Στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του «Σίγμα» μίλησε τηλεφωνικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής κ. Ησαΐας. Αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η Εκκλησία της Κύπρου για τον κορωνοϊό και τοποθετήθηκε για το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας.
Έχουν ακυρωθεί τα πάντα προληπτικά από τις πρώτες μέρες και οι πνευματικές και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όλες οι εκδηλώσεις, τα συνέδρια, παρουσιάσεις βιβλίων, αθλητικές δραστηριότητες και προπονήσεις παιδιών, τις κατηχητικές συνάξεις, τις συγκεντρώσεις χριστιανικών συνδέσμων, τη σχολή γονέων και τις διαλέξεις. Η Εκκλησία πρέπει να συμβάλει, πέραν της προσευχής, και με πρακτικό τρόπο.
Ο Μητροπολίτης ανέφερε πως ο κόσμος πρέπει να μείνει σπίτι του και να δει και την θετική πλευρά. «Τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τους γονείς και οι γονείς τα παιδιά. Να αναπτυχθεί μια πιο υγιής σχέση μεταξύ τους, όπως ο εκ νέου καθορισμός των προτεραιοτήτων τους στη ζωή. «Να δουν και λίγο προς τον ουρανό, ότι υπάρχει Θεός, να αναθέσουν εκεί τις ελπίδες τους. Και μέσα από μια πνευματική αλληλεγγύη να βγάλει ο καθένας την ανθρωπιά του και όλοι μαζί να βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη κατάσταση.»
Σχετικά με την ακύρωση για τρεις βδομάδες της προσέλευσης στις εκκλησίες, ο Μητροπολίτης τόνισε πως η περίοδος είναι «γεμάτη με καταπληκτική υμνογραφία η οποία παραπέμπει στην ταπείνωση, την μετάνοια, τον αυτοέλεγχο και την δοξολογία στο Θεό. Είναι μια περίοδος όπου ο άνθρωπος τα βρίσκει ξανά με τον εαυτό του και ενισχύεται στον αγώνα του για την εκκοπή των παθών του και γενικότερα αυτό έχει μια πολύ μεγάλη ωφέλεια στην καθημερινότητα του ανθρώπου και εμβολιάζεται πνευματικά για όλο το χρόνο.»
Ο Σεβασμιώτατος πρόσθεσε πως «παρόλα ταύτα, το πολυτιμότερο αγαθό που μας χάρισε ο Θεός είναι η ζωή και τώρα καλούμαστε να την προστατεύσουμε.» Αυτή η δοκιμασία, είπε, πρέπει να εκληφθεί ως δοκιμασία που μας επιβάλλει «ένα κανόνα περιορισμού». Μέσα από αυτό «να βρει ο καθένας τη δική του πνευματική αρχή».
Δηλαδή, πρόσθεσε, «αυτή τη στιγμή, πολλές φορές μπορεί να στερηθούμε και τη Θεία Κοινωνία από τον πνευματικό μας για να μπορέσουμε να συγκλονιστούμε και να κερδίσουμε κάτι περισσότερο, την σωτηρία της ψυχής μας, για να ποθήσουμε την Θεία Κοινωνία.»
Ο Μητροπολίτης Ταμασσού πιστεύει πως ο κόσμος πρέπει να περιοριστεί αυτή τη στιγμή και όσοι μπορούν και θέλουν να κοινωνήσουν, σε μικρούς αριθμούς, αυτούς που επιτρέπονται να προσέρχονται στις εκκλησίες, θα είναι δυνατόν. Η τήρηση των κανονισμών του κράτους, το οποίο ξέρει πολύ καλά πως μεταδίδεται αυτός ο ιός, είναι πράξη αλληλεγγύης και πράξη αγάπης.
Για το ζήτημα του αν μεταδίδεται ο κορωνοϊός από την Θεία Κοινωνία, ο Πανιερώτατος τόνισε πως «η Θεία Κοινωνία δεν τον μεταδίδει, τον μεταδίδουν όμως οι άνθρωποι και είναι τους ανθρώπους που πρέπει να περιορίσουμε και όχι την Θεία Κοινωνία, βέβαια».
Στο σχόλιο του Επισκόπου Κύκκου πως το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας άντεξε και στους χειρότερους διωγμούς συμφώνησε και υπερθεμάτισε, αφού είναι «φάρμακο ζωής αιωνίου», «αντίδοτο του μη-αποθανείν» και «οξυγόνο ψυχής», «για τους ειλικρινώς κοινωνούντας, βέβαια» το οποίο «χαριτώνει, όντως, εξημερώνει, αγιάζει, φωτίζει».
Επανέλαβε ότι η Θεία Κοινωνία, «ως έχει» δεν μεταδίδει, όμως οι άνθρωποι όταν συνωστίζονται μεταδίδουν τον ιό και αυτό είναι που προσπαθούν να περιορίσουν και γι’ αυτό προτρέπει τις ευάλωτες ομάδες να μείνουν σπίτι τους και «να μετατρέψουν τα σπίτια τους σε οίκους προσευχής», και να περιορίσουν τις κινήσεις τους.
Για τους νέους που πάνε στις εκκλησίες είπε να είναι προσεχτικοί γιατί όταν θα πάνε σπίτι δεν πρέπει να τον μεταδώσουν στους μεγαλύτερους. «Ο Θεός μας έδωσε νουν να τον χρησιμοποιήσουμε», πρόσθεσε.
«Πιστεύω ότι ως Εκκλησία γενικά είμαστε σε σωστό δρόμο» και ανέφερε πως έχει δώσει λεπτομερείς οδηγίες στους ιερείς μέσα στο ναό πως να περιορίζουν τους ναούς, πως να κρατούν οι πιστοί απόσταση και να αλλάζεται το μανδήλιο που σκουπίζουν μετά τη Θεία Κοινωνία να αλλάζετε τακτικά και να εμβολιάζεται με οινόπνευμα.
Ακόμα, έδωσε δύο παραδείγματα, το ένα όπου ο διάβολος δοκιμάζει τον Χριστό, για να τονίσει ότι η πίστη του ανθρώπου να μην στηρίζεται σε θαυματουργικές πράξεις ή εξωτερικά τεκμήρια αλλά να είναι μια ελεύθερη και αγαπητική αποδοχή που δικαιώνεται μόνο από τους καρπούς. Το άλλο παράδειγμα, ήταν η αυστηρή άρνηση του Χριστού να ρίξει φωτιά να κάψει την Σαμάρεια, όταν το σκέφτηκαν οι Απόστολοι.
Πρόσθεσε επίσης το παράδειγμα του Χριστού στον Σταυρό, όπου ζητά από τον Θεό να συγχωρέσει τους σταυρωτές του.
Καταλήγοντας, ο Μητροπολίτης Ησαΐας υπενθύμισε ότι ο Θεός είναι αγάπη αλλά «εν πλήρη ελευθερία επιτρέπει στο κακό, όταν το προκαλεί ο άνθρωπος ή άλλες συνθήκες, να εισέλθει στον κόσμο, για να χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος την ελεύθερη του βούληση και με πίστη να δοκιμαστεί, να το αντιμετωπίσει, να αγωνιστεί για να μπορέσει να νικήσει τα πάθη του και να φθάσει στην θέωση. Το κακό για να το αντιμετωπίσεις πρέπει πρώτα να το αναγνωρίσεις και μετά να αγωνιστείς ειλικρινά και ελεύθερα να το πολεμήσεις, για να είναι και η νίκη σου μόνιμη και τουλάχιστον μακράς διαρκείας. Και εδώ έρχεται και η Θεία Κοινωνία αλλά και το αγιαστικό πρόγραμμα της Εκκλησίας για να μας ενισχύσουν εις τον αγώνα μας. Ο Θεός είναι αγάπη και πιστεύω αυτό πρέπει να είναι το κυρίαρχο σε όλη τη συζήτηση περί του θέματος τούτου.»
Έκλεισε υπογραμμίζοντας και πάλι πως «όλοι οι Μητροπολίτες είναι μέσα από την έγνοια τους να προστατεύσουν το μυστήριο της Θείας Ευχαριστήριας και να μεταφέρουν το παιδαγωγικό χαρακτήρα της δοκιμασίας την οποία πρέπει να αντέξουμε και να βγούμε όλοι νικητές. Κοινωνική αλληλεγγύη χρειάζεται από όλους μας αυτή τη στιγμή και προσευχή».
Δείτε το Βίντεο: