23/03/2022 23/03/2022 Στην καταδίκη του πολέμου στην Ουκρανία προχώρησε η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Εκκλησίας της Πολωνίας με τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα να καλεί τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο να συμβάλει άμεσα έτσι ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία μεταξύ δύο αδελφικών λαών. Του Νικόλαου Ζαΐμη  Την ίδια...
23 Μαρτίου, 2022 - 9:14

ΠΟΛΩΝΙΑ: Καταδίκη του πολέμου εν αναμονή της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη

Διαδώστε:
ΠΟΛΩΝΙΑ: Καταδίκη του πολέμου εν αναμονή της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη

Στην καταδίκη του πολέμου στην Ουκρανία προχώρησε η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Εκκλησίας της Πολωνίας με τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα να καλεί τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο να συμβάλει άμεσα έτσι ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία μεταξύ δύο αδελφικών λαών.

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Την ίδια ώρα που οι Επίσκοποι της Εκκλησίας της Πολωνίας καταδικάζουν τον πόλεμο και ζητούν άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών ο Πρόεδρος της χώρας, Αντρέι Ντούντα, έστειλε επίσημη πρόσκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να επισκεφθεί την Πολωνία για να ενισχύσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα. Ο Παναγιώτατος, ο οποίος έχει λάβει πρόσκληση και από τον Προκαθήμενο της εν Πολωνία Ορθοδόξου Εκκλησίας κ.κ. Σάββα, αναμένεται στο προσεχές διάστημα να μεταβεί στην Πολωνία όπως ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Καταδικάζουν τον πόλεμο

Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας, αφού εξέτασε την τρέχουσα θρησκευτική και κοινωνική κατάσταση στην Ουκρανία, προέβει στην έκδοση Ψηφίσματος στο οποίο αρχικά αναφέρεται στις συνέπειες που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

“Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, απροσδόκητα, τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στα εδάφη της Ουκρανίας και άρχισαν οι εχθροπραξίες. Έφτασε μια δύσκολη περίοδος αδελφοκτόνων αγώνων, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ως αποτέλεσμα, καταστράφηκε η κανονική ζωή των πολιτών, σκοτώνονται πολλοί αθώοι και προχωρά η υποβάθμιση της εκκλησιαστικής και κοινωνικής ζωής. Καταστρέφονται υλικά αγαθά: ναοί, μνημεία, υποδομές και κτίρια κατοικιών. Ο ίδιος ο πόλεμος είναι μια μεγάλη εμπειρία στη ζωή των κοινωνιών. Η Ουκρανία και όλοι οι άνθρωποι της ειρήνης πονάνε πολύ. Αίμα χύνεται παρόμοιο με αυτό του Άβελ στη δολοφονία του αδελφού του Κάιν”, αναφέρεται.

“Εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες εγκαταλείπουν την πατρίδα τους. Το έθνος υποφέρει και βρίσκεται σε απόγνωση”, τονίζεται μεταξύ άλλων.

Ακατανόητες και πονηρές οι προθέσεις

Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας, με γνώμονα αυτή τη βιβλική αλήθεια, καλεί τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο, να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία, θεωρώντας πονηρές και ακατανόητες τις προθέσεις.

“Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους δύο αδερφικά ορθόδοξα και σλαβικά έθνη πολεμούν μεταξύ τους. Ας μην καταστρέψουμε όσα μας άφησαν Πατέρες και Μητέρες, ξεκινώντας από το Βάπτισμα του Πρίγκιπα Βλαδιμίρου”, σημειώνεται.

Έκκληση να σταματήσει η αιματοχυσία

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων εκφράζει ευγνωμοσύνη στον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα για την προηγούμενη επιστολή προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο, στην οποία έκανε έκκληση να συμβάλει για το τέλος των εχθροπραξιών που διεξάγει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία με την οποία εκφράζει την αντίρρησή του κατά της αιματοχυσίας.

Τέλος, ευχαριστεί κληρικούς και πιστούς για την ευρεία και ολοκληρωμένη πνευματική και υλική βοήθεια που δίνουν στους πρόσφυγες από την Ουκρανία. “Εκφράζουμε την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μας σε όλους αυτούς”, αναφέρει.

Η πρόσκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Την πρόθεση του να επισκεφθεί άμεσα την Πολωνία για να δει από κοντά τους Ουκρανούς πρόσφυγες και να τους ενισχύσει εξέφρασε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ύστερα και από την  επίσημη πρόσκληση που έλαβε από τον  Πρόεδρο της χώρας Αντρέι Ντούντα, όπως γνωστοποίησε χθες το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Επίσης, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση γίνεται γνωστό ότι ο Παναγιώτατος έχει λάβει ανάλογη πρόσκληση και από τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας Μακαριώτατο Μητροπολίτη Βαρσοβίας κ.κ. Σάββα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης «προτίθεται νά ἀνταποκριθῇ καί νά ἐπισκεφθῇ τούς ἐκεῖ καταυλισμούς προσφύγων, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Ἐμμανουήλ καί τοῦ Πανοσιολ. Μ. Συγκέλλου κ. Ἰακώβου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή φωτογραφιών – πληροφοριών 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων