Η Εξόδιος Ακολουθία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’ – Το “ύστατο χαίρε” στον επί 16 χρόνια Προκαθήμενο (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)
Το “ύστατο χαίρε” είπαν σήμερα στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’ κλήρος και λαός της Μεγαλονήσου με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες και τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα.
Συγκίνηση και δάκρυα κατά την Εξόδιο Ακολουθία στην οποία στους επικήδειους λόγους εξήραν την προσφορά του μακαριστού στην Εκκλησία της Κύπρου και την Ορθοδοξία σε μία ιδιαίτερα συμβολικά μέρα καθώς σαν σήμερα, 16 χρόνια πριν, ο μακαριστός Ενθρονιζόταν στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.
Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr
Της Εξοδίου Ακολουθίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος με δάκρυα στα μάτια προέπεμψε τον αγαπητό του φίλο, όπως ανέφερε, στην τελευταία του κατοικία. Συγχοροστάτησαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου. Στο έργο που επιτέλεσε στα 16 χρόνια παραμονής του στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Κύπρου αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, Τοποτηρητής του Θρόνου.
Μετά το πέρας της Εξοδίου Ακολουθίας μέλη της Εθνικής Φρουράς μετέφεραν το σκήνωμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου Β’ στον τάφο που ο ίδιος είχε ετοιμάσει όντας ερν ζωή σε κρύπτη του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα. Κατά την έξοδο του σκηνώματος τιμητικό άγημα παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο.
Κατή την ταφή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου Β’ τιμητικό άγημα έριξε τιμητικές βολές.
Ποιοι παρέστησαν
Παρέστησαν ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία υπέγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, του στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας κ. Νίκη Κεραμέως.
Πατριαρχεία και Αυτοκέφαλες Εκκλησίες εκπροσωπήθηκαν από Ιεράρχες που μετέβησαν στην Κύπρο για τον σκοπό αυτό. Παραρέστησαν επίσης εκπρόσωποι λοιπών χριστιανικών δογμάτων και θρησκειών. Συγκινητικές ήταν στιγμές μέχρι και την τελευταία στιγμή που σταμάτησε το λαϊκό προσκύνημα του σκηνώματος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου. Στην Εξόδιο Ακολουθία βρέθηκαν συγγενείς και συγχωριανοί του κυρού Χρυσοστόμου από την Τάλα, την ιδιαίτερη πατρίδα του.
Σακελλαροπούλου: Το έργο του υπήρξε ιστορικό
Επικήδειο εκφώνησε πρώτη η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία δήλωσε ότι συμμετέχει στο πένθος του Κυπριακού λαού εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας. Τόνισε ιδιαίτερα τους δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και εξήρε το έργο του μακαριστού Αρχιεπισκοπικού το οποίο χαρακτήρισε ιστορικό.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι η Εκκλησία της Κύπρου υπήρξε πάντα συνοδοιπόρος της Μητρός Εκκλησίας καθώς και των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων ενώ αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Εκκλησίας της Κύπρου στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδος στην Κρήτη καθώς και την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από την κ. Σακελλαροπούλου.
Αναστασιάδης: “Η Κύπρος βρήκε στο πρόσωπό του έναν ακαταπόνητο Ιεράρχη”
Ακολούθησε η εκφώνηση επικήδειου λόγου από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος απηύθυνε το “ύστατο χαίρε” εκ μέρους του Κυπριακού λαού. Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και την εκκλησιαστική δράση του Αρχιεπισκόπου χαρακτηρίζοντας τον εμβληματική μορφή η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στην διοικητική ανασυγκρότηση της Εκκλησίας της Κύπρου.
Αναφέρθηκε στον πρωτεύοντα ρόλο που είχε η Κύπρος σε Πανορθόδοξο επίπεδο σε κρίσιμα ζητήματα. “Η Κύπρος βρήκε στο πρόσωπό του έναν ακαταπόνητο Ιεράρχη”. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αναστασιάδης στην ίδρυση της Θεολογικής Σχολής καθώς και την ανέγερση του νέου Καθεδρικού Ναού. “Άξια αναφορά αποτελεί η επιμέλεια στην διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς”, πρόσθεσε. Ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε στη σωστή διαχείριση των οικονομικών της Εκκλησίας της Κύπρου και το φιλανθρωπικό του έργο.
Αναφέρθηκε ακόμη στη μέριμνα και την αγωνία του μακαριστού κυρού Χρυσοστόμου σε μία δίκαιη επίλυση του Κυπριακού. “Είχα την τιμή να γνωρίσω και να συνεργαστώ με έναν γνήσιο πατριώτη”, υπογράμμισε. “Αναμφίβολα πέτυχε να θέσει τη δική του ανεξίτηλη προσωπική σφραγίδα”, τόνισε.
Ακολούθησε επικήδειος λόγος από τον εκπρόσωπο του Πάπα Φραγκίσκου Καρδιναλίου Κουρτ Κοχ.
Πάφου Γεώργιος: Τομές και έργα χαρακτηρίζουν τα 16 χρόνια της Αρχιεπισκοπίας του
“Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος πολιτογραφήθηκε οριστικά σήμερα στην επουράνια Ιερουσαλήμ” σημείωσε στον επικήδειο λόγο του ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, Τοποτηρητής του Θρόνου.
Ο Πανιερώτατος μίλησε εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου και περιέγραψε το πολύπλευρο και πολυσχιδές έργο του μακαριστού στα 16 χρόνια της παρουσία του στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Κύπρου. “Τομές και έργα χαρακτηρίζουν τα δεκαέξι χρόνια της Αρχιεπισκοπίας του”, υπογράμμισε. “Θα περάσουν αιώνες για να φύγει η Εκκλησία από την σκιά του”, τόνισε.
Ο Μητροπολίτης Πάφου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην δυναμική σχέση την οποία είχε αναπτύξει ο μακαριστός με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος σήμερα ήρθε να τον τιμήσει στην Εξόδιο Ακολουθία.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην αντιμετώπιση της ασθένειας και τη μεγάλη δύναμη την οποία επέδειξε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος. “Ηρωισμός ανεπανάληπτος. Ψυσική δύναμη υπεράνθρωπη”, τόνισε.
Ο Πανιερώτατος Τοποτηρητής αναφέρθηκε επίσης στο αγωνιστικό φρόνημα του μακαριστού για το Κυπριακό η επίλυση του οποίου θα είναι η μεγαλύτερη δικαίωση για τον Αρχιεπίσκοπο. “Θα περιμένει να χτυπήσουν οι καμπάνες της απελευθέρωσης”, είπε χαρακτηριστικά.
Οικουμενικός Πατριάρχης: “Σε κάθε βήμα ήταν πλησίον μας”
Τελευταίος μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο οποίος επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κύπρο προκειμένου να συνοδεύσει στην τελευταία του κατοικία τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου με τον οποίο, όπως σημείωσε, τους συνέδεε φιλία.
Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στο έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου τονίζοντας ότι η Κύπρος σήμερα “δακρύζουσα βοά”, προσθέτοντας ότι ο αοίδιμος υπήρξε “ανύστακτος φίλος των πατρίων”.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο έργο, διοικητικό και πνευματικό, του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, καθώς και στη συμβολή του στην επιστροφή των κλαπέντων κειμηλίων από την Βόρειο Κύπρο.
“Σε κάθε βήμα ήταν πλησίον μας” ανέφερε δηλώνοντας την αγάπη την οποία είχε ο μακαριστός για το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Τα μηνύματα στο βιβλίο συλλυπητηρίων
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εκοιμήθη την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 06:45 το πρωί ύστερα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο. Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα συμβολική καθώς πριν 16 χρόνια πραγματοποιούνταν η ενθρόνιση του μακαριστού στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο. Σήμερα τελείται η Εξόδιος Ακολουθία.
Ιεράρχες και λοιποί επίσημη που έφτασαν σήμερα το πρωί στην Αρχιεπισκοπή υπέγραψαν στο βιβλίο συλλυπητηρίων.
«Αποχαιρετούμε τον ασυμβίβαστο και άδολο πατριώτη που έγνοια του είχε την απελευθέρωση της πατρίδας μας», σημειώνει στο βιβλίο συλλυπητηρίων ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
“Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β, υπήρξε ένας μεγάλος ηγέτης της Ορθοδοξίας και του κυπριακού ελληνισμού”, έγραψε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο βιβλίο συλλυπητηρίων για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’.
Mετά την Πρόεδρο της Ελλάδας, το βιβλίο Συλλυπητηρίων υπέγραψε η Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, έγραψε η κ. Κεραμέως, «εργάστηκε με αυταπάρνηση για την Εκκλησία της Κύπρου, την πατρίδα, τον ελληνισμό. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη. Θερμά συλλυπητήρια».
Τα μέτρα κατά την Εξόδιο Ακολουθία ήταν αυστηρά ενώ η είσοδος εντός του ναού επετράπει μόνο σε όσους είχαν λάβει ειδικές προσκλήσεις.
Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ότι επί 40 ημέρες θα τελείται καθημερινώς Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου. Υπό τον Μητροπολίτη Πάφου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και Τρισάγιο, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στον Καθεδρικό Ναό και τρισάγια σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Κύπρου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος (κατά κόσμον Ηρόδοτος Δημητρίου) γεννήθηκε στις 10 Απριλίου του 1941 στο χωριό Τάλα της Πάφου. Αμέσως μετά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έγινε δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου και στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο Πάφου.
Αποφοίτησε από το γυμνάσιο το 1963 και στις 3 Νοεμβρίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1968 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1972.
Στις 19 Οκτωβρίου του ίδιου έτους εξελέγη ομόφωνα ηγούμενος της Μονής Αγίου Νεοφύτου, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εγκαθιδρύθηκε ως ηγούμενος στις 12 Νοεμβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄.
Στις 25 Φεβρουαρίου 1978 εξελέγη δια βοής Μητροπολίτης Πάφου.
Στις 5 Νοεμβρίου 2006 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και ενθρονίστηκε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2006.
Διαβάστε επίσης:
Αφίχθη στην Κύπρο μετά από 5 αιώνες Οικουμενικός Πατριάρχης
Στην Κύπρο έφτασαν Σακελλαροπούλου, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και Νίκη Κεραμέως
Τα μηνύματα Σακελλαροπούλου – Κεραμέως στο βιβλίο συλλυπητηρίων για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου
Με δάκρυα στα μάτια το “ύστατο χαίρε” του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο
Αναστασιάδης: “Η Κύπρος βρήκε στο πρόσωπό του έναν ακαταπόνητο Ιεράρχη”
Στην Κύπρο ο Θυατείρων & Μεγάλης Βρετανίας για την Εξόδιο Ακολουθία του Αρχιεπισκόπου
Σακελλαροπούλου: Το έργο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου υπήρξε ιστορικό (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)
O Πατριάρχης Ρουμανίας αποχαιρετά τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κυρό Χρυσόστομο
Ανακοίνωση του Φαναρίου για το χρονικό της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Λευκωσία
Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παρέστη στην Εξόδιο Ακολουθία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.