Ι.Μ. Κωνσταντίας και Αμμοχώστου
03 Οκτωβρίου, 2023

Τιμήθηκε η μνήμη του ήρωα της ΕΟΚΑ 55-59 Λουκά Λουκά

Διαδώστε:

Εκκλησία και πολιτεία τίμησαν την Κυριακή, 1η Οκτωβρίου 2023 στην Αγία Νάπα τη μνήμη του πεσόντος κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59 Λουκά Α. Λουκά.

Της Θείας Λειτουργίας και του μνημοσύνου προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο  Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, ο οποίος εκφώνησε και τον επιμνημόσυνο λόγο.

Σκιαγραφώντας τον ήρωα και το ιστορικό της θυσίας του στον επιμνημόσυνο λόγο του ο κ. Χατζηζαχαρίας τόνισε παράλληλα  ότι ο μαρτυρικός τρόπος της θυσίας του, παρά το νεαρό της ηλικίας του, υπογραμμίζει την προσήλωση στις αξίες και τα ιδανικά που με τόση θέρμη μετουσίωνε, μέχρι την τελευταία του πνοή.

Ο Λουκάς ανέφερε είναι ένας σύγχρονος μάρτυρας, ένας ωραίος ΄Ελληνας, ένας λεβέντης που μαρτύρησε για το δίκαιο και την αυτοδιάθεση και θυσίασε τη ζωή του επειδή πίστεψε ότι η ελευθερία μας από τους ΄Αγγλους είναι εφικτή.

«Αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα του αγώνα της ΕΟΚΑ» πρόσθεσε «έχουμε χρέος κι εμείς να θέσουμε το συμφέρον της πατρίδας πάνω από προσωπικά οφέλη και σκοπιμότητες και μονοιασμένοι να προχωρήσουμε με την ελπίδα να επιτύχουμε τον στόχο μας για μια ελεύθερη και ευημερούσα Κύπρο»

Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα.
    
Διαδώστε: