Αρνητική απάντηση για τέλεση Θείας Λειτουργίας στα Κατεχόμενα- Υπό κατάρρευση Ναοί- Θέλουν να κάνουν Ιστορική Μονή Τέμενος
Αρνητική ήταν η απάντηση των κατοχικών αρχών για την χορήγηση άδειας έτσι ώστε να τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην κατεχόμενη κοινότητα Αγίου Γεωργίου Σπαθαρικού. Το αίτημα είχε σταλεί μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να συγκίνησε τις κατοχικές αρχές. Αίτημα, είχε υποβληθεί και τον Νοέμβριο του 2018 με αρνητική και πάλι απάντηση.
Κατά το παρελθόν βέβαια έχουν δοθεί άδειες για την τέλεση Θείας Λειτουργίας, τόσο σε Ιερούς Ναούς όσο και σε Ιερές Μονές. Τον περασμένο Οκτώβριο είχε τελεσθεί Θεία Λειτουργία στη Μονή του αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτού της Εκκλησίας της Κύπρου. Η Μονή του 5ου αιώνα μ.Χ. βρίσκεται κοντά στην αρχαία Σαλαμίνα, στην Αμμόχωστο, και λειτουργεί ως μουσείο εικόνων.
Επιμέλεια: Αντώνης Μακατούνης – Νικόλαος Ζαΐμης
Επίσης κατά τον περασμένο Δεκέμβριο τελέστηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό της Παναγίας Χρυσελεούσας στην κατεχόμενη Κατωκοπιά. Της Θείας Λειτουργίας είχε προεξάρχει ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος.
Υπό κατάρρευση Ναός στα Κατεχόμενα
Πριν από λίγες ημέρες (σ.σ. 5 Απριλίου) στο φως της δημοσιότητας είχε βγει ότι ο Ναός της Αγίας Μαρίνης στρα Κατεχόμενα τελούσε υπό κατάρρευση γεμίζοντας θλίψη όλη την Κύπρο και την Ελλάδα. Ως εκ τούτου είχε λάβει χώρα εκστρατεία για συλλογή χρημάτων για τη συντήρηση της ιστορικής εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας στην κατεχόμενη Αχερίτου, που διοργάνωσαν οργανωμένα σύνολα της Κοινότητας.
Σε γραπτή ανακοίνωση αναφερόταν τότε ότι «η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού της Αναλήψεως του Σωτήρος Χριστού στην κατεχόμενη Αχερίτου, σε συνεργασία με την Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, τον Σύνδεσμο «Ελεύθερη Αχερίτου», το Κοινοτικό Συμβούλιο Αχερίτου, την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Δημητρίου και τα οργανωμένα σύνολα Αγίου Γεωργίου Βρυσούλλων Αχερίτου, δέχεται εισφορές για τη συντήρηση της ιστορικής εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας στην κατεχόμενη Αχερίτου , η οποία χρειάζεται επειγόντως ανακαίνιση ώστε να μην καταρρεύσει».
Ακόμη στην εν λόγω ανακοίνωση αναφερόταν ότι «το ποσό της ανακαίνισης υπολογίζεται στις 69 περίπου χιλιάδες ευρώ και απευθύνεται έκκληση στα θρησκευτικά και πατριωτικά αισθήματα όλων, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη του ιερού στόχου της διάσωσης της Αγίας Μαρίνας». Η εκκλησία, αναφερόταν ότι είναι συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξη και την ιστορία της κατεχόμενης κοινότητας και των νόμιμων κατοίκων της.
Οσοι επιθυμούν «μπορούν να καταθέσουν χρήματα στον λογαριασμό που ανοίχθηκε για το σκοπό αυτό στην Ελληνική Τράπεζα CY63 0070 5530 0000 0000 4073 4297».
Για περισσότερες πληροφορίες, κατέληγε η ανακοίνωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αντώνη Πική στα τηλέφωνα 99-624628 και 24-634767, τον Χάρη Αυξέντη 99-605735, τον Αντώνη Παρασκευά – Τσιέκκα 99-492360 και τον Γιαννάκη Γεωργίου (Κκόλα) 99-637101.
Το Ιστορικό Μοναστήρι που θέλουν να μετατρέψουν σε Τέμενος
Από τις Τουρκικές ορέξεις δεν ξέφυγε ούτε το ιστορικό μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στα κατεχόμενα το οποίο θέλουν να μετατρέψουν σε Τέμενος. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την είδηση του περασμένου Φεβρουαρίου αναφερόταν: Μεγάλο τέμενος στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, στην κατεχόμενη χερσόνησο της Καρπασίας, θέλουν να κτίσουν οι Τούρκοι. Διαστρεβλώνοντας ιστορικές πηγές και επικαλούμενοι ότι στο σημείο όπου βρίσκεται το Μοναστήρι σκοτώθηκε συνοδός του «Προφήτη» Μωάμεθ, «επιστήμονες» στα κατεχόμενα επαναφέρουν τη δημιουργία τεμένους για να τιμήσουν, όπως ισχυρίζονται, το εν λόγω πρόσωπο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σημερινή», δεν είναι η πρώτη φορά που κύκλοι των κατεχομένων επιδιώκουν την αλλοίωση του ιστορικού και φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Πριν από δέκα περίπου χρόνια, το θέμα της ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους είχε τεθεί στο προσκήνιο, αλλά η κατασκευή δεν προχώρησε, χωρίς όμως ποτέ να εγκαταλειφθεί η «ιδέα».
«Έχω δει φωτογραφία του σχεδίου, πρόκειται για ένα τεράστιο τέμενος με έξι μιναρέδες. Αν τελικά γίνει κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για πραγματική καταπάτηση και βιασμό του χώρου και της ιστορίας», σχολίαζε στη «Σημερινή» ο πρόεδρος της Βυζαντινολογικής Εταιρείας Κύπρου, κ. Ανδρέας Φούλιας. Πάντως, το ιστορικό μας μοναστήρι είναι μόνο ένα από τα εκατοντάδες μνημεία στα κατεχόμενα που απειλούνται με ολοσχερή κατάρρευση, αν και για μερικά εξ αυτών δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα συντήρησης.
Επίσης όπως τονιζόταν: Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται η ιστορική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής του 16ου αι. και ο Άγιος Παντελεήμονας στην Αμμόχωστο, ο Άγιος Γεώργιος του Φαράγγου του 12ου αι., ο ναός των Αγίων Σεργίου και Βάκχου στη Νέτα της Καρπασίας, ο Άγιος Γεώργιος ο Ρηγάτης, ο Άγιος Βασίλειος στο Καράκουμι, ο ναός της Παναγίας στο παλαιό κοιμητήριο της Μόρφου, η Παναγία η Μελανδρίνα στην Κερύνεια και πάμπολλα άλλα. Την ίδια ώρα οι πληροφορίες για τα δεκάδες μνημεία που βρίσκονται σε «στρατιωτικές ζώνες» είναι από ανύπαρκτες ως ελάχιστες και εκφράζονται φόβοι για ολοκληρωτική καταστροφή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μετατροπή ιστορικού ναού σε… αποθήκη πυρομαχικών.
Το μέγεθος της πολιτιστικής καταστροφής είναι ασύλληπτο και η λογική της «απόλυτης ισορροπίας» της δικοινοτικής επιτροπής, «η συντήρηση, δηλαδή, ενός χριστιανικού μνημείου έναντι ενός μουσουλμανικού, ενός στις ελεύθερες περιοχές και ενός στις κατεχόμενες», δεν είναι καθόλου βοηθητική. Κληρονομιά αιώνων βρίσκεται στο έλεος του χρόνου, της εγκατάλειψης, των αρχαιοκάπηλων και της Κατοχής.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.