Με λαμπρότητα τελέστηκε ο εορτασμός των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου, στον ημικατεχόμενο Δήμο Αγίου Δομετίου.
Την Τρίτη, 28 Ιουνίου 2023, το εσπέρας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος χοροστάτησε και κήρυξε κατά την ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού. Τον πλαισίωσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος μαζί με τους κληρικούς της ενορίας Πρωτ. Πέτρο Ματέι και Πρεσβ. Ανδρέα Ιορδάνου καθώς και τον Πρεσβ. Δημήτριο Αγγελή (ι.ν. Αγίου Νικολάου Έγκωμης) και τους Διακόνους π. Μιχαήλ Νικολάου και π. Ανδρέα Ματέι.
Ο Μακαριώτατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στους δύο τιμώμενους Αποστόλους σύμφωνα με τις πληροφορίες που παίρνουμε από την Αγία Γραφή. Ο κάθε Απόστολος είχε τη δική του προσωπικότητα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία σε επαφή με τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος, τους έδωσαν τη δύναμη να κηρύξουν το Ευαγγέλιο στον ελληνορωμαϊκό κόσμο.
Διδασκόμαστε από τα ευαγγέλια ότι ο Απόστολος Πέτρος ήταν ο θερμότερος από τους Αποστόλους. Ήταν αυτός που ενώ οι άλλοι μαθητές είχαν αμφιβολίες, εκείνος με θεϊκή έμπνευση ομολόγησε ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζώντος (Ματθ. ιστ΄ 16). Ήταν εκείνος που ριψοκινδύνεψε τα πάντα για να σώσει τον Κύριο πριν τη σύλληψή Του και έκοψε με το μαχαίρι το αυτί του υπηρέτη του αρχιερέα. Ήταν άνθρωπος που μπορούσε να υπερασπιστεί εκείνα που πίστευε. Γι΄ αυτό και μετά την Πεντηκοστή τον βλέπουμε να κηρύσσει το Ευαγγέλιο μέχρι τη Ρώμη και να θυσιάζεται επί του σταυρού, όπως ο Κύριός του. Μεγάλη η πίστη και η αυτοθυσία του.
Γι΄ αυτό και αποτελεί παράδειγμα για μας. Ταυτόχρονα, η μετάνοια του Αποστόλου Πέτρου είναι μάθημα για όλους. Λόγω του ενθουσιώδη χαρακτήρα του νόμιζε ότι μπορούσε να ξεπεράσει κάθε πειρασμό. Γι΄ αυτό ένα τροπάριο της Μ. Πέμπτης το βράδυ παρουσιάζει τον Χριστό να του λέει «σάρξ οὖν ὑπάρχων, μὴ καυχῶ». Με άλλα λόγια, τον διδάσκει ότι είναι άνθρωπος με αδυναμίες, γι΄ αυτό να μην καυχιέται. Ο Κύριος επέτρεψε την πτώση του Πέτρου για να μάς παραδώσει ένα παράδειγμα μετάνοιας προς μίμηση. «Τῷ τριττῷ τῆς ἐρωτήσεως, τῷ, Πέτρε φιλεῖς με, τὸ τριττὸν τῆς ἀρνήσεως, ὁ Χριστὸς διωρθώσατο» (Δοξαστικό των κεκραγαρίων της εορτής).
Το ίδιο και ο Άγιος Παύλος, ο Απόστολος των εθνών έχει πολλά χαρακτηριστικά που καλούμαστε να μιμηθούμε. Ήταν ο αναμορφωτής της οικουμένης και κανένας δεν κατάφερε αυτό το κατόρθωμα παρά μόνο ο Μέγας Αλέξανδρος, αλλά υποβοηθούμενος από ένα μεγάλο στρατό. Ο Απόστολος Παύλος ήταν μόνος και μάλιστα διωκόμενος αλλά κατέκτησε την οικουμένη. Αυτό το έργο δεν οφείλεται μόνο στο ότι ήταν ένας μορφωμένος άνθρωπος, αφού μορφωμένοι ήταν και οι αρχαίοι φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης, αλλά δεν πέτυχαν αυτό που πέτυχε εκείνος. Ο Παύλος αποδίδει το έργο του στον Θεό: «ἐγὼ ἐφύτευσα … ἀλλ’ ὁ Θεὸς ηὔξανεν» (Α΄ Κορ. γ΄ 6). Είναι χαρακτηριστική η ταπείνωση του Παύλου, αφού παρόλο που έκανε ένα τόσο τεράστιο έργο, δεν καυχήθηκε ποτέ. Και όχι μόνο δεν καυχήθηκε αλλά ούτε ζήτησε κάποιο αντάλλαγμα από τον Θεό. Καλούμαστε κι εμείς να έχουμε αυτό το φρόνημα του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος ξέρουμε ότι έπασχε από μια αρρώστια και ενώ παρακάλεσε τρεις φορές τον Θεό για να τον θεραπεύσει, έλαβε την απάντηση «ἀρκεῖ σοι ἡ χάρις μου· ἡ γὰρ δύναμίς μου ἐν ἀσθενείᾳ τελειοῦται» (Β΄ Κορ. ιβ΄ 9). Γι΄αυτό ο Παύλος απαντά ότι καυχάται με την ασθένειά του, επειδή με αυτές τις ασθένειες επισκηνώνει μέσα του η δύναμη του Θεού. Διδασκόμαστε λοιπόν την ταπείνωση, αλλά και το ότι αν πάσχουμε από κάποια αρρώστια είναι γιατί έχει το λόγο του ο Θεός.
Κλείνοντας ο Μακαριώτατος επισήμανε ότι καλούμαστε να μιμηθούμε τους πρωτοκορυφαίους Αποστόλους και να τους παρακαλέσουμε την πίστη που διέδωσαν σε όλο τον κόσμο να την φρουρούν και εμάς να μας προστατεύουν.
Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού έγινε λιτανεία των ιερών εικόνων των τιμώμενων Αποστόλων πέριξ του ναού, Δέηση και Αρτοκλασία.
Μετά το τέλος της Ακολουθίας ο Μακαριώτατος άνοιξε τη Φιλανθρωπική Αγορά του Χριστιανικού Συνδέσμου Γυναικών της Ενορίας.