Εκκλησία της Κύπρου
07 Ιουνίου, 2024

Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου – Ορθοδοξία, Κυπριακό και ΕΕ στο επίκεντρο της συνομιλίας

Διαδώστε:

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα, Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024, επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, επισκέφτηκε το πρωί μαζί με τη σύζυγο του και τη συνοδεία του, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Μιλάτοβιτς αφού μετέβη στον παλαιό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη, προσκύνησε και ενημερώθηκε για την ιστορία του Ναού, ακολούθως έτυχε υποδοχής από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση και την ανταλλαγή δώρων, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι ως Αρχηγός Ορθόδοξου Κράτους, στο οποίο η Εκκλησία έπαιξε και παίζει σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση της Εθνικής τους και Θρησκευτικής αυτοσυνειδησίας, θεώρησε καλό ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου να τους επισκεφτεί.

«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και για τα θέματα τα οποία απασχολούν την Ορθοδοξία γενικότερα, αλλά και για το εθνικό μας θέμα και για την προσπάθεια τους να ενταχθούν στην ΕΕ. Ήταν μια πολύ καλή συζήτηση», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία και σε επίπεδο Εκκλησιών μεταξύ των δύο χωρών, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι υπάρχει η κοινή πίστη.

«Η Εκκλησία του Μαυροβουνίου ακόμα δεν είναι Αυτοκέφαλη και νομίζω ότι, ό,τι ισχύει μεταξύ όλων των άλλων Ορθοδόξων υπάρχει και μεταξύ μας. Όταν με τη βοήθεια του Θεού θα γίνουν Αυτοκέφαλοι θα αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις μας, οπωσδήποτε», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, με αφορμή τη συνάντηση του με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο τόνισε τις βασικές προϋποθέσεις για την οικοδόμηση διαρκούς ειρήνης, με μήνυμα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

«Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο, συνομίλησα με τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο.

Στις δύσκολες γεωπολιτικές στιγμές που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, η ενίσχυση του διαλόγου και η καλύτερη κατανόηση μεταξύ των λαών αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την οικοδόμηση διαρκούς ειρήνης, στην οποία πρέπει όλοι να δεσμευθούμε», αναφέρει το μήνυμα του κ. Μιλάτοβιτς.

(Με πληροφορίες από KYΠΕ)

Διαδώστε: