17/05/2024 17/05/2024 Στο πλαίσιο της 100ης επετείου από την αυτοκεφαλία της εν Πολωνία Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιείται το 43ο Φεστιβάλ Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Μουσικής με τίτλο «Hajnówka Days of Orthodox Church Music» το διάστημα 13-18 Μαΐου. Σχετικό επιστημονικό συνέδριο και έκθεση διοργανώθηκε στις 15 του μηνός στο Deanery Center στη Χαϊνούβκα. Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι Το Φεστιβάλ είναι υπό την...
17 Μαΐου, 2024 - 11:13
Τελευταία ενημέρωση: 17/05/2024 - 11:19

Επιστημονικό συνέδριο και έκθεση για την 100η επέτειο από την αυτοκεφαλία της εν Πολωνία Ορθοδόξου Εκκλησίας

Διαδώστε:
Επιστημονικό συνέδριο και έκθεση για την 100η επέτειο από την αυτοκεφαλία της εν Πολωνία Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στο πλαίσιο της 100ης επετείου από την αυτοκεφαλία της εν Πολωνία Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιείται το 43ο Φεστιβάλ Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Μουσικής με τίτλο «Hajnówka Days of Orthodox Church Music» το διάστημα 13-18 Μαΐου. Σχετικό επιστημονικό συνέδριο και έκθεση διοργανώθηκε στις 15 του μηνός στο Deanery Center στη Χαϊνούβκα.

Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι

Το Φεστιβάλ είναι υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Πολωνίας Άντρζεϊ Ντούντα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκκλησίας της Πολωνίας.

Κατά τη διάρκεια του επιστημονικού συνεδρίου, ο Επίσκοπος Σιεμιατίτσε κ. Βαρσανούφιος παρουσίασε διάλεξη με τίτλο «Αυτοκεφαλία της εν Πολωνία Ορθοδόξου Εκκλησίας το 1924 με φόντο τη θρησκευτική πολιτική της Δεύτερης Πολωνικής Δημοκρατίας» , κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε για την πορεία της Εκκλησίας προς την αυτοκεφαλία και την ιστορία της τα τελευταία 100 χρόνια. Παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Επίσκοπος Χαϊνούβκα κ. Παύλος.

Τη συνάντηση άνοιξε ο διευθυντής του φεστιβάλ, π. Mitrat Michał Niegierewicz, ο οποίος καλωσόρισε τους συγκεντρωμένους καλεσμένους και εξήγησε την έννοια του όρου αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Πριν τη διάλεξη του Θεοφιέστατου κ. Βαρσανουφίου, τραγούδησε η Παιδική και Νεανική Χορωδία της Ενορίας της Αγίας Τριάδας στη Χαϊνούβκα, υπό τη διεύθυνση της Justyna Marczuk.

Ο Επίσκοπος Σιεμιατίτσε κ. Βαρσανούφιος χώρισε τη διάλεξη σε δύο μέρη. Αρχικά αναφέρθηκε στις σχέσεις της εν Πολωνία Ορθοδόξου Εκκλησίας με τις τότε αρχές του κράτους, από τις οποίες διακρίνονταν θετικοί και αρνητικοί παράγοντες. Μια θετική πτυχή -όπως τόνισε ο Θεοφιλέστατος- για την απόκτηση αυτοκεφαλίας σε μια τόσο δύσκολη περίοδο ήταν η εξομάλυνση της νομικής και διοικητικής κατάστασης εντός των νέων συνόρων της Πολωνίας. Ρυθμίστηκαν μια σειρά από διοικητικά ζητήματα, όπως η ίδρυση ενοριών και μοναστηριών, η οργάνωση εκκλησιαστικών αδελφοτήτων και θεολογικών σχολών όπου θα μπορούσαν να εκπαιδεύονται μελλοντικοί κληρικοί, ψαλμωδοί. Οι προσωρινές ρυθμίσεις όμως, όπως τόνισε, δεν έλυσαν όλα τα πιεστικά προβλήματα της Εκκλησίας.

Στο σημείο αυτό ο Θεοφιλέστατος έκανε ιδαίτερη μνεία στις αρνητικές σελίδες στις σχέσεις της Δημοκρατίας της Πολωνίας με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι παραπάνω «Προσωρινοί Κανονισμοί» δεν μιλούσαν σημαντικά για τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της Εκκλησίας στην Πολωνία και επέτρεψαν στις κρατικές αρχές να αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας. Οι μη πλήρως ρυθμισμένες σχέσεις κράτους-Εκκλησίας οδήγησαν, όπως τόνισε, σε καταστάσεις σύγκρουσης. Παρά τις πολλές αδικίες που έπληξαν την πάνω από τέσσερα εκατομμύρια Ορθόδοξη κοινότητα στον Μεσοπόλεμο, όπως υπογράμμισε, πρέπει να ειπωθεί ότι η αυτοκεφαλία της Εκκλησίας στην Πολωνία που επιτεύχθηκε το 1924 αποδείχθηκε ευεργετική για τα μέλη της. Είναι πολύ πιθανό ότι εάν δεν είχε επιτευχθεί το αυτοκέφαλο, η κατάσταση της Ορθοδοξίας στην Πολωνία θα μπορούσε να ήταν εντελώς διαφορετική, όπως κατέληξε ο Επίσκοπος.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, εκτέθηκαν φωτογραφίες που καταγράφουν τα γεγονότα που σχετίζονται άμεσα με την αυτοκεφαλία, τη ζωή της Εκκλησίας κατά τον Μεσοπόλεμο και τις δραστηριότητες του Μητροπολίτη Βαλεντίνσκι Διονυσίου , καθώς και με πίνακες ζωγραφικής. Η έκθεση ήταν πρωτοβουλία του Μουσείου της Ιεράς Μητρόπολης Βαρσοβίας και εγκαινιάστηκε την Τρίτη 13 Μαΐου.

Παρακάτω το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

13 Μαΐου 2024 στις 6.00 μ.μ.: Εναρκτήρια συναυλία, Καθεδρικός Ναός ΑγίαςΤριάδας

14 Μαΐου 2024: Εγκαίνια θεματικών εκθέσεων.

15 Μαΐου 2024: Σεμινάριο «100η επέτειος από την απονομή αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην Πολωνία»

16 Μαΐου ΚΑΙ 17 Μαΐου 2024 στις 15.00: Διαγωνισμός, Καθεδρικός Ναός Αγ Τριάδα;

18 Μαΐου 2024 στις 1:00 μ.μ.: Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, Πολιτιστικό Κέντρο Hajnówka.

18 Μαΐου 2024 στις 15.00: Εορταστική συναυλία, Καθεδρικός Ναός Αγ Τριάδα;

13-18 Μαΐου 2024: Συνοδευτικές εκδηλώσεις με συναυλίες, εκθέσεις, κτλ.

Πηγή: orthodox.pl (ks. Rafał Wareniuk, zdjęcia: ks. Nikita Kazakiewicz)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων