Στις 3 Μαρτίου συμπληρώθηκαν 141 χρόνια από την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από την οθωμανική κυριαρχία η οποία διήρκεσε πέντε αιώνες.
Το 1878, υπεγράφη η συνθήκη ειρήνης του Αγίου Στεφάνου μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με την οποία έληξε ο Ρώσο-τουρκικός πόλεμος ( 1877-1878), η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραδέχτηκε την ήττα της και τέθηκαν τα θεμέλια του Τρίτου Βουλγαρικού Κράτους.
Η Βουλγαρία ιδρύεται ως αυτόνομο κράτος, το οποίο είναι υποτελής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα εδάφη του ευρωπαϊκού τμήματος της αυτοκρατορίας, τα οποία κατοικούνται από Βουλγάρους. Η συνολική επιφάνεια της Βουλγαρίας ξεπερνά τις 170 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η Βουλγαρία αποκτά μια σειρά από δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της αίτησης αναγνώρισής της από χώρες οι οποίες δεν υπέγραψαν την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, το δικαίωμα δημιουργίας διεθνών εμπορικών σχέσεων, το δικαίωμα νε έχει δικό της και αστυνομία. Η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου δίνει τη Βουλγαρία το ιδανικό της εθνικής ενότητας.
Η ημερομηνία υπογραφής της έχει ανακηρυχτεί, εδώ και δεκαετίες ως δημόσια αργία. Το 1990, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Κοινοβουλίου, η 3 Μαρτίου ανακηρύχθηκε ως εθνική εορτή.
Με την ευκαιρία αυτή το βουλγαρικό σχολείο Αμμοχώστου σε συνεργασία με την βουλγαρόφωνη ενορία της Μητροπόλεως και άλλους φορείς, τέλεσαν πανηγυρική δοξολογία παρουσία του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου στον παλαιό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.
Ομιλώντας προς τους παρισταμένους ο Μητροπολίτης Βασίλειος ανέφερε πως όλοι οι Ορθόδοξοι λαοί έχουν τη σχέση τους και με το έθνος και με την Εκκλησία και γι αυτό άλλωστε και σε κάθε εθνική επέτειο αναπέμπονται δοξολογίες και ευχαριστίες προς τον πανάγαθο Θεό.
Εξέφρασε την ικανοποίηση του και την ευαρέσκεια του για τις τρεις ενορίες οι οποίες δημιουργήθηκαν με την ανασύσταση της Ιεράς Μητροπόλεως (Βουλγαρόφωνη, Ρωσσόφωνη, Ρουμανόφωνη) ενισχύοντας έτσι την προσπάθεια της τοπικής εκκλησίας να αγκαλιάσει όλους τους ομόδοξους αδελφούς οι οποίοι διαμένουν στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.
Ευχήθηκε προς όλους και προς τον Βουλγαρικό λαό, πρόοδο τονίζοντας πως οι εθνικές εορτές αποτελούν εφαλτήριο να εκφράσουμε την αγωνιστικότητα μας για την επιβίωση του έθνους και τα ιδανικά τα οποία ο κάθε λαός κουβαλά και στα οποία στηρίζει την υπαρξή του.
Ακολούθησε εορταστική εκδήλωση στο πνευματικό κέντρο του Μητροπολιτικού Ναού.