03/08/2020 03/08/2020 Με σεμνή εκδήλωση, η οποία ακολούθησε μετά τη Θεία Λειτουργία και την τέλεση των ιερών μνημοσύνων των Λυσιωτών ηρώων στο εκκλησάκι του Αγίου Ευφημιανού στον Κόρνο, οι εκτοπισμένοι της κωμοπόλεως της Λύσης Μεσαορίας απέτισαν φόρο τιμής και άντλησαν θάρρος και πίστη στο συνεχιζόμενο αγώνα, για τη διατήρηση της μνήμης και του πόθου επιστροφής στην αξέχαστη σκλαβωμένη...
03 Αυγούστου, 2020 - 22:45
Τελευταία ενημέρωση: 03/08/2020 - 22:26

Πόθος επιστροφής στην αξέχαστη σκλαβωμένη πατρώα γη

Διαδώστε:
Πόθος επιστροφής στην αξέχαστη σκλαβωμένη πατρώα γη

Με σεμνή εκδήλωση, η οποία ακολούθησε μετά τη Θεία Λειτουργία και την τέλεση των ιερών μνημοσύνων των Λυσιωτών ηρώων στο εκκλησάκι του Αγίου Ευφημιανού στον Κόρνο, οι εκτοπισμένοι της κωμοπόλεως της Λύσης Μεσαορίας απέτισαν φόρο τιμής και άντλησαν θάρρος και πίστη στο συνεχιζόμενο αγώνα, για τη διατήρηση της μνήμης και του πόθου επιστροφής στην αξέχαστη σκλαβωμένη πατρώα γη.

Του Όρθρου και της θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τον εκ Λύσης Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Καπαρή και το διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

 

 

 

 

 

Σε σύντομη αναφορά του, ο Επίσκοπος, αναφέρθηκε στην εορτή της ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου, εκ των επτά Διακόνων, και τη σπουδαία ιστορική του ομιλία ενώπιον του Ιουδαϊκού Συνεδρίου πριν το μαρτυρικό του τέλος δια λιθοβολισμού. Υπογράμμισε την αξία της ομολογίας του Πρωτομάρτυρα, για το βίωμα που έζησε της αποκάλυψης της δόξας του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, στα δεξιά του Θεού Πατέρα. Επίσης, ο Μεσαορίας Γρηγόριος, αναφέρθηκε στους τιμώμενους από την Εκκλησία Κύπριους Αγίους, την Οσία Φωτεινή την Καρπασίτησα και τον Άγιο Φωτεινό Επίσκοπο Χύτρων (Κυθρέας), του οποίο προσέφερε εικόνισμα, μαζί με τους άλλους τέσσερεις Αγίους Επισκόπους της Κυθρέας, για προσκύνηση και μόνιμη τοποθέτηση στο εξωκλήσι. Τέλος, επισήμανε το βαθύτερο νόημα του θαύματος, που επιτέλεσε ο Κύριος, σύμφωνα με την Ευαγγελική περικοπή, των πέντε άρτων και των δύο ψαριών. Εκείνο που μας εντυπωσιάζει είναι ο θαυμαστός τρόπος πολλαπλασιασμού των εν λόγω αγαθών. Το θαύμα ήταν η αγάπη και η προαίρεση. Για το λόγο αυτό, όχι μόνο χόρτασαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, αλλά και περίσσευαν αρκετά «εκ των κλασμάτων» των αγαθών.

Έτσι, δικαιολογείται το ψαλμικό του Δαβίδ: «πλούσιοι ἐπτώχευσαν καὶ ἐπείνασαν, οἱ δὲ ἐκζητοῦντες τὸν Κύριον οὐκ ἐλαττωθήσονται παντὸς ἀγαθοῦ» (Ψαλμ. 33,11). Όσοι ζουν την πληρότητα του Κυρίου τίποτα το αναγκαίο δεν τους στερείται.

Ο Επίσκοπος τέλεσε μνημόσυνο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχου Μακαρίου του Γ΄ και των ηρώων της κωμοπόλεως της Λύσης και άλλων τεθνεώτων εν ειρήνη τελειωθέντων πατέρων και αδελφών.

Ακολούθως, προσφώνησε ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Καουρής, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε την ανάγκη για ενότητα όλων των δυνάμεων και της κοινωνίας των πολιτών, για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και να ζήσουμε καλύτερες μέρες ελευθερίας και ειρήνης στην πατρίδα μας.

Κύριος ομιλητής της σεμνής εκδήλωσης ήταν ο έντιμος Yπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος περιέγραψε τα ιστορικά στοιχεία που συνθέτουν το ηρωικό και θυσιαστικό τέλος των Λυσιωτών μαρτύρων της Πίστεως και της Πατρίδος, κατά τον απλευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59. Κατέληξε στο λόγο του και ο κ. Υπουργός ότι χρειάζεται ανασύνταξη δυνάμεων και ενότητα όλων, για το καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας.

Ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Καουρής προσέφερε στον Υπουργό Παιδείας και στον Επίσκοπο Μεσαορίας την ανάγλυφη αποτύπωση της Παναγίας της Λύσης, με ευχές κι ευχαριστίες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, αναφερόμενος στο Θεοφιλέστατο,  για το έργο που προσφέρει με κάθε ευκαιρία στην κωμόπολη της Λύσης και  σε όλες τις κατεχόμενες ενορίες και κοινότητες της Αρχιεπισκοπής, στο πλαίσιο της ευθύνης που έχει με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπίσκοπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου.

Η σεμνή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων και τον Εθνικό Ύμνο.

 

 

Ακολούθησε κέρασμα στον περιβάλλοντα χώρο του εξωκλησιού στην περιοχή του Κόρνου, κάτω από την κορυφή του Σταυροβουνίου.  Ο κ. Κυριάκος Κοντοβούρκης έκανε ξενάγηση στην έκθεση με φωτογραφίες από τις Εκκλησίες και τις τοιχογραφίες του Αγίου Ευφημιανού της Λύσης. Ο Υπουργός Παιδείας και ο Επίσκοπος Μεσαορίας, καθώς και οι υπόλοιποι παριστάμενοι εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους και υπέγραψαν το βιβλίο επισκεπτών.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020, όπως κάθε χρόνο τις ημέρες των μαύρων επετείων του 1974, συναντήθηκαν οι οικείοι και άλλοι Λυσιώτες και συγγενείς, στις 7.00 μ.μ. στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και τέλεσαν τρισάγια επί των έξι τάφων των εκεί ενταφιασθένων παλληκαριών της Λύσης, που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Τα τρισάγια τέλεσε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Καπαρή.

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας της Λύσης ευχαριστεί όλους, για τη καλή συνεργασία: την Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος, το Δήμο Λύσης, την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Εξωκλησιού του Αγίου Ευφημιανού στο Κόρνο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κωμόπολης Λύσης.

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων