Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος ανέλυσε με θεολογικό τρόπο τον στίχο από τη Δ’ στάση των χαιρετισμών «Χαίρε συ γάρ ενουθέτησας τους συληθέντας τον νουν»:
Η κυριότερη δύναμη του νου είναι η ελευθερία. Στη δύναμη της ελευθερίας που κρύβει μέσα του ο νους του ανθρώπου, βρίσκεται και το κατ’ εικόνα Θεού. Δεν υπάρχει ανώτερο πράγμα από τη δύναμη της ελευθερίας, που κρύβει μέσα της το κατ’ εικόνα Θεού. Ως προς το σώμα ο άνθρωπος είναι θνητός, ως προς το νου και τον λόγο είναι αθάνατος.
Όπως ο Θεός έχει ουσία και ενέργεια, και η εικόνα του Θεού, ο νους, έχει ουσία και ενέργεια. Η ουσία του νου βρίσκεται στην καρδιά, η ενέργεια του νου στο μυαλό και λέγεται σκέψη, διάνοια και λογισμοί. Το πνευματικό κέντρο της ζωής του ανθρώπου είναι η καρδιά, ενώ το διανοητικό κέντρο είναι ο εγκέφαλος. Οπότε, το ένα λέγεται διάνοια και λόγος, το άλλο λέγεται καρδιά ή πνεύμα του ανθρώπου. Γι’ αυτό και ο Απόστολος Παύλος, λέει ότι «αυτό το Πνεύμα συμμαρτυρεί τω πνεύματι ημών ότι εσμέν τέκνα Θεού».
Ο Χριστός, λοιπόν, καθάρισε το νου του ανθρώπου με το αίμα του. Τον απήλλαξε από τα πάθη, τη φαντασία του κόσμου, τον σατανά. Έστρεψε την ελευθερία μας προς τον Θεό. Καθάρισε το κατ’ εικόνα και με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος επιζωγράφισε πάνω του το καθ’ ομοίωση. Έτσι, οι άνθρωποι απόκτησαν πνεύμα συνέσεως, νουν Χριστού και καρδία Χριστού.
Ο Μέγας Βασίλειος αναφέρει πως ο νους του ανθρώπου που δεν σκορπιέται έξω, επιστρέφει προς τον εαυτό του και διά του εαυτού του προς τον Θεό. Εκεί βλέπει το κάλλος και τη δόξα και το φως της Αγίας Τριάδος.
Στη συνέχεια, ο Πανιερώτατος ανέφερε τους τρόπους με τους οποίους ο άνθρωπος μπορεί να καθαρίσει το νου του. Μέσω την καρδιακής προσευχής «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με», με τη χάρη του Θεού, με τη μετάνοια.
Τέλος, ο Πανιερώτατος ευχήθηκε σε όλους καλή συνέχεια στον πνευματικό αγώνα και με τις πρεσβείες της Θεοτόκου να αξιωθούμε να εορτάσουμε το Άγιο Πάσχα.
Στην ακολουθία παρών ήταν και ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, Συνταγματάρχης Στυλιανός Τίνανας.