Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, χοροστάτησε κατά τη διάρκεια του πανηγυρικού εσπερινού που τελέστηκε χθες το απόγευμα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στην κοινότητα του Ασκά.
Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Συμεών Ηλιοδρομίτης και Μεθόδιος Φουντούλης (εκ της Μητροπόλεως Χαλκίδος), Βαρνάβας Χρυσάνθου και Νεκτάριος Μπακόπουλος, προίστάμενος του Ιερού Ναού και Γενικός Αρχιερατικός, ο Αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως Καστορίας, π. Παύλος Λαζόγκας, και ο Αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως Ταμασού, π. Ραφαήλ Μισιαούλης.
Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στη σημασία του Τιμίου Σταυρού στη ζωή της Εκκλησίας και των ανθρώπων. « Η τιμή προς τον Τίμιο Σταυρό ανάγεται στους αποστολικούς χρόνους. Οι επιστολές του αποστόλου Παύλου είναι γεμάτες από χωρία με τα οποία ο μέγας απόστολος εξαίρει τον ρόλο του Σταυρού στην διαδικασία της σωτηρίας του κόσμου. Πρώτος ο Παύλος ομίλησε για την καύχηση του Σταυρού του Χριστού. Οι αποστολικοί Πατέρες ομιλούν και αυτοί με σεβασμό και τιμή προς το ιερό σύμβολο, μέσω του οποίου έγινε η καταλλαγή με το Θεό και επιτεύχθηκε η σωτηρία με την απολυτρωτική θυσία του Χριστού. Οι από τον 4ον αιώνα και μετά θεοφόροι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίαςστις ομιλίες τους με θέμα τον Τίμιον Σταυρόν, προβάλλουν με πλήθος εικόνων και εκφράσεων την σημασία του Σταυρού και την σπουδαιότητα που έχει στη ζωή της Εκκλησίας και κάθε πιστού».
Τέλος, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: « ο Σταυρός μας θυμίζει τη σωτηρία μας. Για εμάς τους Ορθόδοξους Έλληνες ο Σταυρός μας θυμίζει αγώνες εθνικούς κατά τους οποίους χωρίς τη δύναμή του ήταν αδύνατο να επιβιώσουμε. Ο Τίμιος Σταυρός αποτελεί και είναι το εθνικό μας σύμβολο που εμψύχωνε τους αγωνιστές μας, αυτούς τους ανθρώπους που πολέμησαν στους αγώνες του 1955 – 59, το 1974.
Ας αφήσουμε τις σκέψεις και βιοτικές μέριμνες και να αγκαλιάσουμε τον Εσταυρωμένο Χριστό, ενθυμούμενοι το άχραντο πάθος του Ιησού. Ας αποτελέσει για εμάς η μοναδική αξία από την οποία θα παίρνει νόημα η ζωή μας».
Τέλος, ο Πανιερώτατος ευχαρίστησε τον π. Νεκτάριο Μπακόπουλο, για την εργατικότητα που επιδεικνύει στην κοινότητα, υπερασπίζοντας έτσι και την πολιτιστική κληρονομιά των ιερών ναών του Ασκά, αφού σε λίγο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί το μουσείο της κοινότητος, στο οποίο θα φυλάσσονται εκκλησιαστικά κειμήλια.