Φιλολογικό Μνημόσυνο αφιερωμένο στη μνήμη ενός, κατά κοινή ομολογία, ξεχωριστού ανθρώπου και τω όντι «χαριτωμένου», κατά την αρχαιοελληνική έκφραση του Μενάνδρου, του μακαριστού Αρχιμανδρίτη Αλεξίου Εγκλειστριώτη, πραγματοποίησε την Κυριακή, ο Επαρχιακός Σύνδεσμος Ευημερίας Ηλικιωμένων και Αναξιοπαθούντων Πάφου.
Η Εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της υφυπουργού Κοινωνικής Προνοίας κ. Μαριλένας Ευαγγέλου, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Α΄ Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, στην παρουσία του Μητροπολίτη Πάφου κ. Τυχικού, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αρσινόης κ. Παγκρατίου και Χύτρων κ. Λεοντίου, του Εφόρου της Ιεράς Μονής Κύκκου Αρχιμ. Αγαθονίκου Κυκκώτη, του Δημάρχου Πάφου κ. Φαίδωνος, βουλευτών, τοπικών παραγόντων, κληρικών και πλήθος κόσμου.
Στον Χαιρετισμό της η πρόεδρος του Επαρχιακού Συνδέσμου Ευημερίας Ηλικιωμένων και Αναξιοπαθούντων Πάφου κα Ανθή Λεωνίδου Στρόππου τόνισε ότι «το να μιλά κανείς για ανθρώπους, όπως ο μ. Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Εγκλειστριώτης, είναι έργο δύσκολο».
«Το πέρασμά του από τον κόσμο αυτό, πανθομολογουμένως, υπήρξε μια ευλογία του Θεού, μια ευωδία του Αγίου Πνεύματος, ένας σταυρός και μια μίμηση, του Ιησού Χριστού», πρόσθεσε.
Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του έργου του Συνδέσμου, αλλά και της όλης εθελοντικής προσφοράς και δράσης του αειμνήστου π. Αλεξίου, η πρόεδρός του είπε ότι «το έργο και η προσφορά του προς τον Σύνδεσμο είναι τεράστια. Η αγάπη, η φιλανθρωπία, η ελεημοσύνη, ένα αισιόδοξο χαμόγελο στον απογοητευμένο, μια επίσκεψη στον μοναξιασμένο ηλικιωμένο, ένας παρήγορος λόγος σε στιγμές θλίψης και οδύνης, μια ευλογημένη επίσκεψή του στις ασθένειες και τις δοκιμασίες τους, του έδινε μεγάλη χαρά, γιατί είχε την ευκαιρία να προσφέρει κάτι, “κάτι μικρό και ασήμαντο”, όπως χαρακτηριστικά έλεγε».
«Ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Αλέξιος αφήνει πίσω του ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό», τόνισε στο δικό του Χαιρετισμό, ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Τυχικός.
Ο Πανιερώτατος πρόσθεσε ακόμη ότι ο π. Αλέξιος, πέρα από την υλική τροφή και την πνευματική κυρίως τροφή, που παρείχε αφειδώλευτα σε όλους όσους προσέτρεχαν σε αυτόν, συνέβαλε τα μέγιστα και για την έκδοση των Απάντων του Αγίου Νεοφύτου, «για να μπορούν να ωφελούν τον καθένα μας και να αποτελούν βάλσαμο ψυχής, παρηγοριάς, αλλά και να δείχνουν τον δρόμο στον καθένα μας προς την αιώνια ζωή».
Ευχήθηκε, τέλος, «ο Θεός να κατατάξει τον μακαριστό Αλέξιο Εγκλειστριώτη εν Χώρα Ζώντων για το μεγάλο έργο, το οποίο άφησε πίσω του και να βρεθούν και άλλοι να μιμηθούν το αξιόλογο έργο, το οποίο επιτέλεσε».
Η έντιμη Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Μαριλένα Ευαγγέλου στον Χαιρετισμό της, τον οποίο ανέγνωσε η αναπληρώτρια Επαρχιακή Λειτουργός του Γραφείου Ευημερίας Πάφου κα Ελένη Δαγκλή, αναφέρθηκε, επίσης, στο δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει η ακεραιότητα, ο πράος χαρακτήρας, αλλά και τα φιλάνθρωπα αισθήματά του αειμνήστου π. Αλεξίου.
«Ο Επαρχιακός Σύνδεσμος Ευημερίας Ηλικιωμένων και Αναξιοπαθούντων Πάφου, ιδρύθηκε από τον μακαριστό Αρχιμανδρίτη Αλέξιο Εγκλειστρώτη και είχε καθιερωθεί στην κοινωνία της Επαρχίας Πάφου. Σκοπός του Συνδέσμου είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την ανάπτυξη και την καλλιέργεια του πνεύματος προστασίας, η ενθάρρυνση και ψυχική υποστήριξη, η βελτίωση της διαβίωσης και ευημερίας των ηλικιωμένων, αλλά και η έμπρακτη στήριξη των ευάλωτων συνανθρώπων μας στην επαρχία Πάφου», τόνισε.
Η κα Υφυπουργός πρόσθεσε: «Ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Εγκλειστριώτης ανέπτυξε πλούσιο εθελοντικό έργο, υπήρξε ιδρυτής του Επαρχιακού Συνδέσμου Ευημερίας Ηλικιωμένων Πάφου και ευεργετούσε όλους όσοι ζητούσαν την πνευματική, αλλά την υλική συνδρομή του».
Κεντρικός ομιλητής του Φιλολογικού Μνημοσύνου ήταν ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Χρήστος Οικονόμου, ο οποίος μίλησε, με θέμα: «Ένας χαρισματικός εκκλησιαστικός άνδρας: Ο π. Αλέξιος Εγκλειστριώτης».
Ο κ. Οικονόμου, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στον βίο, την όλη πνευματική πορεία, τη σπάνια ευφυΐα και το οργανωτικό πνεύμα του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου επεσήμανε ότι «εφάρμοζε όσα ο Ιησούς Χριστός καταριθμεί στη σχετική ευαγγελική περικοπή για την ημέρα της Κρίσεως (Ματθ. 25, 31-46): Έδωσε φαγητό στους πεινασμένους, ξεδίψασε τους διψασμένους, περιμάζεψε τους ξένους, έντυσε τους γυμνούς, επισκέφθηκε τους αρρώστους και τους φυλακισμένους, για αυτό έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα, ότι καταξιώθηκε της ουράνιας Βασιλείας και της αιώνιας ζωής στους παραδείσιους κόλπους του Τριαδικού Θεού».
Κλείνοντας τον λόγο του ο ελλογιμώτατος Καθηγητής υπογράμμισε πώς «έχουμε τη βεβαία πίστη και ελπίδα, ότι ο φίλος και αδελφός πατήρ Αλέξιος αναπαύεται εις Χώρα Ζώντων και από τις αυλές του Παραδείσου συνεχίζει να υμνολογεί αιωνίως τον Τριαδικό Θεό με την καλλίφωνη ψαλμωδία του. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι αυτός ο άγγελος του Θεού, υμνεί και δοξολογεί τον Τριαδικό Θεό με τους αγγέλους του ουρανού».
(Πατήστε εδώ για να διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Καθηγητή Χρήστου Κ. Οικονόμου)
Στη συνέχεια της Εκδηλώσεως η πρόεδρος του Επαρχιακού Συνδέσμου Ευημερίας Ηλικιωμένων και Αναξιοπαθούντων Πάφου κα Ανθή Λεωνίδου Στρόππου απένειμε τιμητική πλακέτα μετά θάνατον, στον μακαριστό Αρχιμανδρίτη Αλέξιο Εγκλειστρώτη, την οποία παρέλαβε, εκ μέρους της οικογένειας του, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρίστος Καράλης.
Το Φιλολογικό Μνημόσυνο έκλεισε με επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους, τους οποίους απέδωσε κλιμάκιο της χορωδίας της κοινότητας Τάλας Πάφου, υπό τη διεύθυνση του π. Χρήστου Καράλη.
(Λουκάς Α. Παναγιώτου)