Εκκλησία της Πολωνίας
28 Αυγούστου, 2024

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Βαρσοβία

Διαδώστε:

Με λαμπρότητα τελέσθηκε ο φετινός εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Καθεδρικό Ναό της Αγ. Μαρίας Μαγδαληνής στη Βαρσοβία, όπου προεξήρχε ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας. Την παραμονή της εορτής ο Μακαριώτατος προεξήρχε σε κατανυκτική αγρυπνία και ανήμερα της εορτής στην Θεία Λειτουργία.

 

Μετά την ανάγνωση της Ευαγγελικής περικοπής, το κήρυγμα εκφώνησε ο π. Doroteusz Sawicki, ο οποίος, με βάση τα επιμέρους στάδια της ζωής της Θεοτόκου, υπέδειξε τη σταδιακή άνοδο των χριστιανών στον ουρανό. Ο ιεροκήρυκας τόνισε ότι στεκόμενος μπροστά στην εικόνα της «Μητέρας της Ζωής» που αναπαύεται στον τάφο, η σκέψη κάθε πιστού στρέφεται προς τον Γολγοθά, στη στιγμή της μεταφοράς της μητρικής αγάπης και φροντίδας σε όλους τους επόμενους μαθητές του Χριστού.

Αναφερόμενος στο θέμα του θανάτου, ο ιεροκήρυκας επεσήμανε ότι η αρχή του μονοπατιού της σωτηρίας είναι ο θάνατος σε σχέση με τη θνητότητα. Ο θάνατος νοείται ως μια μετάβαση από την παροδικότητα στην αιωνιότητα, όπου παύουν όλες οι άκαρπες συζητήσεις και προβληματισμοί, όπου ό,τι είναι επίγειο χάνει την αξία του.

 

 

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Σάββας τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου Peter Awksentiuk.

Μετά την χειροτονία ο Μακαριώτατος απευθύνθηκε στον νεοχειροτονηθέντα ιερέα με πατρικούς λόγους. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Πολωνίας επεσήμανε την εξάρτηση του μυστηρίου της ιερωσύνης από την Θεία Ευχαριστία, που αποτελεί συνέχεια του Μυστικού Δείπνου και είναι το κέντρο της ζωής της Εκκλησίας.

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι το κύριο καθήκον του ιερέα είναι να τελεί την Ευχαριστία που μεταμορφώνει τον κόσμο γύρω μας.

Απευθυνόμενος στον νέο ιερέα, ο Μητροπολίτης Sawa τόνισε ότι η υπηρεσία της Εκκλησίας απαιτεί πολλή υπομονή, θάρρος, ταπεινοφροσύνη, υπακοή, πίστη και σθένος. Ανέφερε δε ότι ο δρόμος της ιεροσύνης οδηγεί μέσω του Γολγοθά στη χαρά της ανάστασης. Προέτρεψε το νέο ιερέα να βρει εν Χριστώ την αρχή και το τέλος της ιερατικής του διακονίας.

 

 

Απευθυνόμενος στους γονείς του νέου ιερέα, ο Μακαριώτατος τους ευχαρίστησε που μεγάλωσαν και αφιέρωσαν το παιδί τους στην διακονία της Εκκλησίας.

Πολλά θερμά λόγια απευθύνθηκαν στην συνοδοιπόρο του νέου ιερέα. Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε στη σύζυγό του Όλγα να είναι βράχος στην ιερατική πορεία του συζύγου της.

Στη συνέχεια ο νέος πρεσβύτερος δέχτηκε ευχές από την οικογένεια, τους φίλους και τους ντόπιους ενορίτες.

 

Διαδώστε: