Θεμελίωση νέου ναού στη διχοτομημένη Μητρόπολη Αμμοχώστου παρουσία Χριστοδουλίδη (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)
Με το βλέμμα και τις αναμνήσεις στην Κατεχόμενη Αμμόχωστο θεμελιώθηκε σήμερα Τρίτη 28 Μαρτίου στο παραλιακό μέτωπο της Αγίας Νάπας, ναός αφιερωμένος στον Μέγα Βασίλειο και την μάρτυρα Αγάπη.
Τη θεμελίωση έκανε ο επιχώριος ιεράρχης, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.
Με την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωκλήσι, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττου, ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Νικολάου, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Νάπας στην Αγία Νάπα, ο Μάρκος Θωμά, μέγας κτήτορας, η Παναγιώτη Κονατζιή Αρχιτέκτονας, ο Αντώνης Κονατζιής Πολιτικός Μηχανικός και ο Αναστάσιος Κουμή Ηλεκτρολόγος Μηχανικών υπέγραψαν 56 αντίγραφα της κτητορικής πράξης, η οποία και σφραγίστηκε.
Στη συνέχεια εψάλη ακολουθία, με το τέλος της οποίας η κτητορική πράξη, όλες τις εφημερίδες της ημέρας, τα αρχιτεκτονικά σχέδια και όλα τα νομίσματα της εποχής τοποθετήθηκαν σε μεγάλη γυάλινη μπουκάλι. Το μπουκάλι μαζί με ένα σταυρό και αναμμένο καντήλι, τοποθετήθηκαν σε λάκκο που έκλεισε με πλάκα, αφού πρώτα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο Μητροπολίτης Βασίλειος και οι κτήτορες τοποθέτησαν τσιμέντο. Πάνω στην πλάκα θα ανεγερθεί η Αγία Τράπεζα.
Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος ανέφερε πως «σε αρχαίες εκκλησίες που έχουν ερειπωθεί, όταν γίνονται ανασκαφές εντοπίζεται ο σταυρός πάνω στον οποίο θεμελιώθηκε μια εκκλησία. Οι ευχές που διαβάζουμε είναι ούτως ώστε η εκκλησία μέσα στους αιώνες να αποτελεί τον τόπο στον οποίο προσφεύγουν οι πιστοί για να αναπέμψουν τις προσευχές τους ή να τελείται η Θεία Λειτουργία που συγκεντρώνει την Χριστιανική κοινότητα».
Ο Μητροπολίτης ευχήθηκε «αυτή η εκκλησία να αποβεί κέντρο προσευχής και περισυλλογής των πιστών όχι μόνο της Αγίας Νάπας αλλά όλων εκείνων που επισκέπτονται το χώρο για διακοπές ή για άλλους λόγους».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρήστος Ζαννέττου ευχήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «τα καλύτερα στο δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει, σε αυτές τις πολύ δύσκολες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ειδικά στις συνθήκες και στα άλλα συμφέροντα που αλλάζουν άρδην το παγκόσμιο». «Η Αγία Νάπα θα βρίσκεται δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» τον διαβεβαίωσε.
Ο κ. Ζαννέττου εξέφρασε επίσης ευχαριστίες «στον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειο, στους ιερείς και σε όλους όσοι με διάφορους τρόπους συνέβαλαν στην ανέγερση του εξωκλησιού. Η εκκλησία είναι επί καθημερινής βάσης δίπλα στον κόσμο για να καθοδηγεί το λαό» είπε.
Αγώνας για τη διατήρηση της Ορθοδοξίας
Η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου μετά την Τουρκική εισβολή του 1974 παραμένει σε μεγάλο τμήμα της Κατεχόμενη. Οι Τούρκοι έχουν συλήσει και βεβηλώσει οτιδήποτε Χριστιανικό και βαλθεί να σβήσουν τη Χριστιανική της ταυτότητα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και η Εκκλησία της Κύπρου επαναφέρουν το θέμα της Κατοχής της Βόρειας Κύπρου και ειδικότερα της πόλης – φάντασμα της Αμμοχώστου.
Εκτός από τη δημιουργία νέων εκκλησιών στις ελεύθερες περιοχές γίνεται και αναστήλωση των θρησκευτικών μνημείων.
Το Μεσαιωνικό Μοναστήρι της Αγίας Νάπας
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του μεσαιωνικού μοναστηριού της Αγίας Νάπας. Στο μουσείο, όπως έχει δηλώσει ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος θα εκτεθούν αμφορείς που έχουν εξασφαλιστεί από τη συλλογή του Μακαρίου που βρίσκεται στην Αρχιεπισκοπή και θρησκευτικές εικόνες που προέρχονται κυρίως από τις κατεχόμενες περιοχές.
Πρόκειται για εικόνες οι οποίες έχουν επαναπατρισθεί από το Μόναχο και για άλλες που φιλοξενούνται στην Αρχιεπισκοπή και προήλθαν από κατεχόμενες εκκλησίες, αρκετές από την περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου.
«Στόχος μας είναι η εγκατάσταση του μουσείου να είναι τέτοια που να λειτουργεί ως εισαγωγή στην ιστορία της περιοχής και της Κύπρου γενικότερα και του ίδιου του μοναστηριού», σημείωσε ο μητροπολίτης, προσθέτοντας πως εκτός από τα εκθέματα θα αναδειχθεί και το ίδιο το κτήριο της μονής.
Ο χώρος, θα προσφέρεται και για πανεπιστημιακή μελέτη, πάντοτε σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ακαδημία της Μητροπόλεως η οποία έχει έδρα το μοναστήρι της Αγίας Νάπας.
Τα σχέδια έγιναν σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων.
Το μοναστήρι χτίστηκε με τη μορφή ενός μεσαιωνικού κάστρου γύρω στο 1500 μ.Χ. Είναι λαξεμένο σε βράχο και είναι αφιερωμένo στην «Παναγία των Δασών», ονομασία που προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη για τη δασωμένη κοιλάδα (νάπη), ως αποτέλεσμα της τοπογραφίας της περιοχής κατά το παρελθόν.
Όπως ανέφερε ο μητροπολίτης μέχρι το 1840 περίπου υπάρχουν μαρτυρίες ότι κατοικείτο από μοναχές. Για πολλά χρόνια λειτούργησε ως ο κύριος ναός της Αγίας Νάπας.
Το 1978 μετατράπηκε σε Οικουμενικό Συνεδριακό Κέντρο, ενώ μετά την αποκατάσταση της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου το 2007, η μονή τέθηκε υπό τη διοίκηση της Μητρόπολης και άρχισε η προσπάθεια για μετατροπή της σε μουσείο.
365 Εκκλησίες στην Αμμόχωστο όσες και οι μέρες του χρόνου
Πληροφορίες αναφέρουν η Αμμόχωστος είχε συνολικά 365 εκκλησίες και μοναστήρια, όσες και οι ημέρες του χρόνου.
Από τα αρχιτεκτονικά κτίρια που σώζονται μέχρι σήμερα θα πρέπει να αναφερθεί ο καθεδρικός γοτθικός ναός του Αγίου Νικολάου που από τον 16ο αιώνα και σήμερα έχει μετατραπεί σε τζαμί (Τέμενος Λαλά Μουσταφά Πασά). Υπάρχουν ακόμη και τα ερείπια από 300 και πάνω εκκλησίες.
Διαβάστε για τον Άγιο Νικόλαο στην Αμμόχωστο: Aγ. Νικόλαος: Σύλησαν, μετέτρεψαν σε τζαμί και τώρα αφήνουν να καταρρεύσει η “Νotre Dame” της Αμμοχώστου
Πολύ κοντά στην πόλη είναι το μοναστήρι του αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου, στο χώρο όπου πιστεύεται ότι βρισκόταν και ο τάφος του. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται ο εκτενής αρχαιολογικός χώρος της Έγκωμης, μεγάλης πόλης των προϊστορικών χρόνων. Πολύ κοντά βρίσκεται και άλλος εκτενής και σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, εκείνος της αρχαίας πόλης της Σαλαμίνας.
Το σωζόμενο και σήμερα φρούριο της Αμμοχώστου είναι γνωστότερο με την ονομασία “πύργος του Οθέλλου”. Σώζονται επίσης σε καλή κατάσταση, τα ισχυρότατα μεσαιωνικά τείχη της πόλης, και εντός αυτών τα ερείπια και πολλών άλλων μνημείων.
Αγία Νάπα – Το τουριστικό θέρετρο με τα διάσπαρτα εκκλησάκια
Μικρές αγροτικές εκκλησίες και εξωκκλήσια μέσα και γύρω από την περιοχή της Αγίας Νάπας, αντανακλούν τον γνήσιο χαρακτήρα της υπαίθρου και το παραδοσιακό εσωτερικό πνεύμα που είναι ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό στον σημερινό μεταβαλλόμενο σύγχρονο κόσμο. Πρόκειται σε μερικές περιπτώσεις για μικρά αγροτικά εκκλησάκια που υποστηρίζονται οικονομικά από τους κατοίκους της Αγίας Νάπας. Κάθε εκκλησάκι είναι αφιερωμένο σε κάποιο πολιούχο Άγιο.
Άγιος Αντώνιος
Το παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου βρίσκεται στα σύνορα του Παραλιμνίου και της Σωτήρας. Είναι ένα Βυζαντινό εκκλησάκι που κτίστηκε τον 16ο αιώνα. Υπάρχει και παρακείμενο εξωκκλήσι που κτίστηκε στη δεκαετία του 1980 και είναι αφιερωμένο στον ίδιο Αγιο. Η βραχώδης αυτή περιοχή ήταν προσφιλές καταφύγιο για ποιμένες που παλιά περνούσαν την νύκτα εκεί μαζί με τα ποίμνια τους. Στις 17 Ιανουαρίου τελείται λειτουργία με την ευκαιρία της ημέρας του Αγίου.
Αγία Θέκλα
Η Αγία Θέκλα είναι ένα παρεκκλήσι που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα δυτικά της Αγίας Νάπας στα σύνορα μεταξύ της Αγίας Νάπας και του χωριού Σωτήρα. Πιστεύεται ότι υπήρχε αρχαίος συνοικισμός ή νεκροταφείο στο μέρος αυτό. Στα δυτικά του παρεκκλησίου υπάρχουν ενδείξεις ότι λειτουργούσαν λατομεία.
Η κατακόμβη της Αγίας Θέκλης (δεν είναι κατακόμβη με τη κυριολεξία της λέξης), είναι μια σπηλιά ή τάφος λαξεμένος σε πέτρα. Πιστεύεται πως το 1571 ο Τούρκος Στρατηγός Πιελέ Πασάς αποβιβάστηκε εκεί με στρατό και βάδισε εναντίον της Αμμοχώστου όπου βοήθησε τον Στρατηγό Μουσταφά στην πολιορκία της πόλης.
Άγιοι Ανάργυροι
Το παρεκκλήσι βρίσκεται στο ανατολικό μέρος του χωριού και είναι αφιερωμένο στους Αγίους Κοσμά και Δαμιανό που και οι δυό ήταν γιατροί και θεράπευαν αρρώστους χωρίς να παίρνουν χρήματα. Κάτω από το παρεκκλήσι υπάρχει σπηλιά όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται το άγιασμα των Αγίων.
Αγιος Επιφάνειος
Το παρεκκλήσι είναι αφιερωμένο στον Βυζαντινό Επίσκοπο της Σαλαμίνας Επιφάνειο. Από την τοποθεσία υπάρχει μια πανοραμική θέα του «Παλιοχωριού», ενός Βυζαντινού συνοικισμού που καταστράφηκε κατά τις Αραβικές επιδρομές από το 632 μέχρι το 964 μΧ.
Αγία Βαρβάρα
Το παρεκκλήσι της Αγία Βαρβάρας βρίσκεται στο δυτικό μέρος της Αγίας Νάπας και κτίστηκε κατά την Βυζαντινή περίοδο. Καταστράφηκε από σεισμό και ανοικοδομήθηκε μόλις πρόσφατα. Υπάρχουν πολλά κελιά γύρω από το παρεκκλήσι που ήταν κάποτε κατακόμβες όπου οι πρώτοι Χριστιανοί αναζητούσαν και έβρισκαν καταφύγιο κατά τους διωγμούς από τους ειδωλολάτρες.
Αγία Μαύρη
Η Αγία Μαύρη βρίσκεται στο δυτικό μέρος της Αγίας Νάπας. Στο μέσο μιας κολώνας υπάρχει οπή και πιστεύεται πως οποιοσδήποτε υποφέρει από κάποια ασθένεια περάσει μέσα από αυτή θεραπεύεται. Ο Λ. Τσιεσνόλα αναφέρεται στα συγράμματα του στην εκκλησία αυτή και αναφέρει πως γυναίκες που έρχονταν στην εκκλησία και έσπαζαν στάμνες θα ξανακέρδιζαν την αγάπη του καλού τους.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.