Εκκλησία της Κύπρου
17 Μαρτίου, 2023

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επαναφέρει τη λεηλασία των ναών στα Κατεχόμενα (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:

Οι ματωμένες στα Κατεχόμενα και ο ξεριζωμός της Ορθοδοξίας στη Βόρεια Κύπρο, έρχονται εκ νέου στην επικαιρότητα στο Δ’ Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών της Βυζαντινολογικής Εταιρείας Κύπρου που διεξάγεται αυτές τις μέρες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, στο χαιρετισμό του έθεσε για άλλη μια φορά το θέμα της λεηλασία των ναών. Ειδικότερα, μίλησε για τους ναούς στα κατεχόμενα που έχουν αφεθεί στο φθορά του χρόνου αλλά και στη λεηλασία που έχουν υποστεί από τους κατακτητές. Μίλησε επίσης για τα ιερά κειμήλια που έχουν πωληθεί παράνομα στο εξωτερικό και τόνισε ότι αντίστοιχη είναι η εικόνα στους ναούς της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

“Εκεί που άνθισε και καρποφορούσε πλουσίως ο ελληνικός και χριστιανικός μας πολιτισμός, τώρα, επί μισό σχεδόν αιώνα, καλύπτονται όλα από το πνευματικό έρεβος της Ασιατικής στέπας. Ως εκ τούτου, ιστορικά προσκυνήματα, ιερές Μονές και ιεροί Ναοί που είναι συνυφασμένοι με τη χριστιανική μας παρουσία στην ημικατεχόμενη Πατρίδα μας, παρέμειναν ασυντήρητοι στο έλεος και τη φθορά του χρόνου, με αποτέλεσμα να απειλούνται με παντελή καταστροφή, ενώ ανεκτίμητης αξίας θρησκευτικοί μας θησαυροί λεηλατήθηκαν και πωλήθηκαν παράνομα στο εξωτερικό. Τέτοιες, εικόνες ντροπής και οδύνης παρατηρούμε και στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, είπε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Κύπρου Γεώργιος: Στόχος είναι η Τουρκοποποίηση ολόκληρης της Κύπρου

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου τον περασμένο Ιανουάριο αμέσως μετά τη σύναξη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας είπε ότι αισθάνεται ότι  “οι σχεδιασμοί των Τούρκων δεν σταμάτησαν εκεί, διότι αφήνουν τελευταία απροκάλυπτα να φαίνεται ο στόχος τους ότι είναι η κατάληψη και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος. «Γι’ αυτό πρέπει όλοι μας να έχουμε κάποια έγνοια και για τα κατεχόμενα και για τα ελεύθερα μέρη μας», υπέδειξε.

Απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους, είπε ότι είναι ευλογία Θεού το ότι πηγαίνουν στα χωριά τους, ότι λειτουργούνται στις εκκλησίες τους και ότι παίρνουν τα παιδιά τους να δουν τα σπίτια τους. «Δημιουργείτε και σε αυτούς το αίσθημα ότι είναι δικά μας, δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν. Κι αν περιποιούμαστε τις εκκλησίες μας κι αν ξοδεύουμε τόσα χρήματα γι’ αυτές, έστω κι αν δεν μπορούμε ελεύθερα να τις έχουμε, είναι γιατί είναι δικά μας», συνέχισε. Εν συνεχεία, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «βλέπουμε ζωντανές τις εκκλησίες μας, βλέπουμε και τα χωριά μας και διατηρούμε τον πόθο ζωντανό για να ελευθερώσουμε τον τόπο μας και να επιστρέψουμε πάλι εκεί».

Περισσότερες από 550 εκκλησίες στα Κατεχόμενα βεβηλώθηκαν

Η παράνομη κατοχή της Βόρειας Κύπρου και η ανακήρυξη της Ελληνοκυπριακής γης ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» δηλαδή του ψευδοκράτους συνοδεύτηκε με την προσπάθεια ξεριζωμού του Ελληνικού στοιχείου από το βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσσου. Περισσότερες από 550 εκκλησίες στα κατεχόμενα καταστράφηκαν ολοκληρωτικά. Σε αυτές περιλαμβάνονται Ορθόδοξοι χριστιανικοί ναοί αλλά και αυτοί των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Σπίτια καταπατήθηκαν, με το στανιό πέρασαν στα χέρια των τουρκοκυπρίων, γαίες εκχερσώθηκαν, βουνά άρχισαν να αλλάζουν σχηματισμό καθώς μπουλντόζες άρχισαν να τα ισοπεδώνουν για να χτιστούν νέες δομές. Όμως η μανία του κατακτητή δεν ειχε ούτε ιερό ούτε όσιο. Στο στόχαστρο πρώτες από όλες μπήκαν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες. Μετατράπηκαν σε στάβλους, σε κλαμπ, πυροβολήθηκαν, γκρεμίσθηκαν, αφού πρώτα αφαιρέθηκαν όλα τα ιερά κειμήλια.

Εκκλησίες που μετατράπηκαν σε νεκροτομεία, ορνιθώνες, σιταποθήκες, τζαμιά και στρατόπεδα είναι το αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης εκούσιας καταστροφής κάθε χριστιανικού στοιχείου στα κατεχόμενα με κύριο υπαίτιο την Τουρκία. 

Ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος Ντικμέν σάρωσε ότι πολύτιμο από τις Εκκλησίες στα κατεχόμενα και τα έβγαλε στο σφυρί. Η Εκκλησία της Κύπρου παρακολουθεί στενά το θέμα και κάνει αγώνα επαναπατρισμού των ιερών κειμηλίων από ιδιωτικές συλλογές αλλά και από τις προσπάθειες που γίνονται κατά καιρούς για να πωληθούν μέσω δημοπρασιών. Ο Αϊντίν Ντικμέν, γνωστός για τα εγκλήματα της αρχαιοκαπηλίας σε βάρος της Κύπρου, παρακολουθείτο προτού συλληφθεί στη Γερμανία. Στην κατοχή του βρέθηκαν εικόνες και άλλα αρχαία αντικείμενα κρυμμένα στους τοίχους και στα πατώματα δυο διαμερισμάτων, πράξη την οποία δικαιολόγησε ως «ιδιωτική συλλογή», κάτι που δεν έγινε πιστευτό και η γερμανική αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση των αντικειμένων.

Ακολούθως, η γερμανική εισαγγελία ζήτησε από την Εκκλησία της Κύπρου να αποδείξει ότι τα κλαπέντα αντικείμενα είναι κυπριακά και τότε είναι που έγινε τεράστια προσπάθεια από πλευράς Αρχιεπισκοπής για να αποδείξει ότι είναι κυρίαρχος των θρησκευτικών κειμηλίων που έπεσαν στα χέρια του εν λόγω αρχαιοκάπηλου. Πέραν όμως από τα όσα βρέθηκαν στην κατοχή του Αϊντίν Ντικμέν, τοιχογραφίες από την εκκλησία του Αγίου Ευφημιανού στη Λύση εντοπίστηκαν σε μουσείο του Τέξας όπου τοποθετήθηκαν σε πλεξιγκλάς ομοίωμα της εκκλησίας.

Ολόκληρη η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο Δ΄ Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών της Βυζαντινολογικής Εταιρείας Κύπρου

Με ικανοποίηση χαιρετίζουμε τις εργασίες του τέταρτου ετήσιου Συνεδρίου Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών το οποίο, με μεγάλο ζήλο και επιμέλεια, διοργανώνει η Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου.

Μας χαροποιεί το γεγονός ότι η Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου, από την ίδρυσή της, αναδεικνύει, με διάφορες δραστηριότητες και συνέδρια, τον βυζαντινό πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής. Αυτό επιτυγχάνεται από όλους εσάς τους εισηγητές και συνέδρους, που με πολύ κόπο και μόχθο συμβάλλετε ουσιαστικά και ποικιλότροπα στην έρευνα, τη μελέτη, την ανάδειξη και εν τέλει στην διατήρηση των πνευματικών αξιών και των διαχρονικών ιδανικών, τα οποία ενυπάρχουν, δυνάμει, στην ιστορία και στον πολιτισμό μας.

Είμαστε σίγουροι για το υψηλό επίπεδο του συνεδρίου, αφού μας προϊδεάζει, ήδη, το πλουσιότατο και εντυπωσιακό Πρόγραμμα, με τις τόσες ενδιαφέρουσες θεματικές. Ταυτόχρονα, όμως, μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου δίδεται ευκαιρία για μια διεθνή προβολή των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ημικατεχόμενη πατρίδα μας, και για υπόμνηση των κινδύνων που διατρέχουν τα μνημεία και οι θρησκευτικοί και πολιτιστικοί μας θησαυροί, συνεπεία της επί σχεδόν 50 χρόνια συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής.

Εκεί που άνθισε και καρποφορούσε πλουσίως ο ελληνικός και χριστιανικός μας πολιτισμός, τώρα, επί μισό σχεδόν αιώνα, καλύπτονται όλα από το πνευματικό έρεβος της Ασιατικής στέπας.

Ως εκ τούτου, ιστορικά προσκυνήματα, ιερές Μονές και ιεροί Ναοί που είναι συνυφασμένοι με τη χριστιανική μας παρουσία στην ημικατεχόμενη Πατρίδα μας, παρέμειναν ασυντήρητοι στο έλεος και τη φθορά του χρόνου, με αποτέλεσμα να απειλούνται με παντελή καταστροφή, ενώ ανεκτίμητης αξίας θρησκευτικοί μας θησαυροί λεηλατήθηκαν και πωλήθηκαν παράνομα στο εξωτερικό. Τέτοιες, εικόνες ντροπής και οδύνης παρατηρούμε και στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής.

Κλείνοντας, επιθυμούμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια προς το Διοικητικό Συμβούλιο και τα Μέλη της Βυζαντινολογικής Εταιρείας Κύπρου, καθώς και προς όλους εσάς, οι οποίοι συμβάλατε στη διοργάνωση του λαμπρού αυτού Συνεδρίου. Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε, επίσης, και προς τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και εισηγητές.

Επευλογούμε τις εργασίες του Συνεδρίου και ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε αυτές.

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: 39 χρόνια ψευδοκράτος – 39 χρόνια σύλησης του Ελληνορθόδοξου πολιτισμού

Σε κίνδυνο η ιστορική εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς στα Κατεχόμενα

Aγ. Νικόλαος: Σύλησαν, μετέτρεψαν σε τζαμί και τώρα αφήνουν να καταρρεύσει η “Νotre Dame” της Αμμοχώστου

Διαδώστε: