Εκκλησία της Κύπρου
20 Μαρτίου, 2021

Η Α’ Στάση των Χαιρετισμών στη Λευκωσία

Διαδώστε:

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου τού Θεολόγου στην εντός των τειχών Λευκωσία, με την παρουσία και χοροστασία τού Προκαθημένου τής Εκκλησίας Κύπρου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου, τελέστηκε η Α’ Στάση των Χαιρετισμών.

Ο Μακαριώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία και απήγγειλε την Α΄ Στάση, ενώ πριν την απόλυση, κήρυξε τον θείο λόγο και ερμήνευσε τον στίχο που αποδίδεται στην Υπεραγία Θεοτόκο ως «τὴν γέφυρα τὴν μετάγουσα τοὺς ἐκ γῆς πρὸς οὐρανόν». «Η Παναγία», είπε ο Μακαριώτατος, «όπως γνωρίζουμε, είναι η μεγαλύτερη μεσίτρια στον Πανάγαθο Θεό μας. Μεσιτεύει για εμάς στον Θεό Πατέρα για τη σωτηρία τής ψυχής μας. Αυτός είναι εξάλλου και ο κύριος λόγος που τοποθετείται αυτή την περίοδο η ακολουθία των Χαιρετισμών. Έφερε τον Θεό στη γη. Οδήγησε τους ανθρώπους στον ουρανό. Έφερε σ᾿ εμάς το μέγα έλεος, δηλαδή τον Χριστό. Έφερε τον σωτήρα του κόσμου. Άνοιξε τον παράδεισο, που ήταν για αιώνες κάτι άπιαστο για μας τους ανθρώπους. Η Παναγία μας ήταν εκείνο το σκεύος που επέλεξε ο Θεός για να ενσαρκωθεί και να φέρει τη σωτηρία στους ανθρώπους. Αυτή, λοιπόν, η Κλίμακα στήθηκε στη γη όχι μόνο για να κατέβη ο Θεός στους ανθρώπους, αλλά και για ν’ ανέβουν οι άνθρωποι στον ουρανό. Η γη, όπου στηρίζεται η ουράνια αυτή σκάλα είναι η Εκκλησία. Και μόνο μέσα απ’ τα μυστήρια τής Εκκλησίας μπορεί κανείς εύκολα ν’ ανέβει στον Ουρανό.

Η Παναγία μας, λοιπόν, ήταν η λύτρωσις της αμαρτίας της Εύας. Κι ενώ η πρώτη Εύα παρέσυρε και τον Αδάμ στην πτώση και μαζί όλο το ανθρώπινο γένος, η δεύτερη Εύα, η Παναγία μας ανεβαίνει στα ύψη και μαζί Της ανυψώνει και ολόκληρο το ανθρώπινο γένος».

Διαδώστε: