Ι.Μ. Ταμασού και Ορεινής
02 Φεβρουαρίου, 2024

Ο Εσπερινός της Υπαπαντής του Κυρίου στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσογαλακτούσης στο Παλαιομέτοχο

Διαδώστε:

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσογαλακτούσης στο Παλαιομέτοχο, την παραμονή της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου.

Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Θεοτόκης Φαίδωνος και Δημητριανός Πέτσας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Αγησίλαος Φιλή και ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης.

Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στο νόημα της Δεσποτικής και Θεομητορικής εορτής της Υπαπαντής:

«Η Παναγία μας, σαράντα ημέρες από τη Γέννηση του Ιησού, συνοδευόμενη από τον Ιωσήφ τον Μνήστορα, έφθασε στο Ναό προκειμένου να αφιερώσει σύμφωνα με το μωσαϊκό νόμο το νεογέννητο βρέφος, αφού ήταν πρωτότοκο. Ο Χριστός σύμφωνα, με την υμνολογία της εορτής, είναι πρωτότοκος κατά τρεις τρόπους διαφορετικούς: είναι Πρωτότοκος υιός του Άναρχου Θεού Πατέρα, Πρωτότοκος της μητρός του κατά την σάρκωσή του και Πρωτότοκος των νεκρών κατά τη Ζωηφόρω Ανάσταση».

Στη συνέχεια, ο Πανιερώτατος ανέλυσε την προφητεία του Προφήτη Συμεών προς την Υπεραγία Θεοτόκο «και σου δε αυτής την ψυχήν διελεύσεται ρομφαία, όπως αν αποκαλυφθώσιν εκ πολλών καρδιών διαλογισμοί» (Λουκ. β´ 35).

 

Διαδώστε: