Το νέο Μουσείο για τον Απόστολο Παύλο, τον Απόστολο των Εθνών, παίρνει σάρκα και οστά στην Πάφο, το οποίο θα αναδείξει το ιεραποστολικό του έργο στη Μεσόγειο και ένα από τα εμβληματικότερα Χριστιανικά προσκυνήματα στην Κύπρο. Τη στήλη όπου ο Απόστολος μαστιγώθηκε 39 φορές, προτού ο Ρωμαίος κυβερνήτης Σέργιος Παύλος μυηθεί στο Χριστιανισμό.
Η υπογραφή της σύμβασης
Υπογράφτηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου η σύμβαση για παραχώρηση του ΣΤ’ Δημοσίου Νηπιαγωγείου Πάφου, το οποίο θα μετατραπεί πλέον σε Μουσείο για τον Απόστολο Παύλο προβάλλοντας τα ιεραποστολικά του βήματα στην περιοχή.
Τη σύμβαση υπέγραψαν στις 12 Ιανουαρίου 2023 ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος και ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Πάφου, Μιχάλης Χαραλάμπους.
Η σύμβαση μίσθωσης αφορά του κτηρίου του ΣΤ’ Δημόσιου Νηπιαγωγείου Πάφου. Θα έχει διάρκεια 30 χρόνια , με δυνατότητα ανανέωσης για δύο άλλες ισόχρονες περιόδους και θα χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία Μουσείου για τον Απόστολο Παύλο και για την σύνδεση του μουσείου με το γειτνιάζοντα αρχαιολογικό χώρο Κάτω Πάφου.
Ο Δήμος Πάφου σχεδιάζει να αξιοποιήσει τεχνολογικά εργαλεία τελευταίας γενιάς προκειμένου να δημιουργήσει ένα πρότυπο τεχνολογικό μουσειακό χώρο που θα παρέχει διαδραστικότητα, εξελιγμένη πρόσβαση για όλους στον χώρο.
Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου χαιρετίζει την απόφαση του Δήμου Πάφου για την δημιουργία Μουσείου για τον Απόστολο Παύλο παρά το χώρο της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας στην Κάτω Πάφο.
Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η εν λόγω απόφαση έρχεται να ενισχύσει τις προσπάθειες της ΕΤΑΠ, η οποία έχει καταθέσει σχετικό φάκελο στο Συμβούλιο της Ευρώπης για πιστοποίηση της διαδρομής αλλά και έχει επενδύσει σε τεχνολογία για ανάδειξη τόσο της στήλης του Αποστόλου Παύλου όσο και της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας. «Όπως είναι γνωστό η αίτηση για πιστοποίηση της διαδρομής από το συμβούλιο της Ευρώπης που ετοιμάστηκε από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την πόλη Λάτσιο στην Ιταλία και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού (ECTN) έχει πρόσφατα αξιολογηθεί και δεχθεί κάποιες παρατηρήσεις τις οποίες οι εταίροι εξετάζουν για να συμπληρώσουν και να ξανακαταθέσουν για πιστοποίηση το 2024», επισημαίνεται.
Η Στήλη του Αποστόλου Παύλου είναι ένα από τα αξιοθέατα πολιτισμού που συναντά ο επισκέπτης της επαρχίας Πάφου στην Κύπρο, έξω από την Παναγία Χρυσοπολίτισσα στο κέντρο της Κάτω Πάφου.
Μια πέτρινη κολώνα σε σχήμα κυλίνδρου, η Στήλη του Αποστόλου Παύλου είναι το σημείο όπου, σύμφωνα με την παράδοση, ο άγιος μαστιγώθηκε 39 φορές, προτού ο Ρωμαίος κυβερνήτης Σέργιος Παύλος μυηθεί στο Χριστιανισμό.
Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Πάφο
Αναλυτικότερα το 45 μ.Χ., οι δύο Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας, συνοδευόμενοι από το Μάρκο, ταξίδεψαν από την Αντιόχεια στη Σιλεσία και από εκεί με πλοίο στην Κύπρο όπου έφτασαν στη Σαλαμίνα, που εκείνη την εποχή ήταν το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού. Στην Πάφο, κατάφεραν να προσηλυτίσουν τον Ρωμαίο ανθύπατο, ο οποίος ασπάστηκε τη χριστιανική πίστη. Με τον τρόπο αυτό, η Κύπρος έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κυβερνήθηκε από χριστιανό.
Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο Απόστολος Παύλος έφτασε στην Πάφο και άρχισε το κήρυγμα του, οι παγανιστές τον έδεσαν σε μια στήλη και τον τιμώρησαν με τριάντα εννέα ραβδισμούς. Μια από τις στήλες που βρίσκονται στο προαύλιο της εκκλησίας της Αγίας Κυριακής είναι σήμερα γνωστή ως η Στήλη του Αποστόλου Παύλου.
Με τον προσηλυτισμό του Ρωμαίου διοικητή, η Κύπρος έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κυβερνήθηκε από Χριστιανό ηγέτη. Στην Κύπρο, ο Χριστιανισμός αντιτάχθηκε στη μαγεία της Ανατολής και νίκησε. Απέδειξε, πως δεν είχε καμιά σχέση με τις μαγικές ανατολικές θρησκείες. Απ’ εδώ και μπρος μπορούσε να πορευθεί προς τα έθνη χωρίς κίνδυνο παρεξήγησης του ιδεολογικού περιεχομένου του.
Η εορτή του Αποστόλου Παύλου στην Πάφο
Η γιορτή του Αγίου στις 29 Ιουνίου είναι ιδιαίτερη σημαντική για τη Μητρόπολη της Πάφου, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιείται ομιλία του Μητροπολίτη, ενώ τον εσπερινό ακολουθεί η λιτάνευση της εικόνας των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου, υπό τη συνοδεία της Φιλαρμονικής της Αστυνομίας και στρατιωτικού αγήματος που αποδίδει τιμές. Εκείνη τη μέρα, η περιοχή κατακλύζεται από πιστούς, οι οποίοι προσκυνούν στη Στήλη του Αποστόλου Παύλου.
Αγία Κυριακή (Παναγία Χρυσοπολίτισσα)
Η Αγία Κυριακή ή Παναγία Χρυσοπολίτισσα είναι κτισμένη πάνω σε ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου αιώνα που έφεραν στο φως τα ερείπια της απο ανασκαφές του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου. Χτίστηκε κατά την περίοδο του εκχριστιανισμού στο νησί και τελικά έγινε ο πρώτος καθεδρικός ναός στην Πάφο. Είναι μία από τις μεγαλύτερες παλαιοχριστιανικές βασιλικές στην Κύπρο. Σχεδόν ολόκληρη η περιοχή είναι επικαλυμμένη με ψηφιδωτά δάπεδα και διακοσμημένα με γεωμετρικά μοτίβα.
Υπήρξε επίσης ο πρώτος επισκοπικός ναός στη Νέα Πάφο από τα τέλη του 4ου αιώνα έως ότου που εγκαταλείφθηκε στα μέσα του 7ου αι. μ.χ. Εκεί υπάρχουν αρχαιότερα ρωμαϊκά οικοδομήματα, που είναι χτισμένα πάνω σε αρχαιοελληνικά οικοδομήματα, γεγονός οτι για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη και πέτρες, κυρίως απο το γειτονικό θέατρο, το οποίο είχε ηδη εγκαταλειφθεί. Η κάτοψη της Βασιλικής είναι ακανόνιστη, που ίσως οφείλεται σε προϋπάρχοντες πολεοδομικούς άξονες.
Στα μέσα του 7ου αιώνα, πιθανότατα κατά τη διάρκεια των πρώτων αραβικών επιδρομών, υπέστη σοβαρές ζημιές, και αργότερα προς το τέλος του 7ου αιώνα, η πρώιμη βασιλική εγκαταλείφθηκε.
Η δραστηριότητα των αραβικών εισβολέων υποδεικνύεται από κάποια αραβική επιγραφή που σώζεται σε μερικές από τις στήλες του κυρίου ναού. Οι επιγραφές ήταν επικλήσεις στον Αλλάχ για τους πεσόντες μουσουλμάνους πολεμιστές. Οι κίονες αν και μετά τις καταστροφές στέκονταν ακόμα, όταν κατεδαφίστηκαν πλήρως πιθανότατα από τους σεισμούς του 685 μ.χ.
Μετά την εγκατάλειψη της περιοχής μετατράπηκε σε λατομείο. Οικοδομικά υλικά επαναχρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή για την κοσμική και εκκλησιαστική οικοδομή. Ασβεστοκάμινοι κατασκευάστηκαν για την ανακύκλωση των αρχιτεκτονικών μαρμάρινων κομματιών σε ασβέστη.
Μια πολύ μικρότερη εκκλησία κτίστηκε στα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής που δεν είναι ορατή σήμερα. Μετατράπηκε και ξαναχτίστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων ύπαρξης της. Τελικά κατεδαφίστηκε γύρω στο 1500, όταν η υπάρχουσα εκκλησία της Αγίας Κυριακής κατασκευάστηκε.
Παράπλευρα είναι τα ερείπια ενός επισκοπείου που αρχικά ήταν ένα διώροφο οικοδόμημα. Το κτίριο αυτό ήταν πιθανότατα η κατοικία του Επισκόπου της Πάφου. Μετά την καταστροφή της βασιλικής, μια βυζαντινή εκκλησία χτίστηκε τον 11ο αιώνα. Μια άλλη εκκλησία την διαδέχθηκε το 1500 μ.χ.
Σήμερα η νέα εκκλησία χρησιμοποιείται ως Ρωμαιοκαθολική εκκλησία.