«Η ιστορία έχει πρόσωπο» και αυτό το πρόσωπο αποτυπώθηκε από τον πρώτο Βέλγο διπλωμάτη στην Ελλάδα και ζωγράφο, Benjamin Mary. Κατάφερε να σχεδιάσει πορτρέτα του Κολοκοτρώνη, του Κουντουριώτη, του Νικηταρά, του Μακρυγιάννη, και πολλών ακόμα εξεχουσών προσωπικοτήτων τις οποίες γνώρισε από κοντά και ζωγράφισε, όπως για παράδειγμα τους συμμετέχοντες στην Εθνοσυνέλευση του 1843 – 1844.
Ο Mary γεννήθηκε το 1792 και έφτασε στην Ελλάδα σε μία ταραγμένη περίοδο που ο ξεσηκωμός ακόμα έκαιγε τις καρδιές των επαναστατών. Ανέλαβε καθήκοντα το 1839 και κατάφερε τα άγνωστα μέχρι τότε πρόσωπα της Επανάστασης, να τα αποτυπώσει σε προσωπογραφίες και να τα περάσει με τον δικό του τρόπο στην αιωνιότητα.
Έδωσε το «παρών» σε σημαντικά κεφάλαια της Ελληνικής ιστορίας – αλλά δεν έμεινε εκεί.
Με τη μοναδική του αντίληψη και διεισδυτική ματιά, ζωγράφισε όχι μόνο τους αγωνιστές της Επανάστασης, αλλά και πολιτικούς, λογίους, μέχρι και καθημερινούς ανθρώπους, βάζοντάς τους να υπογράψουν οι ίδιοι τις προσωπογραφίες.
Σήμερα, τα έργα του δίνουν άλλη πνοή στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Μάλιστα, η Σύλβια Ιωάννου, δημιουργός του ομώνυμου ιδρύματος, έδωσε ξανά ζωή στα σκίτσα, αγοράζοντάς τα από μία δημοπρασία στο Λονδίνο και προσφέροντάς τα ανοιχτά στο κοινό, αφού όπως θεωρεί τέτοια λευκώματα πρέπει να είναι προσβάσιμα όχι μόνο στους ερευνητές, αλλά σε όλους.
Πλέον, το λεύκωμα των προσωπογραφιών είναι ολοκληρωμένο μέσα από τη συνεργασία του Ιδρύματος «Σύλβια Ιωάννου», της Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.
Ένα ιστορικό τεκμήριο το οποίο ενισχύει την έρευνα για την ιστορία και το παρελθόν της Ελλάδας.
Πηγή: Το Βήμα της Εκκλησίας