Ελλάδα 1821 - 2021
08 Μαρτίου, 2021

ΗΠΑ: «Στοχασμοί γύρω από το 1821» – Ο ρόλος της Εκκλησίας

Διαδώστε:

Ο διεθνούς φήμης καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Μαρκ Μαζάουερ, ανέλυσε σε επετειακή διαδικτυακή εκδήλωση τις σκέψεις του ως προς το πως έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε την Ελληνική Επανάσταση, μέσα στο διάβα των ετών αλλά και τη σημασία της Επανάστασης στη διεθνή ιστορία και στη δημιουργία των ευρωπαϊκών εθνικών κρατών. Ο κ. Μαζάουερ έχει πραγματοποιήσει πολυετή έρευνα και ετοιμάζει να δημοσιεύσει βιβλίο με τίτλο «Η Ελληνική Επανάσταση: Το 1821 και η δημιουργία της νεότερης Ευρώπης», το οποίο θα εκδοθεί εντός του 2021. Είναι δε μέλος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» και έχει πλούσιο συγγραφικό έργο πάνω σε θέματα νεοελληνικής, βαλκανικής και ευρωπαϊκής ιστορίας.

Η διαδικτυακή επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και οργανώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη και το Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον. Το ακαδημαϊκό σεμινάριο που είχε τον τίτλο «Στοχασμοί γύρω από το 1821» έγινε υπό μορφή συζήτησης του έγκριτου ιστορικού με τον Δρ. Νικόλα Πρεβελάκη, καθηγητή στο τμήμα Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Εστιάζοντας στο πως έχει εξελιχθεί η κατανόηση της ελληνικής εξέγερσης, υπό το φως της συνεχιζόμενης ακαδημαϊκής έρευνας, ο Μαρκ Μαζάουερ ανέδειξε σημεία της ιστορίας, τα οποία έρχονται στην επιφάνεια, έπειτα από πρόσφατες ιστορικές έρευνες. Μεταξύ των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε ήταν ο ρόλος της θρησκείας, της εθνικότητας, των πρωταγωνιστών της Επανάστασης και της Φιλικής Εταιρείας, αλλά και ο ρόλος της κοινής γνώμης στην Ευρώπη που οδήγησε στην αλλαγή στάσης της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Ο Βρετανός ιστορικός υπογράμμισε ως καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχή έκβαση της Επανάστασης, τον ρόλο της μακροχρόνιας αντίστασης των Ελλήνων που κατάφεραν να διατηρήσουν ζωντανή την Επανάσταση για ένα ανέλπιστα μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι να μετατοπιστούν ευνοϊκά υπέρ της Ελλάδας οι διπλωματικοί συσχετισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επεσήμανε τον θετικό ρόλο που διαδραμάτισαν για την Ελλάδα η αρχαιοελληνική κληρονομιά και το κίνημα του Φιλελληνισμού και αναφέρθηκε στη σημασία του Διαφωτισμού, στο πανβαλκανικό όραμα του Ρήγα Φεραίου και στον ρόλο των γαιοκτημόνων, των εμπόρων και των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων της εποχής. Όπως εξήγησε, η Επανάσταση επέφερε ριζικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία, ύπαιθρο, οικονομία και κοινωνική διαστρωμάτωση.

Τη διαδικτυακή εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος του ΔΙΚΕΜΕΣ Αλέξης Φυλακτόπουλος και ο Γενικός Πρόξενος στη Βοστώνη Στράτος Ευθυμίου. Τον Βρετανό ιστορικό προλόγισε η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία χαιρέτισε το εκτενές ιστοριογραφικό έργο του καθηγητή και την έρευνα του για την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την Ελληνική Επανάσταση κορυφαίο γεγονός διεθνούς σημασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαδώστε: