Εκκλησία της Κύπρου
11 Ιανουαρίου, 2019

Καθαρίστηκε η Ι.Μ. του Αγ. Παντελεήμονα στην κατεχόμενη Μύρτου

Διαδώστε:

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και εργάστηκαν σήμερα για τη συντήρηση και τον καθαρισμό του Μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα στην κατεχόμενη Μύρτου, η οποίος υπέστη εκτεταμένους βανδαλισμούς.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση από την τ/κ εφημερίδα Kibris Postasi ότι το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στην κατεχόμενη Μύρτου, το οποίο είχε καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, βεβηλώθηκε πρόσφατα ξανά, μετά την αποκατάστασή του, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια στο πλαίσιο του έργου της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Βάνδαλοι έσπασαν τις πόρτες, τα τζάμια και την περίφραξη του μοναστηριού, ενώ έγραψαν και συνθήματα στους τοίχους, τα οποία δεν είναι πολιτικού περιεχόμενου.

Ωστόσο, άνθρωποι και από τις δύο κοινότητες καθάρισαν σήμερα το εσωτερικό της εκκλησίας, έκοψαν και μάζεψαν τα χόρτα από το περίγυρο του μοναστηριού και γυάλισαν τις πινακίδες. Τοποθέτησαν επίσης γύψινα διακοσμητικά που αναδεικνύουν τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία στις δύο κοινότητες, στους τοίχους, τα οποία βρίσκονται επίσης και σε σπίτια και σε τζαμιά.

1Η διευθύντρια του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών-Συνεργασία για το Μέλλον (UNDP-PFF), Τιτζιάνα Ζενάρο, σε ομιλία της πριν από την έναρξη των εργασιών καθαρισμού, είπε ότι αυτό το μοναστήρι είναι ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο από θρησκευτικής πλευράς αλλά λειτουργεί και ως χώρος για όλες τις κοινότητες και ως τέτοιος είναι ένα παράδειγμα έμπνευσης για τον πληθυσμό της Κύπρου.

Είναι μεγάλη έμπνευση για μας που είσαστε όλοι εδώ, είπε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα μεγάλο θετικό παράδειγμα δικοινοτικής συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού. Κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για τη φροντίδα και τη διατήρηση αυτού του μνημείου σήμερα, για το καλό των επόμενων γενιών.

Οι εργασίες αναστήλωσης στo μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα είχαν ολοκληρωθεί το 2016, είπε, σημειώνοντας ότι παρουσιάστηκαν «κάποια προβλήματα και προκλήσεις». Η κ. Ζενάρο σημείωσε ότι η πραγματική δουλειά για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ξεκινά μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και όταν οι εργολάβοι έχουν γυρίσει στο σπίτι τους. Απηύθυνε μήνυμα όπως όλοι εργαστούν μαζί για να αναπτυχθεί η ευαισθητοποίηση για τη σημασία της προστασίας και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τέλος, είπε ότι εξαρτάται από τον καθένα από μας να ενεργούμε ως φύλακες αυτής της πάρα πολύ σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ambra di Nuzzo αναφέρθηκε στη συντήρηση του μοναστηριού και το γεγονός ότι εκατοντάδες Κύπριοι επισκέφθηκαν τον χώρο μετά τη συντήρηση το 2017.

«Τώρα αυτός ο χώρος προσπαθεί να μας περάσει ένα άλλο μήνυμα ότι όλοι μοιραζόμαστε την ευθύνη της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντός μας. Η ΕΕ μπορεί να ξοδέψει ακόμη ένα εκατομμύριο ευρώ, και το UNDP μπορεί να στηρίξει και για άλλα χρόνια τη δουλειά της Τεχνικής Επιτροπής αλλά επαφίεται στον καθένα από μας να διατηρήσουμε αυτό το πολιτιστικό μας περιβάλλον», είπε συγκεκριμένα.

Ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος στην Επιτροπή, Αλί Τουντζάι είπε ότι ως Τεχνική Επιτροπή και υπεύθυνη για την πολιτιστική κληρονομιά σε όλο το νησί, έχει τεράστια ευθύνη και προσπαθεί να σώσει τα μνημεία σε όλο το νησί.

Δυστυχώς, είπε, αντιμετωπίσαμε κάποια ατυχήματα. Με αυτή την εκδήλωση, θέλουμε να δώσουμε δύο μηνύματα. Το πρώτο, δεν θα αφήσουμε αυτό το μνημείο μόνο του και δεύτερο, δεν θα αφήσουμε αυτό το μνημείο να χρησιμοποιηθεί για επίρριψη ευθυνών ή να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς».

Το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και είμαστε δεσμευμένοι να το προστατεύσουμε. Ευχαρίστησε τους Ε/κ και Τ/κ που μετέβησαν στο μοναστήρι για να βοηθήσουν στον καθαρισμό και για τη διαβεβαίωση ότι θα το προστατεύσουν.

Εκ μέρους της ε/κ πλευράς στην Τεχνική Επιτροπή, ο Γλαύκος Κωνσταντινίδης είπε ότι το μοναστήρι δεν είναι μόνο σημαντικό για την πολιτιστική κληρονομιά αλλά επειδή εκπροσωπεί όλο το νησί της Κύπρου και πέρα. Είπε ότι το μοναστήρι είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Επιτροπή και γι΄αυτό ήταν ψηλά στις προτεραιότητές της και ευχαρίστησε όλους όσοι έλαβαν μέρος στην εκδήλωση. Η α’ φάση των έργων συντήρησης ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015 και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2016.

Το κόστος του έργου ανήλθε σε περίπου €870,000 και χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, με τη συνδρομή του Ιδρύματος Λεβέντη.

Διαδώστε: