθεί από τους εκεί Μητροπολίτες. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις απεγκλωβισμού αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες όπου θα βοηθούν τον κόσμο να έρθουν κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας προς την Πολωνία. Ήδη συνεργάτες τοπικών Μητροπόλεών της ανθρωπιστικής αποστολής βρίσκονται εκεί και μεταφέρουν κόσμο. Οι συναντήσεις θα γίνουν ώστε να διαπιστωθεί εάν πρέπει να μεταφερθούν στην Κύπρο ή να παραμείνουν στην Πολωνία.
«Γίνεται ένα τεράστιο έργο από την τοπική Ορθόδοξη εκκλησία της Πολωνίας. Χθες θαύμασα την οργάνωση και τον ανθρωπισμό αυτών των ανθρώπων, αλλά και όλης της Πολωνίας. Χθες αποφασίστηκε να στηρίξουμε τις τοπικές δομές που ήδη λειτουργούν αλλά και ανθρώπους που λόγω του πολέμου έχουν εξαντληθεί οι πόροι τους. Χρειάζεται όσοι έχουν εμπειρία σε τέτοια θέματα, να μοιραστούμε τα προβλήματα και να δώσουμε λύσεις».
Παράλληλα, ο Ταμασού Ησαΐας στις δηλώσεις του ανέφερε ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο δυνατό πρόγραμμα που σήμερα ξεκινά η υλοποίησή του. Ήδη υπάρχουν δύο χώροι υποδοχής οι οποίοι είναι υπό την ευθύνη της κυπριακής αποστολής με επικεφαλής τον Μητροπολίτη. «Για να λειτουργήσουν όμως σωστά χρειάζονται τεχνική υποστήριξη και καλύτερο τρόπο διαχείρισης, όποτε η κυπριακή αποστολή είναι να βοηθήσει με το καλύτερο τρόπο, λόγω και της εμπειρίας της.
Ωστόσο, ο Μητροπολίτης Ταμασού ανέφερε ότι στην Πολωνία ήδη υπάρχουν γύρω στα δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και υπάρχει μεγάλος πόνος. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια όλους όσοι συνέφεραν για να γίνει πραγματικότητα η αποστολή. Παράλληλα, ευχαρίστησε όλο το ποίμνιο της Μητροπόλεως αλλά και τους πολίτες, οι οποίοι συνεισέφεραν χρήματα έχοντας την δυνατότητα ο ίδιος να κάνει σοβαρές παρεμβάσεις. «Είναι πολύ βεβαρημένη η κατάσταση, υπάρχει μεγάλος πόνος, έχω ακούσει από χθες δύσκολες ιστορίες. Στόχος μας είναι να απαλύνουμε τον ανθρώπινο πόνο και να δείξουμε ότι ενδιαφερόμαστε και ότι δεν είναι μόνοι τους».
Το μήνυμα που θέλει να μεταφέρει σε όλους ο Πανιερώτατος από τους Χριστιανούς της Κύπρου είναι ότι η σκέψη τους βρίσκεται σε αυτούς τους ανθρώπους και μόνο η παρουσία ότι κάποιος τους σκέφτεται και μεριμνά είναι ένας τρόπος σημαντικής υποστήριξης. «Πέραν τούτου με βάση τις εμπειρίες που έχουμε από το παρελθόν και τις δυνατότητες μας θα στηρίξουμε και πολύ συγκεκριμένα τον κόσμο που έχει ανάγκη».
Σε ερώτηση εάν πέραν από την ανθρωπιστική βοήθεια έχει και πολιτική διάσταση, ο Πανιερώτατος απάντησε ότι αυτή η εισβολή είναι που έφερε μια ανθρωπιστική καταστροφή και δεν μπορεί να μεταφερθεί διαφορετικά. «Όσοι επιτελούμε ανθρωπιστικό έργο δεν ασχολούμαστε με την πολιτική. Αυτή την στιγμή διεξάγεται ένας καταστροφικός πόλεμος και την πληρώνουν οι άμαχοι. Δεν μπορούμε να δούμε την καθαρή αλήθεια. Όταν βρίσκεσαι σε ευαίσθητες περιοχές δεν προβαίνεις σε πολιτικές αναλύσεις. Και δεν μας ενδιαφέρουν. Δεν μπορούμε να μην καταδικάσουμε αυτό τον πόλεμο. Αυτή τη στιγμή σε όλες τις αποστολές που έχω πάει, ουδέποτε διαχώρισαν την θρησκεία και την γλώσσα. Εδώ υπάρχει προσφυγιά, πόλεμος, παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει να στηρίζουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν…Προσπαθώ να αξιοποιήσω το κάθε δευτερόλεπτο για αυτούς τους ανθρώπους…».