07/03/2023 07/03/2023 Στο πλαίσιο της ειρηνικής επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος μετέβη την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, συνοδευόμενος από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκτάριο, τους Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες Γεώργιο Χριστοδούλου, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου, και Γρηγόριο Ιωαννίδη, Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος...
07 Μαρτίου, 2023 - 19:01
Τελευταία ενημέρωση: 07/03/2023 - 23:20

O Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Διαδώστε:
O Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Στο πλαίσιο της ειρηνικής επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος μετέβη την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, συνοδευόμενος από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκτάριο, τους Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες Γεώργιο Χριστοδούλου, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου, και Γρηγόριο Ιωαννίδη, Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος και Επίκουρο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου, καθώς και από κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες της Αρχιεπισκοπής.

Τον Μακαριώτατο και την τιμία συνοδεία του, την οποία κατά την μετάβαση τους στην Σχολή συνόδευαν τιμητικώς ο εκ των Εφόρων αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, και ο Ιερολ. Διάκονος της Σειράς κ. Βαρνάβας, υποδέχθηκε στην είσοδο της Σχολής ο Καθηγούμενος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός μετά της περί αυτόν αδελφότητος, ενώ παρόντες κατά την υποδοχή ήταν και ο δραστηριοποιούμενος στην Κύπρο Άρχων Νοτάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αριστείδης Βικέτος και άλλοι δημοσιογράφοι.
Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του, χαρμοσύνως ηχούντων των κωδώνων της Μονής, προσκήνυσαν στο ναΰδριο της Αγίας Τριάδος, όπου εψάλη και το Πολυχρόνιον του Αρχιεπισκόπου, ευλογούντος του παρόντας κληρικούς και εργαζομένους της Σχολής. Ακολούθως, ο Μακαριώτατος ανήλθε στο Μέγα Συνοδικό της Σχολής, όπου επισήμως τὸν προσεφώνησε ο Καθηγούμενος, εκφράζοντας την βαθεία χαρά της Σχολής επί τη παρουσία του Μακαριωτάτου και της συνοδείας του, αλλά και αναφερόμενος στους αρρήκτους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Θεολογική Σχολή με την Αγιωτάτη Εκκλησία της Κύπρου, λόγω της πλειάδας Κυπρίων σπουδαστών της Σχολής, αλλά και λόγω της δράσεως Χαλκιτών αποφοίτων, ιεραρχών του Φαναρίου, επ΄ ωφελεία της Εκκλησίας της Κύπρου. Κατά την αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του για την επίσκεψή του στην Σχολή, τονίζοντας παραλλήλως την απόλυτη αναγκαιότητα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο να έχει στην έδρα του μια Θεολογική Σχολή και μάλιστα με τον τρόπο και την οργάνωση λειτουργίας της Χάλκης.
Μετά την ανταλλαγή συμβολικών δώρων, ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του ξεναγήθηκαν στις ιστορικές αίθουσες διδασκαλίας, τους κοιτώνες των σπουδαστών, την πλούσια Βιβλιοθήκη και τους λοιπούς χώρους της Σχολής, ενώ παρακάθησαν στην προς τιμήν του Μακαριωτάτου παρατεθείσα τράπεζα.

«Η Εκκλησία της Κύπρου πάντα στέκεται με σεβασμό απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο», δήλωσε στο περιθώριο της επίσκεψης ο Μακαριώτατος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας της Σχολής.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Γεώργιος είπε για την αφορμή της επίσκεψής του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι «σύμφωνα με το ορθόδοξο έθος μετά την εκλογή του ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας κάνει τις ειρηνικές του επισκέψεις στις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες».

Σημείωσε ότι «καθηκόντως ήρθαμε στην Πρωτόθρονη Εκκλησία, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, να ομολογήσουμε και την κοινή μας πίστη και να συντονιστούμε μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως προς τα θέματα, τα οποία ταλανίζουν την ανθρωπότητα και την επίλυσή τους».

Συνεχίζοντας, είπε ότι «είναι μεγάλη η συγκίνησή μας, γιατί ζούμε την ιστορία πάνω στα ίδια τα αποτυπώματά της και παρακολουθούμε τις ταλαιπωρίες του γένους μας εδώ που συνέβησαν».

Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Γεώργιος, «σήμερα ιδιαίτερη είναι η συγκίνησή μας γιατί βρισκόμαστε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης που για 52 τώρα χρόνια είναι κλειστή και παρακαλέσαμε και παρακαλούμε τον Θεό να φωτίσει αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν την άδεια επαναλειτουργίας της Σχολής».

Έθεσε περαιτέρω το ερώτημα, «μια Θεολογική Σχολή είναι κίνδυνος για μια χώρα ή μια κοινωνία;», για να δηλώσει ότι «είναι αλλότρια τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις που επιδιώκονται για το κλείσιμο της Σχολής». Γι αυτό, είπε, «και νομίζω ότι ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να εξασκήσει κάποια πίεση για να επαναλειτουργήσει η Σχολή».

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος χαρακτήρισε τη Σχολή απαραίτητη για την αυτοδύναμη εκκλησία και αυτό «για να δίνει την πνοή της στους θεολόγους της και να δίνει κατευθύνσεις για το ήθος της. Πόσο μάλλον για το Οικουμενικό Πατριαρχείο που έχει την ευθύνη για όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Πρέπει να δώσει το στίγμα του σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο».

Γι αυτό, τόνισε, και είναι απαραίτητη αυτή η Θεολογική Σχολή. Κι ακόμα, πρόσθεσε, «μια Σχολή γίνεται πόλος για να αρχίσουν συζητήσεις θεολογικές και να μετατεθεί έτσι και το ενδιαφέρον του κόσμου και προς κοινωνικά, θεολογικά, εκκλησιαστικά θέματα».

Όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Γεώργιος στη συνέχεια, «η Εκκλησία της Κύπρου πάντα στέκεται με σεβασμό απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και πάντα ευγνωμονεί για τη στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τη βοήθεια που της είχε δώσει σε δύσκολες περιστάσεις».

Συνεχίζοντας επί του θέματος είπε πως «δεν θα ξεχάσουμε το 1947 όταν ήρθε εξαρχία και βοήθησε να γίνει εκλογή και των Αρχιεπισκόπων Λεοντίου και Μακαρίου Β αλλά και των Μητροπολιτών για να μπορέσει έτσι να ανασυσταθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου».

Πριν μερικά χρόνια, σημείωσε, «ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγκάλεσε Σύνοδο με την οποία τιμητικά απομακρύνθηκε ο τότε Αρχιεπίσκοπος λόγω ασθενείας για να μπορέσει να γίνει η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου της Κύπρου. Παρόλο που δεν είμαστε μήτηρ και θυγατήρ εκκλησία, δεν πήραμε το Αυτοκέφαλο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά νιώθουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η μήτηρ εκκλησία, είναι η μήτηρ όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε.

Περισσότερες φωτογραφiες:

(Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ / Βίντεο: ΡΙΚ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων