«Εικαστική και Λόγια Αποτύπωση του ’21»
Ο Μακρυγιάννης λογίζεται ως μια από τις σπουδαιότερες μορφές του 1821. Ο ίδιος ήταν αναλφάβητος, όπως και οι περισσότεροι αγωνιστές της Επανάστασης, αλλά αποφασίζει να μορφωθεί, με σκοπό να γράψει «Τα Απομνημονεύματά» του.
Η εξιστόρηση των γεγονότων του Αγώνα σε γλώσσα λαϊκή, ανεπιτήδευτη, χωρίς δείγματα λογιοτατισμού, αποτελεί, σύμφωνα με τον Λίνο Πολίτη, την «πιο έγκυρη αποτύπωση του ήθους των αγωνιστών του Εικοσιένα […] και ένα σημαντικό κεφάλαιο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας». Ο Μακρυγιάννης, παράλληλα με τη συγγραφή των Απομνημονευμάτων του και γνωρίζοντας πως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ήταν αναλφάβητο, επιστρατεύει την Τέχνη της Ζωγραφικής.
Για το λόγο αυτό, συνεργάζεται με τον Παναγιώτη Ζωγράφο και τους γιους του, από το 1836 έως το 1839, για τη δημιουργία οκτώ ξύλινων εικόνων με αυγοτέμπερα και τεσσάρων σειρών από 24 υδατογραφίες η καθεμία, δείγματα της λαϊκής ζωγραφικής του 19ου αιώνα.
Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα παρουσιάζει την έκθεση «Εικαστική και Λόγια Αποτύπωση του ’21» με μια σειρά 24 επιχρωματισμένων λιθογραφιών του Ζωγράφου του Μακρυγιάννη και μεταγενέστερων έργων, σε συνεργασία με τους συλλέκτες Γιώργο Γαϊτανάρη και Ιώ Ντόλκα, καθώς και με σπάνιο αρχειακό υλικό από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων.
Τα έργα εικονογραφούν την εποχή της Τουρκοκρατίας και τον αγώνα της Ανεξαρτησίας και παρουσιάζουν την αντίληψη του Μακρυγιάννη για τον Αγώνα, το όραμα για τη δημιουργία κράτους και τις επιρροές της μεταβυζαντινής τέχνης στη ζωγραφική απόδοση των μαχών.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.