27/04/2024 30/04/2024 Σήμερα, Σάββατο της ΣΤ΄ εβδομάδος των Νηστειών, 27 Απριλίου 2024, η Εκκλησία εορτάζει την τετραήμερη Ανάσταση του Αγίου και δικαίου φίλου του Χριστού Λαζάρου και πρώτου Επισκόπου Κιτίου. Η πόλη η οποία είναι ταυτισμένη με τον Άγιο Λάζαρο είναι η Λάρνακα όπου αυτήν την εβδομάδα εορτάζεται και τιμάται ποικιλοτρόπως η μνήμη του Πολιούχου και Προστάτη...
27 Απριλίου, 2024 - 12:32
Τελευταία ενημέρωση: 30/04/2024 - 1:34

Κορυφώνονται οι εορτασμοί στη Λάρνακα για τον Πολιούχο Άγιο Λάζαρο

Διαδώστε:
Κορυφώνονται οι εορτασμοί στη Λάρνακα για τον Πολιούχο Άγιο Λάζαρο

Σήμερα, Σάββατο της ΣΤ΄ εβδομάδος των Νηστειών, 27 Απριλίου 2024, η Εκκλησία εορτάζει την τετραήμερη Ανάσταση του Αγίου και δικαίου φίλου του Χριστού Λαζάρου και πρώτου Επισκόπου Κιτίου.

Η πόλη η οποία είναι ταυτισμένη με τον Άγιο Λάζαρο είναι η Λάρνακα όπου αυτήν την εβδομάδα εορτάζεται και τιμάται ποικιλοτρόπως η μνήμη του Πολιούχου και Προστάτη της, με επίκεντρο τον φερώνυμο, περίβλεπτο, αυτοκρατορικό και μεγαλοπρεπέστατο πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό που φιλοξενεί τον δεύτερο τάφο και μέρος των Ιερών Λειψάνων του Αγίου.

Η Λάρνακα αποτελεί την άμεση ιστορική συνέχεια του αρχαίου Κιτίου, μιας από τις ελάχιστες πόλεις στον κόσμο, που, η ίδρυσή τους ανάγεται στα πανάρχαια χρόνια του πρώτου βιβλίου της Αγίας Γραφής. Συγκεκριμένα, στο βιβλίο της Γένεσης γίνεται λόγος για τον ιδρυτή της πόλης, τον Κιττείμ, γιο του Ιαυάν (ή Ιωύαν, κατά τη μετάφραση των Εβδομήκοντα) δηλαδή του Ίωνα, γενάρχη των Ιώνων = Ελλήνων, ο οποίος ήταν γιος του Ιάφεθ και εγγονός του Νώε (3η χιλιετηρίδα π. Χ.).

Το Κίτιο υπήρξε από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού έδρα Επισκόπου. Πρώτος, κατά την παράδοση, Επίσκοπος Κιτίου ήταν ο Άγιος Λάζαρος, ο οποίος, κυνηγημένος από τους Ιουδαίους, κατέφυγε εκεί όπου έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν από τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και κορυφώνονται σήμερα, Σάββατο, στις 6:30 το απόγευμα, με την τέλεση Αρχιερατικού Εσπερινού χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκταρίου. Στις 7:30 μ.μ. θα ακολουθήσει η Λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της Αγίας Εικόνας του Πολιούχου Αγίου Λαζάρου. Της περιφοράς θα προΐσταται ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Νεκτάριος

Την πομπή θα παρακολουθήσουν οι Πολιτικές, Δημοτικές, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές της πόλης και πλήθος κόσμου.

Τιμητικά θα πλαισιωθεί από τμήματα της Εθνικής Φρουράς, του Τάγματος Οδοιπόρων Αγάπης, Προσκόπων και Οδηγών. Κατά τη διαδρομή θα παιανίζει η Φιλαρμονική του Δήμου Λάρνακος υπό τη διεύθυνση του κ. Ανδρέα Ανδρέου και η Παιδική Φιλαρμονική του Δήμου Λάρνακας υπό την διεύθυνση της κας Παπαδοπούλου Ελένης.

Νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκταρίου, ο οποίος συλλειτούργησε με κληρικούς της Μητροπολιτικής περιφέρειας αλλά και άλλων Μητροπόλεων.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Λάζαρος Γεωργίου.

Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρέστησαν βουλευτές, οι αρχές της πόλης και πλήθος κόσμου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τα παιδιά του Κατηχητικού τραγούδησαν το παραδοσιακό τραγούδι του Αγίου Λαζάρου.

Παρακολουθήστε σε επανάληψη την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία:

Χθες, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, το απόγευμα τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκταρίου.

Παρακολουθήστε σε επανάληψη τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό:

 

Ο Μητροπολίτης Κιτίου στην εκπομπή «Σημεία και άνθρωποι» για τον Άγιο Λάζαρο

Για τη σχέση του Αγίου Λαζάρου με την πόλη της Λάρνακας καθώς και για τον ιστορικό ναό όπου φυλάσσονται τα Ιερά Λείψανα του Αγίου είχε μιλήσει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Νεκτάριος στην εκπομπή «Σημεία και άνθρωποι» και στη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη.

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε τη συνέντευξη στο on-demand περιεχόμενο της Pemptousia TV

 

Ο ιστορικός ναός του Αγίου στη Λάρνακα

Μια από τις πιο ωραίες και αρχαίες εκκλησίες της Κύπρου στολίζει την πόλη αυτή του φιλοσόφου Ζήνωνα, τη Λάρνακα: είναι η εκκλησία του αγίου Λαζάρου, του φίλου του Χριστού, κτισμένη πάνω από τον τάφο του αγίου, ο οποίος διετέλεσε, κατά την παράδοση, πρώτος Επίσκοπος Κιτίου.
Ο ναός του αγίου στη Λάρνακα ήταν από πολύ παλιά γνωστός στο χριστιανικό κόσμο και αποτελούσε, μέχρι και τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, απαραίτητο συμπλήρωμα στο προσκύνημα των Αγίων Τόπων. Εκτός αυτού πολλές θεραπείες και άλλα θαύματα επιτελούνταν εδώ με τη χάρη του, όπως μας πληροφορεί στις εντυπώσεις του παλιός ξένος περιηγητής, ο Pietro Della Valle, Ρωμαίος ευγενής, που επισκέφθηκε τη Λάρνακα και το ναό στα 1614 και 1626: όπως αναφέρει, στις επιφυλάξεις του για το αν πρόκειται πράγματι για τον Λάζαρο το φίλο του Χριστού, του δόθηκε η απάντηση ότι “η αλήθεια αυτή αποδεικνύεται από τα θαύματα που ο άγιος επιτελεί στο ναό καθημερινά, θεραπείες κ.ά.”. Θα πρέπει λοιπόν να αποτελούσε μεγάλο προσκύνημα, όχι μόνο για ντόπιους μα και για ξένους προσκυνητές.

Η σημασία του σαν ιερό προσκύνημα επαυξήθηκε μετά την ανεύρεση, στις 23 Νοεμβρίου 1972 (κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης του ναού), μέρους των λειψάνων του αγίου βαθιά κάτω από την αγία Τράπεζα, μέσα σε μαρμάρινη λάρνακα.

Η εκκλησία του αγίου Λαζάρου είναι μια από τις τρεις εκκλησίες με τρεις τρούλους που υπάρχουν στην Κύπρο. Οι τρεις αυτές εκκλησίες (η ερειπωμένη εκκλησία που κτίστηκε στο διάδρομο που οδηγεί από τη βασιλική του αγίου Επιφανίου στο βαπτιστήριό της, η εκκλησία του Απ. Βαρνάβα και αυτή του αγίου Λαζάρου) διαφέρουν από τις άλλες πολύτρουλλες εκκλησίες της Κύπρου και αποτελούν ιδιαίτερο τύπο, στον οποίο συνδυάζονται τρεις συνεπτυγμένοι εγγεγραμμένοι σταυροειδείς με τρούλο.

Κτίστηκε στα τέλη του 9ου αιώνα, γύρω στο 890 μ.Χ., από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Λέοντα Στ’ το Σοφό. Κτισμένη εξ ολοκλήρου από πέτρα, είναι τρίκλιτη, με τους τρεις τρούλους στο μεσαίο κλίτος. Οι τρεις τρούλοι είναι σήμερα κομμένοι. Κατερρίφθησαν τον καιρό της Τουρκοκρατίας όταν, κατά την παράδοση, Τούρκος αξιωματούχος διέταξε την κατεδάφιση τους επειδή, μπαίνοντας στο λιμάνι της Λάρνακας, προσευχήθηκε εκλαμβάνοντάς τους σαν θόλους τουρκικού τεμένους. Σύμφωνα με άλλη άποψη, καταστράφηκαν από σεισμό, άγνωστο πότε. Το 1734 όταν επισκέφθηκε την εκκλησία ο Ρώσσος μοναχός Βασίλι Μπάρσκυ, ήταν ήδη κατεστραμμένοι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα Εγκώμια του Αγίου Λαζάρου έψαλλαν στον Καθεδρικό Ναό Λάρνακας – Η πόλη της Κύπρου και η σύνδεσή της με τον «τεταρταίο» φίλο του Χριστού

 

Περισσότερες φωτογραφίες από τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα:

 

Περισσότερες φωτογραφίες από την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων