Εκκλησία της Κύπρου
20 Φεβρουαρίου, 2023

Μητρόπολη Πάφου: Στην κρίση της Ιεράς Συνόδου η προτίμηση του λαού – Η χαμηλή προσέλευση, τα πρόσωπα και η επόμενη μέρα

Διαδώστε:

Το πρώτο στάδιο για την ανάδειξη νέου Μητροπολίτη Πάφου ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα με τον λαό να αναδεικνύει το τριπρόσωπο το οποίο πλέον θα τεθεί στην κρίση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου η οποία θα κληθεί να εκλέξει έναν εκ των τριών που συγκέντρωσαν την προτίμηση του λαού.

Η κάλπη δεν έκρυβε ιδιαίτερες εκπλήξεις καθώς τα φαβορί για την είσοδό τους κατάφεραν εισέλθουν. Συγκεκριμένα, κατά σειρά ποσοστών που έλαβαν, στο Τριπρόσωπο εισήλθαν: Ο Αρχιμανδρίτης Τυχικός Βρυώνης, o Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου και ο Επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος. 

Τα ποσοστά

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας χθες η κάλπη ανέδειξε πρώτον σε προτίμηση τον Αρχιμανδρίτη Τυχικό Βρυώνη. Ο νυν Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης έλαβε 6.664 ψήφους, το οποίο ερμηνεύεται σε ποσοστό 50,01%. Δεύτερος στην προτίμηση του λαού ανεδείχθη ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου, Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Κύπρου και Ηγούμενος της Μονής Απόστουλου Βαρνάβα, έλαβε 3.996 ψήφους, ποσοστό δηλαδή της τάξης του 29,99%. Τρίτος στην προτίμηση του λαού ήταν ο Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος ο οποίος με 14,57%, εξασφάλισε 1.942 ψήφους. Ο έτερος Επίσκοπος ο οποίος διεκδίκησε την είσοδό του στο Τριπρόσωπο, ο Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, δεν κατάφερε να εισέλθει καθώς έλαβε μόλις 674 ψήφους (ποσοστό 5,06%).

“Νικητής” η χαμηλή προσέλευση

Όπως και στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές έτσι και εδώ “νικητής” αναδείχθηκε η αποχή από την κάλπη καθώς το ποσοστό που προσήλθε ήταν χαμηλό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στην ανακοίνωση, το ποσοστό προσέλευσης ανήλθε στο 25,92%, καθώς στα 126 εκλογικά κέντρα της μητροπολιτικής περιφέρειας Πάφου, από τους 52.164 εγγεγραμμένους εκλογείς προσήλθαν να ψηφίσουν 13.519. Τα 13.325 ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα, 168 άκυρα και 26 λευκά.

Το ποσοστό έγκυρων ψηφοδελτίων ήταν 98,56%, των άκυρων 1,24% και των λευκών 0,20%.

Στις 23 Φεβρουαρίου η επικύρωση του Τριπροσώπου από την Ιερά Σύνοδο

Ανακοινώνοντας τα τελικά αποτελέσματα στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου, στη Λευκωσία, ο Γενικός Έφορος Εκλογών της Μητρόπολης Πάφου, κ. Γιάννης Χαριλάου, δήλωσε ότι εντός τριών ημερών μετά την ημέρα των εκλογών που διεξήχθησαν την 19η Φεβρουαρίου, ο οποιοσδήποτε εκλογέας δικαιούται να υποβάλει γραπτώς τις ενστάσεις του κατά της εκλογικής διαδικασίας.

Η περίοδος ενστάσεων λήγει την 22α Φεβρουαρίου 2023, στη 1.00 μ.μ. πρόσθεσε. Ακολούθως, είπε ο κ. Χαριλάου, θα προχωρήσουν στην επίσημη ενημέρωση του Τοποτηρητού της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου και της Ιεράς Συνόδου με τα αποτελέσματα και με τις ενστάσεις. Η Ιερά Σύνοδος αφού μελετήσει τυχόν ενστάσεις θα αποφασίσει και θα καταρτίσει το τριπρόσωπο, πρόσθεσε. Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει την Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου, για να επικυρώσει το τριπρόσωπο. Διευκρίνισε πως την ίδια μέρα θα οριστεί και η ημερομηνία που θα συγκληθεί εκ νέου η Ιερά σύνοδος για να επιλέξει τον Μητροπολίτη Πάφου.

Ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας

H εκλογική διαδικασία σε όλη την μητροπολιτική περιφέρεια Πάφου διεξήχθη ομαλά, χωρίς να παρατηρηθεί οτιδήποτε που δεν ήταν διαχειρίσιμο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γενικός Έφορος Εκλογής, Γιάννος Χαριλάου.

Εξήρε την συνεργασία με την Έπαρχο Πάφου, Μαίρη Λάμπρου, την οποία χαρακτήρισε εξαιρετική για διεκπεραίωση του έργου με τον καλύτερο τρόπο.

Τα προφίλ των τριών για την Μητρόπολη Πάφου

α. Αρχιμανδρίτης Τυχικός Βρυώνης 

Mε ανακοίνωση της, η ομάδα υποστήριξης του Αρχιμανδρίτη Τυχικού Βρυώνη που εξασφάλισε τους περισσότερους ψήφους ευχαριστεί όλον τον κόσμο που προσήλθε χθες Κυριακή για την ανάδειξη και την προτίμηση του για το τριπρόσωπο. Αναμένουμε προσθέτει, “με σεβασμό την απόφαση της Ιεράς Συνόδου”.

Ποιος είναι όμως ο Αρχιμανδρίτης που ήρθε πρώτος σε ψήφους; Γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1981 (ημέρα μνήμης του Αποστόλου Τυχικού) στα Μέσανα της Πάφου λαμβάνοντας το όνομα Μάριος. Είναι το έκτο και τελευταίο παιδί της οικογένειας Χριστοδούλου και της μακαριστής Φρειδερίκης από Σαλαμιού και Μέσανα, αντίστοιχα. Φοίτησε στην Ιερατική Σχολή «Απόστολος Βαρνάβας» στη Λευκωσία, όπου ολοκλήρωσε και τους δύο κύκλους σπουδών, Κατώτερο, τρία έτη, και Ανώτερο, δύο έτη (1999-2004). Μετά την αποφοίτησή του διέμεινε για ένα χρόνο στη Μητρόπολη Πάφου και προετοιμάστηκε για την εισαγωγή του στη Θεολογική Σχολή. Το 2005 μετά από Παγκύπριες εξετάσεις εισήλθε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, όπου σπούδασε με υποτροφία της Μητρόπολης Πάφου και από όπου αποφοίτησε το 2009. Στο τέλος του τρίτου έτους σπουδών του έλαβε τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης, αυτόν του διακόνου, από τον Πάφου Γεώργιο, νυν αρχιεπίσκοπο Κύπρου, στις 2 Αυγούστου 2008, λαμβάνοντας το όνομα Τυχικός.

Κατά την διάρκεια του έτους αυτού ως διάκονος υπηρέτησε στην Θεσσαλονίκη στον Ιερό Ναό Παναγίας Δεξιάς, ενώ κάθε Πέμπτη ανελλιπώς συμμετείχε ως διάκονος στις λειτουργίες στον ναό της Αγίας Τριάδος της Θεολογικής Σχολής. Στις 20 Φεβρουαρίου 2010 χειροτονήθηκε σε πρεσβύτερο και προχειρίσθηκε σε αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, επίσης από τον Πάφου Γεώργιο, εκτελώντας και χρέη Πρωτοσυγκέλλου, ενώ ανάλαβε ως ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως σε όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια Πάφου.

Τον Μάιο του 2012 μετέβη στο Λονδίνο και στο Μπρίστολ της Αγγλίας για μεταπτυχιακές σπουδές και εκμάθηση της Αγγλικής Γλώσσας. Παράλληλα υπηρέτησε ως ιερατικός προϊστάμενος στην Ελληνορθόδοξη κοινότητα, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου στο Weston Super Mare. Τον Σεπτέμβριο του 2014 επέστρεψε στα καθήκοντά του στην Μητρόπολη Πάφου και τον ίδιο μήνα εισήλθε παράλληλα ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου στο Τμήμα Θεολογίας. Με Διπλωματική του διατριβή με θέμα «Απόστολοι και διάδοχοί τους στην Μητροπολιτική Περιφέρεια Πάφου» πήρε με άριστα το μεταπτυχιακό το 2016. Το ίδιο έτος εισήλθε στο Μεταπτυχιακό Ιστορίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Με Διπλωματική διατριβή «Εκκλησία της Πάφου επί Τουρκοκρατίας» πήρε επίσης με άριστα τον τίτλο του δεύτερου μεταπτυχιακού το 2018. Το 2019 έγινε δεκτός στο Διδακτορικό Τμήμα Θεολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου και τον Δεκέμβριο του 2022 υποστήριξε επιτυχώς ενώπιον πενταμελούς επιτροπής τη Διδακτορική του Διατριβή με τίτλο: «Η τιμή των τοπικών αγίων στην Εκκλησιαστική περιφέρεια της Πάφου (ιστορική προσέγγιση)», που υποβλήθηκε στο Πανεπιστήμιο, και αναμένεται προσεχώς να λάβει και επίσημα τον τίτλο του Διδάκτορα Θεολογίας. Ταυτόχρονα με τις σπουδές του, για όλα αυτά τα χρόνια είχε την υπευθυνότητα της κατηχητικής κίνησης της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, τον συντονισμό των Κατηχητικών Σχολείων και των Κατασκηνώσεων.

Ο ίδιος δίδαξε επί σειρά ετών Κατηχητικό σε πολλά Δημοτικά και Γυμνάσια της πόλης της Πάφου αλλά και σε αρκετά της υπαίθρου. Διοργανώνει και συντονίζει ομιλίες και κύκλους μελέτης Αγίας Γραφής σε ενορίες και κοινότητες της Πάφου. Από το 2009 έως σήμερα έχει επίσης την ευθύνη σχεδιασμού, αναβάθμισης και λειτουργίας της επίσημης ιστοσελίδας της Μητροπόλεως Πάφου. Συγγράφει κηρύγματα στο Δελτίο Κηρυγμάτων της Μητρόπολης, ενώ ο ίδιος επιμελείται την τελική έκδοση του. Επίσης προχώρησε σε εκδόσεις που αφορούν τα κατηχητικά της Μητροπόλεως. Ίδρυσε και λειτούργησε επί σειρά ετών την Κοινότητα Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου. Τα τελευταία επτά χρόνια έχει την υπευθυνότητα των ιερέων της Μητροπόλεως ως Αρχιερατικός.
Τον Μάρτιο του 2021 με διοριστήριο γράμμα ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντα Πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου. Παράλληλα όλα τα χρόνια αυτά στην Μητρόπολη Πάφου δημιούργησε, συγκέντρωσε και καταλογογράφησε αρχεία για σκοπούς της Μητρόπολης που αφορούν ναούς, εικόνες, κειμήλια, λείψανα, καθώς και στοιχεία των ιερέων που υπηρέτησαν στους ναούς της Μητροπόλεως φτάνοντας μέχρι τον 19ο αιώνα. Καταβάλλει προσπάθειες για συντήρηση και διάσωση παλαιών εικόνων από πολλούς ενοριακούς ναούς της Μητροπόλεως.

Ασχολείται γενικότερα με θέματα Βυζαντινής και Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Αγιολογίας, με επίκεντρο θέματα που έχουν να κάνουν με την ιστορία και την Εκκλησία της Μητροπολιτικής Επαρχίας Πάφου. Είναι μέλος της Θρονικής Επιτροπής της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, ενώ εκπροσωπεί την Εκκλησία Πάφου στη Συνοδική Επιτροπή επί της Ναοδομίας, των Μνημείων και της Χριστιανικής Τέχνης, στην Συνοδική Επιτροπή επί των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων καθώς και στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου.

β. Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου

Δεύτερος στην προτίμηση του λαού αναδείχθηκε ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου ο οποίος είναι Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα.

ΟΑρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου διετέλεσε στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου για 22 χρόνια, ήταν δίπλα από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο τον Β και μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Β το 2006 στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο τον πήρε μαζί του το 2007 στη Λευκωσία. Ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου είχε δηλώσει εξαγγέλλοντας την υποψηφιότητά του  πως «αφού ο λαός με θέλει, με αγαπά και δείχνει την εμπιστοσύνη του σε εμένα δεν μπορώ να αρνηθώ αυτή την πρόκληση και την πρόσκληση και δηλώνω παρών ότι θα είμαι υποψήφιος για τις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη νέου Μητροπολίτη Πάφου».

γ. Επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος

Η πεποίθησή μερίδας του λαού ότι ο Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος είναι ο καταλληλότερος για την εκλογή του στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου, αποδείχθηκε χθες με την είσοδό του στο Τριπρόσωπο.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, γεννήθηκε στο χωριό Αυγόρου της επαρχίας Αμμοχώστου στις 2 Οκτωβρίου 1969. Το 1987 αποφοίτησε από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα. Κατά τα έτη 1987-91 σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στον Τομέα Συστηματικής Θεολογίας του Α.Π.Θ.

Το 1992 εγκαταστάθηκε μαζί με το Γέροντά του, τότε Ιερομόναχο Αθανάσιο και νυν Μητροπολίτη Λεμεσού και μαζί με άλλους αδελφούς στην Ιερά μονή Αγίου Νικολάου ή των Ιερέων στην Πάφο. Εκεί έλαβε την πρώτη μοναχική κουρά.

Τον Νοέμβριο του 1993 ολόκληρη η Αδελφότητα εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή Μαχαιρά.

Το Σάββατο του Λαζάρου του 1994 έλαβε το Μέγα Σχήμα του Μοναχού. Το 1996 χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε Χωρεπίσκοπο Τριμυθούντος νυν Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο και το 1999 πρεσβύτερος από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο. Το 2003 χειροθετήθηκε από τον ίδιο εις Πνευματικόν. Από το 1996 μέχρι το 2003 υπήρξε μέλος του Ηγουμενοσυμβουλίου της Μονής Μαχαιρά.

Το 2003 μαζί με άλλους τέσσερις αδελφούς, επάνδρωσαν την ανακαινισθείσα Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού. Στις 29 Αυγούστου του ιδίου έτους προχειρίσθηκε εις Αρχιμανδρίτην και εξελέγη Ηγούμενος της Μονής. Ενθρονίστηκε στις 26 Οκτωβρίου του ιδίου έτους. Από το 2005 υπήρξε μέλος της Θρονικής Επιτροπής της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού.

Στις 22 Μαΐου 2007, μετά από εισήγηση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου, εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο Επίσκοπος Αμαθούντος. Η χειροτονία του έγινε στις 10 Ιουνίου του ιδίου έτους.

Συμμετέχει στο Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής ως Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Οι μαρτυρίες στο βίντεο που ακολουθούν είναι χαρακτηριστικές για την συνολική προσφορά και το έργο του Θεοφιλεστάτου:

Διαβάστε επίσης: 

«Κλείδωσε» το τριπρόσωπο για τη θέση του Μητροπολίτη Πάφου – Ο λόγος στην Ιερά Σύνοδο για νέο Μητροπολίτη Πάφου

Η ώρα της κάλπης για τη Μητρόπολη Πάφου – Την Πέμπτη η Ιερά Σύνοδος επικυρώνει το Τριπρόσωπο

Διαδώστε: