31/12/2022 31/12/2022 Την πρακτική του προκατόχου του θα ακολουθήσει στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ. Γεώργιος, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του, ενώ παράλληλα τόνισε πως «θα πρέπει να επιδιώξουμε για τον λαό μας όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι». «Οι απόψεις μας με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυστόστομο τον Β΄...
31 Δεκεμβρίου, 2022 - 21:12
Τελευταία ενημέρωση: 31/12/2022 - 21:17

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: Θα ακολουθήσω την πρακτική του προκατόχου μου στο Κυπριακό

Διαδώστε:
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: Θα ακολουθήσω την πρακτική του προκατόχου μου στο Κυπριακό

Την πρακτική του προκατόχου του θα ακολουθήσει στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ. Γεώργιος, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του, ενώ παράλληλα τόνισε πως «θα πρέπει να επιδιώξουμε για τον λαό μας όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι».

«Οι απόψεις μας με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυστόστομο τον Β΄ ταυτίζονται», είπε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνοντας πως «θα πρέπει να επιδιώξουμε για τον λαό μας όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι». Δηλαδή, εξήγησε, την ελεύθερη διακίνηση σε όλη την Κύπρο, την ελεύθερη εγκατάσταση σε όλη την Κύπρο, την ελεύθερη απόκτηση περιουσίας σε όλη την Κύπρο και το ότι ένας άνθρωπος θα έχει μία ψήφο και όχι το 18% να εξουσιάζει και να ποδηγετεί το 82%.

Αυτά είναι τα πανανθρώπινα δικαιώματα τα δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι και όταν τα επιδιώξουμε με σθένος θα τα καταφέρουμε ενώ δεν θα μπορούν να πουν οι άλλοι ότι τα θέλουμε για εμάς και όχι για εσάς, συμπλήρωσε.

Προτεραιότητα η συμπαράσταση στον κάθε άνθρωπο

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος στην συνέντευξη του ανέφερε πως τις προτεραιότητες του τις έθεσε και στο πρόγραμμα του που είχε εξαγγείλει ότι επιθυμούσε να υλοποιήσει και κατά την προεκλογική περίοδο.

Είναι, συνέχισε, η συμπαστάσταση στον κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη την Εκκλησία, δηλαδή η συνέχιση και προέκταση του φιλανθρωπικού και του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας, η στήριξη των πολυτέκνων και τα κίνητρα ώστε να αντιμετωπιστεί η υπογεννητικότητα, το γεγονός ότι πρέπει να βρεθούν υποκατάστατα για τα όσα τραβούν την νεότητα μακριά από την Εκκλησία και μακριά από υγιείς καταστάσεις.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και στην παρέμβαση του με υποστηρικτικό τρόπο για το εθνικό μας θέμα, ώστε να επιδιωχτεί μια σωστή λύση και γενικά η τοποθέτηση του απέναντι στις νέες εξελίξεις της τεχνολογίας και οι απαντήσεις σε διλήμματα τα οποία προκύπτουν στον λαό μέσα από την Αγία Γραφή.

Ενωμένη η Ιερά Σύνοδος

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως η Ιερά Σύνοδος μετά τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές είναι ενωμένη και αυτό διαφάνηκε, όπως είπε, από την ευρύτατη πλειοψηφία που τον εξέλεξε και από το γεγονός ότι ακόμα και αυτοί οι οποίοι υποστήριξαν τον συνυποψήφιο του τον Μητροπολίτη Λεμεσού δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν μαζί του για το καλό της Εκκλησίας.

Όπως ανέφερε, υπήρξε μια προεκλογική περίοδος, ένας θα εκλεγόταν και οι άλλοι γνώριζαν ότι θα συμπαραστέκονταν σε εκείνον που θα εκλεγόταν προκειμένου να προωθηθούν τα θέματα της Εκκλησίας και της κοινωνίας.

Συνέχιση της παρούσας στάσης της Εκκλησίας στο Ουκρανικό

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η εκλογή του ικανοποίησε εκείνους που συνέδεσαν την εκλογή του Αρχιεπισκόπου με τη συνέχιση της παρούσας στάσης της Εκκλησίας στο Ουκρανικό, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σημείωσε πως ήταν γεγονός πως στην πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου που τάχτηκε υπέρ της αναγνώρισης του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου και συμπαραστάθηκε στον Αρχιεπίσκοπο, ήταν και ο ίδιος.

Επομένως, πρόσθεσε, το ότι εξελέγη σημαίνει ότι θα υπάρξει συνέχιση της παρούσας στάσης της Εκκλησίας στο Ουκρανικό. Εκτίμησε ακόμη, ότι δεν είναι μόνο σ’ αυτό αλλά και στην γενικότερη στάση του απέναντι στα κύρια προβλήματα που αντιμετώπιζε η Εκκλησία και η κοινωνία, είχαν περίπου την ίδια στάση με τον Αρχιεπίσκοπο. Άρα υπάρχει συνέχιση της ίδιας πολιτικής συμπλήρωσε.

Η Εκκλησία πρέπει να βελτιώσει την επικοινωνία της με το ποίμνιο

Σε σχέση με το ποια σημεία θα πρέπει η Εκκλησία να βελτιώσει την επικοινωνία της με το ποίμνιο της, σημείωσε πως ο άνθρωπος ως πνευματικό ον παραμένει ο ίδιος από τα βάθη των αιώνων.Τα ίδια που έλεγε ο Σωκράτης , ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, τα λέει και η σημερινή φιλοσοφία και οι σημερινοί άνθρωποι, όπως είπε. Πρόσθεσε πως εκείνο που μεταβλήθηκε ήταν η τεχνολογία και η επιστήμη όχι ο πνευματικός αλλά ο υλικός τομέας. Θα πρέπει εκτίμησε, να προσεγγίσουμε τον άνθρωπο ως προς την ολότητα του, με τους νέους τρόπους που προσφέρει η τεχνολογία και η επιστήμη, προσθέτοντας πως «δεν θα αλλοιώσουμε, ούτε την πνευματικότητα του, ούτε τα πιστεύω της Εκκλησίας αλλά θα βελτιώσουμε τους τρόπους εκφοράς αυτών των πραγμάτων» .

Όταν, είπε, «γράφτηκαν τα κείμενα μας τα ευαγγελικά η εποχή εκείνη ήταν ποιμενική και γεωργική, τώρα είναι ηλεκτρονική, της πυρηνικής ενέργειας» , προσθέτοντας πως θα πρέπει με νέα παραδείγματα και με νέους τρόπους προσέγγισης να προσεγγίσουμε και εμείς τον άνθρωπο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Γεώργιος ανέφερε ακόμη πως η Εκκλησία θα πρέπει να βελτιώσει την επικοινωνία της με το ποίμνιο σε όλα τα σημεία τα οποία είναι ιδιαίτερα πρωτόγνωρα σήμερα. Όταν είπε υπάρχουν θέσεις οι οποίες σε προηγούμενες εποχές ούτε καν υπήρχαν, ούτε καν τις υποψιαζόμασταν, πρέπει συνέχισε, σ΄ αυτά τα θέματα τα οποία μοιάζουν με νέα όπως οι μεταμοσχεύσεις, όπως οι εξωσωματικές γονιμοποιήσεις όπως οι καύσεις των νεκρών, οι κλωνοποιήσεις και λοιπά, να τα προσεγγίσουμε και να δώσουμε στον άνθρωπο τις απαντήσεις που πρέπει.

Σε σχέση με τα κοινωνικά θέματα που αξιολογεί ως σημαντικότερα και στα οποία η Εκκλησία θα πρέπει να διαμορφώσει πολιτικές ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως όλα τα κοινωνικά θέματα είναι στο ενδιαφέρον της Εκκλησίας γιατί εξήγησε, η Εκκλησία ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού, ο Χριστός θεράπευε ανθρώπους. Ενδιαφέρεται για την δίκαιη απόκτηση και την δίκαιη κατανομή των υλικών αγαθών. Καυστηρίασε τους πλούσιους που κρατούσαν για τον εαυτό τους τα υλικά αγαθά. Η Εκκλησία ενδιαφέρεται και για την διατροφή του κόσμου. Επομένως όλα τα προβλήματα της κοινωνίας ενδιαφέρουν και την Εκκλησία.

Ερωτηθείς κατά πόσο ο λαός που στην πλειοψηφία των ψηφισάντων επέλεξε τον Αθανάσιο είναι ενωμένος γύρω από την εκκλησία ο Μακαριότατος απήντησε «γιατί όχι». Οταν έχεις κάποια επιλογή δεν σημαίνει είπε, ότι είσαι μακριά από την Εκκλησία, προσθέτοντας πως όσοι ψήφισαν και τους άλλους υποψήφιους είναι μέλη της Εκκλησίας. Απλώς, ανέφερε, έβλεπαν έναν υποψήφιο ότι ταυτιζόταν περισσότερο με τις δικές τους απόψεις.

Να στραφούμε προς τα μαθήματα που διαμορφώνουν το ήθος του ανθρώπου

Όσον αφορά το λόγο του στα θέματα Παιδείας ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Γεώργιος είπε πως η Παιδεία είναι ένα βασικό στοιχείο που διαμορφώνει τον άνθρωπο και οι επιπτώσεις συνεχίζονται πέραν των σχολικών χρόνων σε όλη την ζωή του ανθρώπου.

Επομένως θα πρέπει, πρόσθεσε, να στραφούμε κυρίως προς τα μαθήματα εκείνα τα οποία διαμορφώνουν το ήθος του ανθρώπου, όπως τα θρησκευτικά, την ιστορία, την γλώσσα. Τα θρησκευτικά μας συνδέουν με το Θεό, η ιστορία με το έθνος μας που οδηγεί στο να αποφύγουμε τα σφάλματα του παρελθόντος και η γλώσσα μας συνδέει με την πατρίδα, αφού, όπου γλώσσα και πατρίς που λέει και ο Ελύτης. Πάνω, σημείωσε, σε αυτά τα μαθήματα πρέπει να επικεντρωθούμε και η Παιδεία πρέπει να είναι ένα από τα κύρια μελήματα μας.

Όσον αφορά την προεκλογική εκστρατεία ο Μακαριότατος την χαρακτήρισε ήπια και αυτό οφείλεται στην ωρίμανση του κυπριακού λαού, αλλά και στο γεγονός ότι κρατήθηκε από όλους τους υποψηφίους ένας χαμηλός τόνος. Ήταν κάτι για το οποίο πρέπει να δώσουμε τα εύσημα σε όλους τους υποψηφίους.

Η Εκκλησία θα σταθεί αρωγός σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά

Σχετικά με το θέμα της υπογεννητικότητας και την συμβολή του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σημείωσε πως όπως εξήγγειλε και προεκλογικά θα έρθει η Εκκλησία αρωγός στα οικονομικά, ώστε αυτοί οι άνθρωποι που θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν και τρία και τέσσερα παιδιά έχοντας υπόψη τους ότι θα τους βοηθήσει η Εκκλησία ώστε να κερδίσουν αυτή την ποιότητα ζωής που θέλουν για τα παιδιά τους.

Μετά την ενθρόνιση το θέμα της πλήρωσης της θέσης στη Μητρόπολη Πάφου

Σε ερώτηση για τον Μητροπολιτικό θρόνο της Πάφου και την πλήρωση της θέσης ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Γεώργιος ανέφερε πως μετά την ενθρόνιση που θα γίνει στις 8 Ιανουαρίου του 2023, θα μπει το θέμα της διαδικασίας πλήρωσης της θέσης της Μητρόπολης και του Μητροπολίτη Πάφου, θα εκδηλωθούν οι υποψήφιοι και ακολούθως θα έχουν την ευκαιρία να σκεφτούν και ποιος θα είναι ο καταλληλότερος.

Από το μυαλό μας μπορεί να περνά κάτι αλλά δεν βρήκε ακόμα την μορφοποίηση του για να μπορεί να εκδηλωθεί και στα μικρόφωνα, πρόσθεσε.

Ευχήθηκε τέλος Χρόνια Πολλά σε όλους με την ευκαιρία του νέου έτους και όλοι να στραφούμε προς τις αξίες τις χριστιανικές και τις ελληνικές για να μπορέσουμε να κρατηθούμε στον τόπο τούτο ως Έλληνες που είμαστε για 3.500 χρόνια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων