05/10/2022 06/10/2022 Στη Βαρσοβία βρίσκεται από το απόγευμα της Τρίτης 4 Οκτωβρίου 2022 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Εκκλησία της Πολωνίας, κατόπιν πρόσκλησης του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα. Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην...
05 Οκτωβρίου, 2022 - 20:15
Τελευταία ενημέρωση: 06/10/2022 - 4:01

Βαρσοβία: Αλβανίας Αναστάσιος και Πολωνίας Σάββας έκαναν δέηση υπέρ ειρήνης

Διαδώστε:
Βαρσοβία: Αλβανίας Αναστάσιος και Πολωνίας Σάββας έκαναν δέηση υπέρ ειρήνης

Στη Βαρσοβία βρίσκεται από το απόγευμα της Τρίτης 4 Οκτωβρίου 2022 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Εκκλησία της Πολωνίας, κατόπιν πρόσκλησης του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα.

  • Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην πρωτεύουσα της Πολωνίας τον Μακαριώτατο συνοδεύουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης και ο Αρχιδιάκονος π. Σπυρίδων Topanxha.

Το πρωί της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας και η συνοδεία του επισκέφθηκαν τον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα, μέλη της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων και κληρικούς της Εκκλησίας της Πολωνίας.

 

 

Στη συνέχεια τελέστηκε δοξολογία κατά τη διάρκεια της οποίας αναπέμφθηκε δέηση υπέρ ειρήνης στον κόσμο και ιδιαίτερα στην εμπόλεμη Ουκρανία, καθώς και για το ποίμνιο των δύο Εκκλησιών.

Στην προσφώνηση του ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας καλωσόρισε την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Αλβανίας, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη μνεία στις αρετές και στο έργο του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Αναστασίου κατά το παρελθόν αλλά και στις μέρες μας. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Πολωνίας αποκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας «άνθρωπο της πρόνοιας», που φυλάσσει την Ορθόδοξη πίστη, ιδιαίτερα σε περιόδους διχασμών. Σε άλλο σημείο της προσφώνησης του, υπενθύμισε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Αναστασίου στην Πολωνία. Πρόσθεσε δε ότι σκοπός της επίσκεψης του είναι η απονομή σε αυτόν του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα της Χριστιανικής Θεολογικής Ακαδημίας της Βαρσοβίας.

«Όλοι οι τίτλοι και οι τιμές μαρτυρούν το γεγονός ότι τους αξίζετε σε σημαντικό βαθμό Μακαριώτατε», είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης κ.κ. Σάββας. Η προσφώνηση ολοκληρώθηκε με ευχαριστίες προς τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας για την επίσκεψη και ευχές για ευλογημένη διαμονή στην Πολωνία. Σε ανάμνηση της επίσκεψης ο Μητροπολίτης κ.κ. Σάββας δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Αναστάσιο μια εικόνα της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στην οποία είναι αφιερωμένη ο Καθεδρικός Ναός.

 

 

Στην αντιφώνηση του ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή, εκφράζοντας τη χαρά του για το γεγονός ότι βρίσκεται ανάμεσα σε αδελφούς, ενώ παράλληλα μίλησε για την πολυετή γνωριμία του με τον Μητροπολίτη κ.κ. Σάββα.

Στη συνέχεια έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν, μιλώντας για τους επί τεσσαρακοντία διωγμούς που υπέστη η Εκκλησία της Αλβανίας και την απαγόρευση λειτουργίας της μέχρι το 1991. Επίσης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες ανοικοδόμησης των δομών κάνοντας λόγο χαρακτηριστικά για ένα θαύμα ανάστασης που βιώνει στις μέρες μας η Εκκλησία της Αλβανίας. Ακόμη επισήμανε ότι ποτέ δεν αισθάνθηκε μόνος κατά τη διάρκεια του έργου του στην Αλβανία, διότι οι υπόλοιπες Τοπικές Εκκλησίες και ιδιαίτερα η Εκκλησία της Πολωνίας, έδειχναν ενδιαφέρον προσφέροντας αδελφική βοήθεια και υποστήριξη. Υπογράμμισε δε ότι όσα συμβαίνουν σε μια Τοπική Εκκλησία αφορούν ολόκληρη την Εκκλησία.

Ολοκληρώνοντας την αντιφώνηση του, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Αναστάσιος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και εξέφρασε ευχές για κάθε επιτυχία στο έργο της Εκκλησίας της Πολωνίας.

Από την πλευρά του ο Προκαθήμενος της Εκκλήσιας της Αλβανίας έκανε δώρο στον Μητροπολίτη κ.κ. Σάββα μια εικόνα της Παναγίας.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Αναστάσιος μετέβη στο Ορθόδοξο Κέντρο Πολιτισμού όπου είχε συνάντηση με κληρικούς της Εκκλησίας της Πολωνίας.

 

 

Την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας θα παραστεί στην έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 στη Χριστιανική Θεολογική Ακαδημία της Βαρσοβίας ενώ, στο ίδιο ίδρυμα, θα ακολουθήσει η τελετή απονομής στον Μακαριώτατο του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα.

Την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Αναστάσιος θα επισκεφθεί δύο ναούς στη Βαρσοβία. Συγκεκριμένα τον ναό της Αγίας Σοφίας και τον ναό του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα επισκεφθεί την έδρα της Ελληνικής Πρεσβείας.

Η επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεσημέρι του Σαββάτου, 8 Οκτωβρίου, οπότε αναχωρεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, για τα Τίρανα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων