Ι.Μ. Ταμασού και Ορεινής
06 Αυγούστου, 2021

Η γιορτή της Μεταμορφώσεως στη Μητρόπολη Ταμασού

Διαδώστε:

Μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης εορτάσθηκε και φέτος η μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού στα Καμπιά. Στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ενώ της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Μαρκουλλής, Προϊστάμενος του πανηγυρίζοντος Ναού, ο Πρωτοπρεσβύτερος Αδάμος Αδάμου, ο Οικονόμος Ανδρέας Οικονομίδης, ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης και ο Ιεροδιάκονος Αρσένιος Αθανασίου.

Στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ενώ της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Μαρκουλλής, Προϊστάμενος του πανηγυρίζοντος Ναού, ο Πρωτοπρεσβύτερος Αδάμος Αδάμου, ο Οικονόμος Ανδρέας Οικονομίδης, ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης και ο Ιεροδιάκονος Αρσένιος Αθανασίου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο γεγονός της μεταμορφώσεως, το οποίο προβάλλεται και ως πρόταση για εμπειρία ζωής.
Ο Ιησούς Χρίστος με τη μεταμόρφωση έδειξε στον κόσμο το αληθινό Του πρόσωπο και το μυστήριο της παρουσίας Του. Στη μεταμόρφωση φάνηκε και η άκτιστη θεία λαμπρότητα και δόξα Του. Το άκτιστο συναντά και προσλαμβάνει τον κτιστό και χοϊκό άνθρωπο και τον θεώνει.

Ως συνέπεια αυτού του γεγονότος έχουμε τη συγκλονιστική εμπειρία των μαθητών του Κυρίου, η οποία δεν ήταν καθόλου τυχαία.

Η μεταμόρφωση στην πνευματική διάσταση δεν πρέπει να ερμηνεύεται και να κατανοείται ως ατομικό γεγονός, το οποίο αφορά μόνο στο πρόσωπο του Ιησού. Είναι ένα γεγονός καθολικής σημασίας, τόνισε ο Πανιερώτατος. Αρχικά ξεκινάει από τον Κύριο, συνεπαίρνει στη συνέχεια τους τρεις μαθητές, προεκτείνεται προς τους Δώδεκα και δι’ αυτών φτάνει σε ολόκληρη την κτίση.
Τέλος, η μεταμόρφωση είναι κατ’ ουσίας λειτουργία ζωής και πραγματώνεται διαρκώς στο παρόν και στη ζωή, όπως ακριβώς φανερώθηκε με τη μεταμόρφωση του Κυρίου στο Όρος Θαβώρ.

Προ της απολύσεως και συμφώνως με το εκκλησιαστικό έθος, ο Πανιερώτατος ευλόγησε τους καρπούς της αμπέλου, οι οποίοι και διαμοιράστηκαν στο εκκλησίασμα.

Στο τέλος της ακολουθίας ο Πανιερώτατος ανέγνωσε ικετήρια ευχή εις τον Μεταμορφωθέντα Κύριο μας, να καταπαύσει τα δεινά που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών και απειλούν την Ελλάδα, τις ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων.

Χθες, ο Πανιερώτατος, κατά τη διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού, χοροστάτησε σε έναν άλλον πανηγυρίζοντα Ιερο Ναό, αυτόν της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Συνοικισμό Ανθουπόλεως.

Εκεί τον πλαισίωσαν ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Ευθυμίου, ο Πρωτοπρεσβύτερος Αδάμος Αδάμου, οι Οικονόμοι Χρήστος Λουκά και Κυριάκος Παπαλλής, ο Πρεσβύτερος Μνάσων Φουρτούνης, ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης και ο Ιεροδιάκονος Σπυρίδων Καρατζιάς.

Στο κήρυγμά του, ο Πανιερώτατος, αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία της Δεσποτικής εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και στα μηνύματα που μας δίνει.

Στο όρος Θαβώρ ο Χριστός, μπροστά στα θνητά και χοϊκά μάτια των Αποστολών, Πέτρου, Ιακώβου και Ιωάννη, αποκαλύπτει την δόξα του Θεού, το άκτιστο φως.

Δεν άλλαξε ο Χριστός, αλλά άφησε να δουν οι Απόστολοι, αυτός που στην πραγματικότητα ήταν, δια μέσου των σωματικών οφθαλμών, ανέφερε ο Πανιερώτατος. Η στιγμή της μεταμόρφωσης γίνεται ανάμεσα σε τρεις Αποστόλους και δύο προφήτες.

Συγχρόνως, η φωνή του Πατρός έρχεται να υπομνηματίσει την θεότητα του Χριστού. Η στιγμή της μεταμόρφωσης είναι αυτή που επιλέγει ο ίδιος ο Χριστός να δείξει και φανερώσει την θεότητα του.

Μετά το πέρας του Εσπερινού τελέστηκε λιτανεία της Ιεράς Εικόνος πέριξ του Ιερού Ναού.

Διαδώστε: