Η Ιερά Μονή του Αγίου Ανδρέα στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο πανηγύρισε και πάλι σήμερα τον Πρωτόκλητο Απόστολο, ύστερα από δύο χρόνια διακοπής λόγων των μέτρων που είχε επιβάλει το ψευδοκράτος για την πανδημία, σκορπίζοντας χαρά και συγκίνηση σε όσους πιστούς κατάφεραν να μεταβούν από κάθε γωνιά της ελεύθερης Κύπρου για να τιμήσουν τον Άγιο.
Από νωρίς, εγκλωβισμένοι κάτοικοι του Ριζοκαρπάσου και εκατοντάδες πιστοί από κάθε γωνιά της Κύπρου με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα έσπευσαν στο μοναστήρι για να ανάψουν κεριά και λαμπάδες και να προσευχηθούν στον Άγιο, με την ελπίδα να είναι η τελευταία γιορτή του Πολιούχου της Καρπασίας σε σκλαβωμένη πατρίδα. Πρόκειται για το μοναδικό μοναστήρι που λειτουργεί στα κατεχόμενα
Απαγόρευσαν την είσοδο στα κατεχόμενα στον Επίσκοπο Καρπασίας
Παρά το γεγονός ότι η Θεία Λειτουργία τελέστηκε με την παρουσία πιστών τα προβλήματα και το καθεστώς θρησκευτικές ανελευθερίας συνεχίζεται στο μαρτυρικό.
Συγκεκριμένα, την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο π. Ζαχαρίας, ο ιερέας που διακονεί το μοναστήρι τα τελευταία 48 χρόνια καθώς οι κατοχικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο του Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου στα κατεχόμενα.
Το γεγονός αυτό και μόνο αρκεί για να καταλάβουμε το τι συνεχίζει να υφίσταται ο σκλαβωμένος κυπριακός λαός και το πόσο αναγκαία είναι η εξεύρεση μίας ουσιαστικής λύσης στο ζήτημα της Κύπρου.
Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος
Χιλιάδες κόσμου έφτανε στον Άγιο Ανδρέα πριν την τουρκική εισβολή
Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 επιτράπηκε για πρώτη φορά στους εγκλωβισμένους της Καρπασίας να μεταβούν στο μοναστήρι και να παρακολουθήσουν τη λειτουργία, με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου, στις 30 Νοεμβρίου 1978. Ωστόσο, η πρώτη μαζική επίσκεψη στο μοναστήρι, από 600 Ελληνοκύπριους, πραγματοποιήθηκε στις 15 Αυγούστου 1997, μετά από επίμονες ενέργειες της Διαχειριστικής Επιτροπείας της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Ανδρέα προς τα Ηνωμένα Έθνη και τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.
Ο Κοινοτάρχης Ριζοκαρπάσου κ. Μιχάλης Παντελής ανέφερε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ότι πριν από την τουρκική εισβολή χιλιάδες κόσμου από κάθε γωνιά της Κύπρου συνέρρεε στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα για τη γιορτή του Αγίου και διανυκτέρευαν φιλοξενούμενοι σε σπίτια Καρπασιτών.
Άνθρωποι από την επαρχία Πάφου και τον Πύργο Τυλληρίας ήταν ανάμεσα στο πλήθος πιστών που προσέτρεξαν σήμερα στην χάρη του Αγίου, ενώ εκτιμάται ότι η κοσμοσυρροή θα συνεχιστεί μέχρι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Η παράδοση και το θαύμα
Λέγεται πώς γύρω στον 1ο αι. μ.Χ., ο Άγιος «ξέμεινε» στην Κύπρο, όταν το καράβι που τον μετέφερε αγκυροβόλησε στο νησί λόγω νηνεμίας. Τότε ένα άλλο καράβι έκανε στάση στο ακρωτήρι και ο Άγιος ζήτησε από τον καπετάνιο να τον πάρει μαζί του. «Μπορώ να σε πάω μέχρι την Πάτρα, αφού εκεί πηγαίνουμε, φτάνει να μας δείξεις που έχει λίγο νερό να πιούμε». Ο Άγιος, απάντησε πως εκεί κοντά του σε ένα βράχο ανέβλυζε νερό. Όμως οι ναύτες και ο καπετάνιος δεν βρήκαν ούτε σταγόνα και εκνευρισμένος τον ξαναρώτησε που είδε το νερό.
Τότε ο Απόστολος Ανδρέας γονάτισε μπροστά στον βράχο, προσευχήθηκε κι αφού χτύπησε την πέτρα με τη ράβδο του άρχισε να τρέχει νερό. Έκτοτε, σε εκείνο το σημείο αναβλύζει το «αγίασμα του Αποστόλου Ανδρέα». Όταν αργότερα ξεκίνησαν το ταξίδι προς την Πάτρα, ο τυφλός γιος του καπετάνιου φώναξε «πατέρα, τα πανιά μας έχουν μια τρύπα». Ο καπετάνιος από τον ενθουσιασμό του, ζήτησε από τον Άγιο να τους βαφτίσει όλους χριστιανούς. Αργότερα επέστρεψε στην Κύπρο όπου έκτισε το Μοναστήρι στο όνομα του Αγίου.
Η κάρα του Αποστόλου Ανδρέα έφτασε στο νησί της Κύπρου στις 7 Οκτωβρίου 1967, με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας της ομώνυμης εκκλησίας και εκτέθηκε για μια βδομάδα σε λαϊκό προσκύνημα. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χριστιανικά γεγονότα του νησιού.
Διαβάστε εδώ για την ιστορία του ναού:
Άγιος Ανδρέας: Το μοναδικό Μοναστήρι που λειτουργεί στα Κατεχόμενα
Φωτογραφίες:alphanews.live