Θρησκευτικές εικόνες της Κύπρου
Μόλις κυκλοφόρησε από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη σε τρεις πολυσέλιδους τόμους ο Κατάλογος 2004 εικόνων της Κύπρου, που συντηρήθηκαν από το 1979 έως το 2018 με επιχορηγήσεις του Ιδρύματος. Οι εικόνες είναι ταξινομημένες κατά Μητρόπολη, Επισκοπή, πόλη, χωριό ή περιοχή, ναό ή μονή.
Ο πρώτος τόμος, 1428 σελίδων, περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητας κάθε εικόνας στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και ακολουθεί λεπτομερής περιγραφή της παράστασης στην ελληνική δημοτική γλώσσα. Στο τέλος του τόμου υπάρχει εκτενής βιβλιογραφία και ευρετηριακοί πίνακες στα ελληνικά και αγγλικά των περιεχομένων του καταλόγου, χρονολογημένων εικόνων, εικονογραφικών θεμάτων, πόλεων, χωρίων, περιοχών και μονών, ονομάτων αγιογράφων, δωρητών και αφιερωτών και λειτουργικών αντικειμένων.
Ο δεύτερος τόμος, 1196 σελίδων, και ο τρίτος, 843 σελίδων, περιέχουν ολοσέλιδους έγχρωμους πίνακες των εικόνων. Οι παλαιότερες εικόνες του καταλόγου χρονολογούνται στον 12ο αι. και η νεώτερη το 1986. Στη μακρά περίοδο οκτώ αιώνων μεγάλος αριθμός εικόνων χάθηκε και καταστράφηκε. Αντιπροσωπευτικό μέρος όσων διασώθηκαν περιλαμβάνεται στον Κατάλογο.
Πρόκειται για εικόνες διαφόρων τεχνοτροπιών, από λαϊκότροπες έως δυτικότροπες, οι οποίες απηχούν όλες τις εκκλησιαστικές τάσεις της κυπριακής κοινωνίας και αποτελούν τον θησαυρό της Κυπριακής εκκλησιαστικής πίστης και τέχνης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα συντήρησης εκκλησιαστικής κληρονομιάς στην Κύπρο και στην Ελλάδα.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.