Ως Βουλή των Αντιπροσώπων γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πρέπει να συνεργαστούμε με την Εκκλησία για όλα όσα πρέπει να γίνουν για το καλό του τόπου μας, δήλωσε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023 η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, στη συνάντηση με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.
Η Πρόεδρος της Βουλής στην κατ’ ιδίαν συνάντησή της με τον Αρχιεπίσκοπο στο γραφείο του, τον συνεχάρη για την εκλογή του και του ευχήθηκε καλή φώτιση και καλή θητεία. «Εμείς ως Βουλή των Αντιπροσώπων γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πρέπει να συνεργαστούμε για όλα όσα πρέπει να γίνουν για το καλό του τόπου μας, για το καλό του κάθε πολίτη ξεχωριστά, με σεβασμό στο έργο της Εκκλησίας και σεβασμό στο έργο της Πολιτείας», είπε η κ. Δημητρίου.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος από την πλευρά του ευχαρίστησε την κ. Δημητρίου για την επίσκεψη και την πρόθεση της συνεργασίας «για την οποία δεν αμφιβάλλαμε. Και μέχρι τώρα έχουμε συνεργασία και στις επιτροπές πολλές φορές καθόμαστε και εκφέρουμε και τη γνώμη μας. Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί υπηρετούμε τον ίδιο λαό και έχουμε αυτή την πρόθεση να συνεχίσουμε».
Η Πρόεδρος της Βουλής δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο το έμβλημα της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος ανταπέδωσε με μια εικόνα που δείχνει το κήρυγμα των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα ενώπιον του Ρωμαίου Ανθύπατου στην Πάφο.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση Αρχιεπισκόπου και Προέδρου της Βουλής κράτησε περίπου μια ώρα. Μετά το πέρας της συνάντησης η κ. Δημητρίου και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος προέβησαν σε δηλώσεις.
Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι τα «θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως Πολιτεία και Εκκλησία είναι πολλά, σύνθετα και ιδιαίτερα και με σεβασμό στον ρόλο του καθενός, ξεχωριστά της Πολιτείας, ξεχωριστά της Εκκλησίας». Νομίζω, συνέχισε η κ. Δημητρίου, ότι το μήνυμα σήμερα, για ακόμα μια φορά είναι ότι με συνεργασίες μπορούμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον που αρμόζει προς όφελος του κάθε πολίτη. «Έχουμε κάνει μια εκτενή συζήτηση για αρκετά ζητήματα με απόλυτο σεβασμό στη θέση της Εκκλησίας και βεβαίως όπως και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος είπε στην ομιλία ενθρόνισής του, η Εκκλησία έχει την άποψη της και οι αποφάσεις ανήκουν στην Πολιτεία», πρόσθεσε η Πρόεδρος της Βουλής.
Ερωτηθείσα για τα θέματα που συζητήθηκαν, η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος ενημερώθηκε για την κοινοβουλευτική διπλωματία, δηλαδή τις ενέργειες που «κάνουμε ειδικότερα για το Κυπριακό ως Κοινοβούλιο, τις επαφές που είχαμε ή θα έχουμε». Ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκαν νομοσχέδια που είναι ενώπιον της Βουλής και για τις συζητήσεις σε ευαίσθητα ζητήματα, όπως αυτό της ευθανασίας.
Από πλευράς του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος ευχαρίστησε την κ. Δημητρίου για την πρόθεση που εκφράστηκε για συνεργασία της Βουλής με την Εκκλησία για το καλό του λαού. «Τον ίδιο λαό υπηρετούμε και από τα νομοσχέδια της Βουλής, αλλά και από άλλες αποφάσεις που παίρνει η Εκκλησία», ανέφερε. «Είμαστε στη διάθεση της Βουλής για να εκφέρουμε τη γνώμη μας, να επισημάνουμε τυχόν δυσκολίες που θα έχει ο λαός μας από κάποιο νομοσχέδιο, αλλά και τη δική μας άποψη να εκφέρουμε και είναι στη διακριτική τους εξουσία να θεσπίσουν ένα νόμο και εμείς θα καλέσουμε απλά τον λαό να τοποθετηθεί απέναντί του, με την ελευθερία του», είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Υποσχόμαστε, πρόσθεσε, ότι θα συνεχίσουμε αυτές τις συναντήσεις για το καλό αμφοτέρων.
Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες που είχε θέσει προ εκλογής του και αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών και τις φοιτητικές εστίες, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι «μελετούμε αυτά τα θέματα και χώρους και θέσεις που θα γίνουν οι φοιτητικές εστίες, αλλά και οι τρόποι που θα ενεργοποιηθούν όσα είχαμε εξαγγείλει προηγουμένως για τη στήριξη των πολυτέκνων, αλλά και τη στήριξη αυτών των ανθρώπων που πρέπει να στελεχώσουν το κράτος μας».
Δεν μπορούμε, πρόσθεσε, να έχουμε λιγότερα παιδιά, από όσους πεθαίνουν. «Πρέπει να το δούμε ότι είναι ένα εθνικό θέμα και πρέπει ακριβώς αυτό να μας απασχολήσει», επισήμανε. Επιπλέον, ανέφερε ότι θα δοθεί μια ουσιαστική βοήθεια για να αποφευχθεί το θέμα της έλλειψης παιδιών. «Είναι εξαγγελία από την οποία δεν θα κάνουμε πίσω», είπε.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη για τις εκλογές στην Μητρόπολη Πάφου, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι από την ημέρα της ενθρόνισης, από το Καταστατικό δίνονται δέκα μέρες για να κηρυχθεί ο θρόνος κενός. «Σήμερα, αύριο, θα δώσουμε την εγκύκλιο που θα διαβαστεί στους ναούς της Πάφου με την οποία θα καλούμε τον κόσμο να επιλέξει τους τρεις, οι οποίοι θα έρθουν στην Ιερά Σύνοδο, ως Τριπρόσωπο, για να κάνει την επιλογή της η Ιερά Σύνοδος» ανέφερε.
Ερωτηθείς για τη μετάβαση στην Αρχιεπισκοπή από τη Μητρόπολη Πάφου με την ανάληψη και των νέων του καθηκόντων, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Γεώργιος σημείωσε ότι είναι και ποσοτικά και ποιοτικά διάφορα τα προβλήματα. «Είναι πιο δύσκολη η κατάσταση εδώ και το ήξερα, αλλά πιστεύω ότι έχω τη θέληση να τα αντιμετωπίσω», κατέληξε.
(Πηγή: ΚΥΠΕ)