Κύπρου Χρυσόστομος: Χρειαζόμαστε μια κοινωνία με ελληνική και ορθόδοξη ταυτότητα
“Η ιστορία διδάσκει ότι λαοί που χάνουν την πολιτική τους ελευθερία μπορούν σε κάποια στιγμή να απελευθερωθούν. Λαοί που καταντούν στην οικονομική χρεοκοπία είναι δυνατόν να επανεύρουν την οικονομική τους ικμάδα. Λαοί όμως που χάνουν την πολιτιστική τους φυσιογνωμία μοιραία οδηγούνται στην εξαφάνιση”, είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση με θέμα «Η Παιδεία της Κύπρου μέσα στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Περιβάλλον».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Εκδηλώσεων Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, την Τρίτη, 12 Απριλίου 2022, στις 19.00.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο τον χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου:
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της εταιρείας Συμβουλευτικών και Ερευνητικών Υπηρεσιών «Λαοδίκη» καθώς και του Κυπριακού Κέντρου Μελετών για την αποψινή εκδήλωση με θέμα «Η Παιδεία της Κύπρου μέσα στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό και Διεθνές περιβάλλον».
Η Παιδεία αποτελεί στην πράξη τον προγραμματισμό της Πολιτείας για το τι είδους πολίτες θέλει να πλάσει. Ως εκ τούτου, φροντίζει, προς το σκοπό αυτό, ο κάθε μαθητής της μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος να αποκτήσει ορισμένες γνώσεις για το κάθε αντικείμενο, να αναπτύξει ορισμένες δεξιότητες, χρήσιμες για το σύγχρονο κόσμο, καθώς και να διαμορφώσει συγκεκριμένες στάσεις, συμπεριφορές και αξίες.
Ειδικά στην Κύπρο, ο άξονας των αξιών, σύμφωνα και με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να είναι αλληλένδετος με το δημοκρατικό μας πολίτευμα, καθώς επίσης και με την εθνική μας καταγωγή και τη θρησκευτική ταυτότητά μας.
Σκοπός, επομένως, της Παιδείας μας είναι να διαμορφώσει ελεύθερους και δημοκρατικούς πολίτες, αλλά και να δώσει πορεία ζωής στους Έλληνες της Κύπρου που είναι ταυτόχρονα Ορθόδοξοι Χριστιανοί, χωρίς να αποκλείει, βεβαίως, αυτής της Παιδείας και οποιονδήποτε άλλο την επιθυμεί. Και αυτό με ταυτόχρονο σεβασμό της κουλτούρας των άλλων.
Ακριβώς εδώ, στον τομέα των αξιών, έχουμε τη γνώμη ότι τα αναλυτικά προγράμματα χρειάζονται, πρώτα, εμπλουτισμό και αναθεώρηση. Κάνουν λόγο μόνο για ανάπτυξη της δημοκρατικότητας των μαθητών μας, αλλά αποσιωπούν εντελώς την ελληνικότητα και την ορθόδοξη χριστιανική τους ταυτότητα. Δεν μπορούμε ασφαλώς να δεχθούμε αυτόν τον αποκλεισμό. Δεν αρκεί μόνο να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ελεύθερων και δημοκρατικών πολιτών.
Χρειαζόμαστε μια κοινωνία με ταυτότητα. Και αυτή η ταυτότητα δεν μπορεί να είναι άλλη από την ελληνική και την ορθόδοξη χριστιανική. Η πολυπολιτισμική κοινωνία, με την έμφαση που δίνει στην ετερότητα, δεν υπονοεί υποβάθμιση της ταυτότητας. Αντιθέτως, η ετερότητα είναι γόνιμη ευκαιρία για να συνειδητοποιηθεί σαφέστερα η ταυτότητα.
Οι δύο έννοιες δεν είναι αλληλοαποκλειόμενες αλλά αλληλοσυμπληρούμενες. Η ιστορία διδάσκει ότι λαοί που χάνουν την πολιτική τους ελευθερία μπορούν σε κάποια στιγμή να απελευθερωθούν. Λαοί που καταντούν στην οικονομική χρεοκοπία είναι δυνατόν να επανεύρουν την οικονομική τους ικμάδα. Λαοί όμως που χάνουν την πολιτιστική τους φυσιογνωμία μοιραία οδηγούνται στην εξαφάνιση.
Με αυτές τις σύντομες σκέψεις συγχαίρουμε τους διοργανωτές και τους κατ’ εξοχήν ειδικούς σε θέματα Παιδείας ομιλητές, ήτοι τον Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής επί των Θεμάτων Παιδείας και Χριστιανικής αγωγής Μητροπολίτη Πάφου αγαπητό εν Χριστώ αδελφό κ. Γεώργιο, τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομο Προδρόμου και την πρώην Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης Δρα Ζήνα Πουλλή.
Τέλος, επιδαψιλεύουμε τις ευλογίες μας για μια καρποφόρα εκδήλωση∙ευχόμενοι δε ολοψύχως να αξιωθούμε με υγεία της Αναστάσεως του Κυρίου.
Ευχέτης προς Κύριον
+ Ο Κύπρου Χρυσόστομος
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.