Με πανηγυρικές δοξολογίες και εκδηλώσεις τιμάται σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου η εθνική επέτειος της 1ης Απριλίου 1955. Στη Λευκωσία, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου, τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Βαρνάβα πανηγυρική Δοξολογία.
Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, Παναγιώτης Αντωνίου.
Μέρα μνήμης και παραδειγματισμού είναι η επέτειος της 1ης Απριλίου, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, σε δηλώσεις του μετά τη δοξολογία. Εξερχόμενος του ναού, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «η σημερινή μέρα είναι μέρα μνήμης, αλλά και παραδειγματισμού, να θυμηθούμε τα κατορθώματα των προγόνων μας, αλλά και να αποφασίσουμε να τους μιμηθούμε, να ολοκληρώσουμε τον αγώνα τους και να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας».
Στα Φυλακισμένα Μνήματα
Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από Υπουργούς μετέβη στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου, ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τρισάγιο στους τάφους των ηρώων. Παρούσα στη δοξολογία και στα Φυλακισμένα Μνήματα ήταν η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.
Σε δηλώσεις του μετά το τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα και την κατάθεση στεφάνου στους τάφους των ηρώων, για τη σημερινή επέτειο της 1ης Απριλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαστε περήφανοι για τον πιο αγνό αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού.
Και αν είναι κάτι για το οποίο χαίρομαι ιδιαίτερα φέτος είναι ότι πρώτη φορά βλέπω τόσο πολύ κόσμο σε αυτή τη σεμνή τελετή, είναι η πρώτη φορά που βλέπω τόσα παιδιά. Και θα ήθελα να αναφέρω με την ευκαιρία ότι έχουμε υποχρέωση, έχουμε καθήκον να μιλούμε στα παιδιά μας για τον αγώνα της ΕΟΚΑ. Για τον πιο αγνό αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού.
Πρέπει να ξέρουμε την Ιστορία μας, πρέπει να θυμόμαστε και σε καμία απολύτως περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι λειτουργεί ενάντια σε μια ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού. Γιατί η επίλυση του Κυπριακού περνά μέσα και από τον σεβασμό στην ιστορία του καθενός και όχι στην αυτοκατάργηση.
Και χαίρομαι ιδιαίτερα, θέλω να το επαναλάβω, που βλέπω σήμερα για πρώτη φορά τόσο πολύ κόσμο, τόσους πολλούς νέους, νέες, παιδιά και είναι κάτι το οποίο με ικανοποιεί.
Από κει και πέρα δεν φτάνει να είμαστε μόνο περήφανοι. Πρέπει να δείχνουμε αυτή την περηφάνεια μας, αλλά και το χρέος έναντι σε όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να υπάρχουμε εμείς. Γιατί δεν θα υπήρχε Κυπριακή Δημοκρατία, ό,τι πιο σημαντικό έχουμε μέχρι σήμερα, αν δεν υπήρχαν οι αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Και θα πρέπει να δείξουμε ότι τους τιμούμε μέσα από την καθημερινή μας ζωή, μέσα από τον καθημερινό τρόπο που συμπεριφερόμαστε, που προσεγγίζουμε θέματα και ειδικότερα όσον αφορά την κατεχόμενη μας πατρίδα, 50 χρόνια φέτος, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να την απελευθερώσουμε.
Μόνο τότε θα τιμήσουμε όπως αρμόζει τη μνήμη τους», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Στο Παραλίμνι
Με πανηγυρική δοξολογία στους ιερούς ναούς της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, τιμήθηκε η επέτειος της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα ΕΟΚΑ 1955 – 59. Της επίσημης δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειος στην παρουσία σύσσωμης της μαθητιώσας κοινότητας, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας καθώς και εκπροσώπων τοπικών φορέων, οργανισμών και συλλόγων.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η έντιμη Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ Μαρία Παναγιώτου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κα Μαρία Μουστακά, Βοηθός Διευθύντρια Α’, Φιλόλογος του Λυκείου Παραλιμνίου.
Ακολούθησε τρισάγιο στο μνημείο Ηρώων που υπάρχει στην πλατεία Αγίου Γεωργίου και έγινε κατάθεση στεφάνων. Τέλος οι επίσημοι μετέβησαν στην Σωτήρα όπου δέχθηκαν τον χαιρετισμό της παρέλασης. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά)
Στη Λάρνακα
Πενήντα χρόνια μετά τις αποφράδες μέρες του Ιούλη του 1974, έχουμε χρέος και καθήκον να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια πατρίδα, χωρίς συρματομπλέγματα και διαχωριστικές γραμμές, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Εκφωνώντας τον πανηγυρικό λόγο στη δοξολογία, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκταρίου, για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, ο Υπουργός ανέφερε ότι «με αισθήματα ευγνωμοσύνης και σεβασμού, τιμούμε τις επετείους και μνημονεύουμε τους πρωταγωνιστές των ανεπανάληπτων αυτών αγώνων του Ελληνισμού, για τους οποίους δικαιωματικά αισθανόμαστε υπερηφάνεια». (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά)
Στην Πάφο
Με δοξολογία και εκδηλώσεις τίμησε η Πάφος την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 6.00 το πρωί με εωθινό στους δρόμους της πόλης από τη Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου, υπό τη διεύθυνση του Ζαχαρία Ευαγγέλου. Η Φιλαρμονική διήλθε από τις Λεωφόρους Γ. Γ. Διγενή, Νικολάου Νικολαΐδη, Νεόφυτου Νικολαΐδη και τερμάτισε στο Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου.
Ακολούθησε η έπαρση της σημαίας στον προαύλιο χώρο του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου από αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955 – 1959 στην παρουσία εκπροσώπων των αρχών.
Στις 10.00 π.μ. το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού. Εκ μέρους της Κυβέρνησης παρέστη ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, ο οποίος αναφέρθηκε στην οφειλόμενη δόξα και τιμή που πρέπει να αποδίδεται στους ήρωες της ελευθερίας, στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ και στους αγωνιστές της Πάφου με πρώτο τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη.
Δόξα και τιμή, είπε ο Υπουργός Υγείας «σ’ αυτούς που θυσιάστηκαν και έδωσαν την ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα, ελεύθεροι», προσθέτοντας πως «χωρίς αυτή την θυσία, δεν θα είμαστε σήμερα ελεύθεροι».
Στη Λεμεσό
Στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξη Βαφεάδη, τελέστηκε το πρωί η πανηγυρική δοξολογία, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λεμεσού, για την επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα 55-59.
Της δοξολογίας προέστη ο Χωροεπίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας είπε το μέλος του ΔΣ του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, Δρ. Γιάγκος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως «οι εθνικές επέτειοι είναι ορόσημο στην ιστορία των λαών και με το φως τους φωτίζουν το δρόμο του ιστορικού τους πεπρωμένου».