Εκκλησία της Πολωνίας
28 Μαΐου, 2024

Η ετήσια συνέλευση κληρικών της Επισκοπής Βαρσοβίας-Μπιέλσκι

Διαδώστε:

Η ετήσια συνέλευση κληρικών της Επισκοπής Βαρσοβίας-Μπιέλσκι πραγματοποιήθηκε χθες στην Ορθόδοξη Ενορία Αγίας Τριάδας στη Χαϊνούβκα.

Αρχικά τελέσθηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μπιέλσκι κ. Γρηγορίου, και συλλειτουργούντων των Επισκόπων Χαϊνούβκα κ. Παύλου και Σιεμιατίτσε κ. Βαρσανούφιου. Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας. Έψαλε η χορωδία της Επισκοπής Βαρσοβίας-Μπιέλσκι υπό τη διεύθυνση του Πρωτοδιάκονου Μάρεκ Ματσιούκα.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο εφημέριος της ενορίας. Ο Μακαριώτατος προσφώνησε τους συγκεντρωμένους στον Ιερό Ναό, και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ένας ζωντανός οργανισμός που ενώνει τον άνθρωπο με τον Θεό. Στο επίκεντρο της ζωής της Εκκλησίας βρίσκεται Θεία Ευχαριστία. Ακόμη, ο Μακαριώτατος ανέδειξε τα προβλήματα που προκύπτουν από τη λανθασμένη προσέγγιση της Θείας Ευχαριστίας, που έχει ως συνέπεια την παραβίαση των εκκλησιαστικών κανόνων και, κατά συνέπεια, τον αποκλεισμό από την εκκλησιαστική κοινότητα.

Ο Μητροπολίτης κ.κ. Σάββας ενθάρρυνε τους κληρικούς της Επισκοπής να ευαισθητοποιήσουν τους ενορίτες στα ανησυχητικά φαινόμενα της σημερινής εποχής που οδηγούν σε χαλάρωση των οικογενειακών και κοινωνικών δεσμών και συχνά στην πνευματική παρακμή. Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού.

Ομιλία του Μητροπολίτη Βαρσοβίας

Κατά τη συνέλευση ο Μακαριώτατος μίλησε με θέμα «Η ουσία της Εκκλησίας – Αυτοκεφαλία. Η δογματική και κανονική πτυχή». Επεσήμανε τα τρέχοντα προβλήματα που ταλανίζουν την Ορθοδοξία και τέθηκε το ζήτημα της τοπικής γλώσσας και της ορθόδοξης πίστης στη χώρα.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος παρουσίασε μια αναφορά για τις δράσεις της Επισκοπής Βαρσοβίας-Μπιέλσκι για το 2023.

Μετά την ακρόαση των εισηγήσεων όλων των ομιλητών, παρουσιάστηκαν εκθέσεις σχετικά με τη λειτουργία των ενοριών, την οικονομική κατάσταση, την προστασία προσωπικών δεδομένων και τη λειτουργία του κοινωνικού ταμείου, τη διαχείριση των κεριών, τη φιλανθρωπία, τη θρησκευτική εκπαίδευση κ.ά.

 

Πηγή: orthodox.pl (ks. Marek Jurczuk, zdjęcia: ks. Nikita Kazakiewicz, autor)

Διαδώστε: