O Μητροπολίτης πρώην Κιτίου κ. Χρυσόστομος εγκατέλειψε το κτίριο της Ιεράς Μητροπόλεως όπου και διέμενε τόσα χρόνια και εγκαταστάθηκε στο χωριό του, στο Παλιομέτοχο, σύμφωνα με ανάρτηση του θεολόγου Θεόδωρου Κυριακού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Ιουνίου η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου έθεσε σε αργία τον Μητροπολίτη πρώην Κιτίου κ. Χρυσόστομο, ο οποίος καταδικάστηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας σε ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών με τριετή αναστολή για άσεμνη επίθεση εναντίον γυναίκας το 1981 και όταν αυτή ήταν 16 ετών.
Ο Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου λήφθηκε ενόψει της εκδίκασης της έφεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο, που υπέβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης του Μητροπολίτη πρώην Κιτίου εναντίον της ποινής που του επιβλήθηκε.
Την ίδια ώρα, το Σώμα εξουσιοδότησε τον Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκτάριο να ερφαρμόσει τα όσα προνοούνται στο άρθρο 15 παράγραφος 2 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου για μεταστέγαση του εν αργία αρχιερέα και να τακτοποιήσει τα δικαιώματα του.
Ωστόσο μέχρι πρότινος ο Μητροπολίτης πρώην Κιτίου κ. Χρυσόστομος αρνιόταν να φύγει από τη Μητρόπολη και δια του δικηγόρου του αμφισβητεί την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου όπως τεθεί σε αργία μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που κατέθεσε.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ο «Πολίτης», ο δικηγόρος του έστειλε την Τρίτη 20 Ιουνίου επιστολή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή υποστηρίζοντας πως η απόφαση της Ιεράς Συνόδου είναι άκυρη επειδή δεν κλήθηκε για ακρόαση ο πελάτης του, όπως προνοεί άρθρο του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου. Στην επιστολή ο δικηγόρος αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η Ιερά Σύνοδος δεν δικαιούτο μετά τη δίκη να επιβάλει οποιαδήποτε ποινή, επειδή ασκήθηκε έφεση και η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη.
Σημειώνει, ακόμη, πως η απόφαση πρέπει ν’ αναθεωρηθεί τουλάχιστον ως προς τη μεταστέγαση του Μητροπολίτη πρώην Κιτίου κ. Χρυσοστόμου, που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα υγείας, εκφράζοντας φόβους για τη ζωή και τη σωματική του ακεραιότητα εάν βρεθεί σε κοινόχρηστους χώρους και επισημαίνει πως ο πελάτης του προπηλακίστηκε κατά τη διάρκεια της δίκης.