Αφού κατέλαβαν και σύλησαν τον Άγιο Νικόλαο, τον εμβληματικό ναό της Αμμοχώστου, στη συνέχεια τον μετέτρεψαν σε τζαμί και σήμερα τον έχουν αφήσει στη φθορά του χρόνου με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να γκρεμιστεί.
Πρόκειται για το ναό που χρονολογείται από το 14ο αιώνα και τον αποκαλούσαν ως την Παναγία των Παρισίων της Κύπρου καθώς η πρόσοψή του μοιάζει με την ιστορική Notre Dame, που έχει πλέον καταστραφεί από μεγάλη πυρκαγιά το 2019.
Τουρκοκυπριακό δημοσίευμα
Για επικίνδυνες ρωγμές τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό του ιστορικού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου, που έχει μετατραπεί σε τζαμί με το όνομα Λαλά Μουσταφά Πασά, κάνει λόγο ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Συνδέσμου Καταστηματαρχών, Σερντάρ Ατάι.
Όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα “Κίπρις”, ο Ατάι επισημαίνει ότι εάν οι ζημιές δεν αποκατασταθούν τάχιστα, υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.
Σημειώνει ότι όλοι σχεδόν οι τοίχοι μέσα στο κτίριο είναι παραμελημένοι και ήδη πέφτουν πέτρες και σοβάδες. Αναφέρει, επίσης, ότι το σημερινό τζαμί φιλοξενεί χιλιάδες ανθρώπους για προσκύνημα. Σημειώνεται επίσης ότι το ΕΒΚΑΦ είχε ετοιμάσει σχετικό σχέδιο ανακαίνισης πριν 4 χρόνια με χρηματοδότηση της Τουρκίας, αλλά οι εργασίες δεν ξεκίνησαν ποτέ.
Προσφορές θα προκηρύξει το ΕΒΚΑΦ για την ανακαίνιση του Καθεδρικού ναού Αγίου Νικολάου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, σύμφωνα με τον «Κίπρις», η οποία δημοσιεύει ανακοίνωση του ιδρύματος, απαντώντας σε ρεπορτάζ της εφημερίδας σχετικά με την ανάγκη ανακαίνισης του καθεδρικού, που λειτουργεί ως τζαμί, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.
Σε δηλώσεις της η «διευθύντρια» του τομέα κατασκευών του ΕΒΚΑΦ, αρχιτέκτονας Κεριμέ Νταρμπάζ, έχει ετοιμαστεί ένα σχέδιο έργου από τη γενική διεύθυνση ιδρυμάτων της Τουρκικής Δημοκρατίας και αναμένεται να προκηρυχτεί πρόσκληση υποβολής προσφορών για το έργο.
Πρόσθεσε ότι σχεδιάζεται να προκηρυχτεί η πρόσκληση υποβολής προσφορών από τη διεύθυνση ιδρυμάτων της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Το ΕΒΚΑΦ είναι μουσουλμανικό ίδρυμα και χειρίζεται τις δωρεές κτημάτων (βακούφια) που έχουν γίνει από πιστούς για θρησκευτικους λόγους προς τον Αλλάχ. To ίδρυμα σήμερα υπάγεται στην Τουρκοκυπριακή Διοίκηση Βακουφίων (Kıbrıs Türk Vakıflar Đdaresi) της κατεχόμενης Κύπρου.
Η Notre Dame της Αμμοχώστου
Η μεσαιωνική πόλη της Αμμοχώστου κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, ιδιαίτερα κατά τον 13ο με 14ο αιώνα γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη και πρωτοφανή ακμή. Αυτή η ανάπτυξη αποτυπώνεται μέσα από τα διάσπαρτα μνημεία και τις εκκλησίες. Μάλιστα σύμφωνα με την παράδοση εντός της μεσαιωνικής πόλης της Αμμοχώστου υπήρχαν 365 εκκλησίες.
Αυτή την περίοδο κτίζεται και ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, ένας μεγαλοπρεπής ναός που από άποψη αρχιτεκτονικής μοιάζει τον καθεδρικό ναό της γαλλικής πόλης Reims. Σε αυτόν λάμβαναν χώρα οι τελετές στέψης των βασιλιάδων της Κύπρου ως βασιλιάδων και της Ιερουσαλήμ. Εδώ τάφηκε το 1473 ο τελευταίος Φράγκος βασιλιάς της Κύπρου, Ιάκωβος Β’.
Πρόκειται για ένα τρίκλιτο ναό, του οποίου τα κλίτη χωρίζονται με δυο σειρές από έξι κυλινδρικούς κίονες. Δύο παρεκκλήσια στην νότια πλευρά του και το σκευοφυλάκιο στη βόρεια πλευρά του αποτελούσαν μεταγενέστερες προσθήκες. Από το ναό ξεχωρίζει η πρόσοψη του με το μεγάλο παράθυρο με οξυκόρυφο τόξο που κοσμείται με ανάγλυφο φυτικό διάκοσμο, δείγμα της γοτθικής αρχιτεκτονικής.
Εσωτερικά ο ναός ήταν διακοσμημένος με τοιχογραφίες , καθώς και με αγάλματα. Τόσο οι τοιχογραφίες όσο και τα αγάλματα του ναού καταστράφηκαν , όταν οι Οθωμανοί μετέτρεψαν την εκκλησία σε τζαμί το 1571 και το μετονόμασαν σε τέμενος Λαλά Μουσταφά Πασά. Σπαράγματα τοιχογραφιών σώζονται στο βόρειο τοίχο (έφιππος Άγιος Γεώργιος) και στην αψίδα (Σταύρωση). Επίσης στο νότιο κλίτος διατηρούνται ακόμα τμήματα χρωματιστού γυαλιού (βιτρό).
Ο επιβλητικός ναός γοτθικής αρχιτεκτονικής σήμερα ονομάζεται τέμενος Λαλά Μουσταφά Πασά. Έτσι ονομαζόταν ο αρχηγός του Οθωμανικού στρατεύματος που κατέλαβε το νησί μας το 1571. Θα είναι πάντα όμως ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, ένα μνημείο εφάμιλλο της αρχιτεκτονικής της μεσαιωνικής πόλης της Αμμοχώστου.