Ελλάδα 1821 - 2021
23 Φεβρουαρίου, 2021

“Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδας”: Η ελληνική συνείδηση που διασώθηκε μέσα από την Εκκλησία και τις παραδόσεις

Διαδώστε:

Την 22α Φεβρουαρίου του 1821, ο Aλέξανδρος Υψηλάντης φορώντας στολή ιερολοχίτη με μια μικρή συνοδεία πέντε ατόμων πέρασε τον ποταμό Προύθο, το σύνορο μεταξύ της Pωσίας και των παραδουνάβιων ηγεμονιών (Mολδαβία και Bλαχία) που ανήκαν στην Oθωμανική Aυτοκρατορία. Eκεί, δύο ημέρες αργότερα στις 24 Φεβρουαρίου, εξέδωσε την προκήρυξη Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, η οποία θεωρείται η επίσημη κήρυξη της Eπανάστασης.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από τις ιστορικές αυτές ημέρες, καταγράφονται πλήθος δηλώσεων στις οποίες μεταξύ άλλων τονίζεται ο σημαντικός ρόλος της Ορθοδοξίας, και δη της Εκκλησίας στην εθνική Παλιγγενεσία.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, στην έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, αναφέρθηκε στη δίψα για ελευθερία, τη θυσία για την πατρίδα και την ελληνική συνείδηση, που ακολουθούσε πάντα τις έννοιες «πίστη και Πατρίδα», όπως διασώζονταν μέσα από τις Εκκλησιές μας.

“Σαν σήμερα, 22 Φεβρουαρίου, πριν 200 χρόνια ο Αλέξανδρος Υψηλάντης περνούσε τον ποταμό Προύθο για να κηρύξει -δύο μέρες αργότερα- την επανάσταση με το σύνθημα «μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος»” αναφέρει και τονίζει: “Η συνείδησή τους όμως ακολουθούσε πάντα τις έννοιες «πίστη και Πατρίδα», όπως διασώζονταν μέσα από τις Εκκλησιές, την παράδοση, τα τραγούδια, τους θρύλους, την γλώσσα και τον πολιτισμό”.

“Ακόμη και τα μαρτύρια, τα παιδομαζώματα, οι βίαιοι εξισλαμισμοί δεν στάθηκαν ικανά να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης και ζωής. Μεγάλη του Γένους Σχολή, Αθωνιάδα Ακαδημία, Αστική Σχολή της Θεσσαλονίκης, Ακαδημία του Βουκουρεστίου, Σχολή της Σμύρνης και δεκάδες άλλα σχολεία υπήρξαν οι φάροι που έγραψαν χρυσές σελίδες πνεύματος και προόδου σε περιόδους σκοτεινές” υπογράμμισε.

Αλλά και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθηγητής Άγγελος Συρίγος, και ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθηγητής Γεώργιος Κατρούγκαλος, προέβησαν σε τιμητική αναφορά, κατά την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, στα κρίσιμα και καθοριστικά εκείνα γεγονότα που αποτέλεσαν το προανάκρουσμα της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας ανέφερε μεταξύ άλλων:
“Η διάβαση του Προύθου ποταμού είναι η επέτειος την οποία τιμούμε σήμερα ως Βουλή των Ελλήνων και η οποία ξεκίνησε έναν αγώνα που κράτησε εννιά μήνες στη Μολδοβλαχία, από τον Φεβρουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 1821. Ο αγώνας αυτός κρίθηκε ιστορικά ότι αποτέλεσε έναν ισχυρότατο αντιπερισπασμό που διευκόλυνε την Επανάσταση, και την κήρυξη και τη διεξαγωγή της, στη μεσημβρινή Ελλάδα” και πρόσθεσε “Τιμούμε και θυμόμαστε ως Σώμα αυτή τη μνήμη, αυτήν την πορεία. Τιμούμε την προκήρυξη που δύο μέρες μετά εξέδωσε στο στρατόπεδό του ο Υψηλάντης στο Ιάσιο, η οποία φυλάσσεται στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο στην παλιά Βουλή. Και είμαστε βέβαιοι ότι με τις εκδηλώσεις που οργανώνει η πολιτεία, η Βουλή και όλοι οι φορείς, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, αυτή η συγκλονιστική επέτειος, η υπαρξιακή επέτειος για τη χώρα μας, για το κράτος μας, για το έθνος μας, θα τιμηθεί με τον πρέποντα τρόπο”.

Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος.

Στην ομιλία του με τίτλο «Η σπίθα που έγινε πυρκαγιά» ο κ. Συρίγος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ρόλο της Εκκλησίας κατά τη μακραίωνη τουρκική σκλαβιά υπογραμμίζοντας πως «η θρησκεία προσδιόριζε την ταυτότητα του υπόδουλου. Δεν λειτούργησε όμως αυτοματοποιημένα το σχήμα: οι υπόδουλοι χριστιανοί εναντίον των μουσουλμάνων κατακτητών τους. Το κρίσιμο σημείο ήταν η ελληνική εθνική συνείδηση. Τον δεσπόζοντα ρόλο στη διατήρηση της κατά τους 4 αιώνες δουλείας έπαιξε η εκκλησία. Το 1821 επαναστάτησαν όσοι αισθάνονταν Έλληνες για να αποκτήσουν την ελευθερία τους εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Βουλής έδωσε τον λόγο στον εκπρόσωπο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, καθηγητή Γεώργιο Κατρούγκαλο, ο οποίος ανέφερε:

«Κατ’ αρχάς σας συγχαίρουμε για την πρωτοβουλία αυτή και για την εκδήλωση ιστορικής μνήμης. Και εμείς θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικές τις ημερομηνίες αυτές.

Ουσιαστικά, στις 21 Φεβρουαρίου 1821 έχουμε την πρώτη εκδήλωση στο Γκαλάτσι από τον εκεί επικεφαλής του ρωσικού προξενείου και το πρώτο σώμα επαναστατών. Σαν σήμερα περνά τον Προύθο ο Υψηλάντης και την επόμενη μέρα έχουμε την προκήρυξή του με την οποία καλεί σε επανάσταση όλο τον ελληνισμό.

Θέλω να θέσω συμπληρωματικά υπόψη σας ότι έχει διατυπωθεί η πρόταση, η ημερομηνία της προκήρυξης, δηλαδή, η 23η Φεβρουαρίου, να κηρυχθεί ως ημέρα του Ελληνισμού της Διασποράς, έννοια που είναι πολύ ευρύτερη και ορθότερη να την ακολουθούμε από την Ημέρα των Αποδήμων.

Είναι πρόταση που έχει κατατεθεί από τον Σύνδεσμο Μπάιρον, επικεφαλής του οποίου είναι το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, ο Πάνος Τριγάζης. Έχει επανέλθει στον δημόσιο διάλογο με αρθρογραφία του το τελευταίο διάστημα και νομίζω ότι είναι μια πρόταση που αξίζει να εξεταστεί. Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.»

ΤΑ ΛΑΒΑΡΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Σημαίες της Ελληνικής Επανάστασης ύψωσε ο Δήμος Γλυφάδας για να τιμήσει τα 200 χρόνια από την έναρξη του ξεσηκωμού του Γένους. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γεώργιος Παπανικολάου ανέφερε ότι ο Δήμος για όλο το 2021 θα έχει υψωμένα τα λάβαρα της Επανάστασης δίπλα στην Ελληνική Σημαία.

Η 22η Φεβρουαρίου αποτελεί τη μέρα που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την στιγμή που ο Αλέξανδρος Υψηλάντης υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Δημάρχου Γλυφάδας:

Αυτές τις μέρες, πριν από 200 χρόνια ξεκινάει ο ξεσηκωμός του Γένους.

Στις 22 Φεβρουαρίου 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες και τίποτα πια δεν μπορεί να σταματήσει το αγώνα για την Απελευθέρωση.

Από σήμερα και για όλο το 2021, ο Δήμος Γλυφάδας αναρτά στους πιο ψηλούς ιστούς της πόλης τα λάβαρα της Επανάστασης, πλάι στην ελληνική σημαία.

Στο νέο και στο παλιό Δημαρχείο, στις εισόδους της πόλης μας και σε πολλά ακόμη σημεία της Γλυφάδας μας, φόρος τιμής σε όλους όσους θυσιάστηκαν και απελευθέρωσαν την πατρίδα.

Σύντομα θα ενημερώσουμε για επόμενες επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου μας, πάντα βεβαίως με τις αναγκαίες προσαρμογές στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

 

Δείτε το σποτ της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, που εγκρίθηκε στις αρχές του μήνα από το ΕΣΡ για δωρεάν προβολή σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

https://www.orthodoxianewsagency.gr/wp-content/uploads/2021/02/ΣΠΟΤ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ-ΤΗΣ-ΕΛΛΑΔΟΣ.mov

Υπενθυμίζουμε ότι στις 12 Ιανουαρίου η Εκκλησία της Ελλάδος, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου είχε προβεί στην επίσημη προβολή της πρώτης διαφημιστικής ολιγολέπτου ταινίας για τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με μήνυμα: «Θυμάμαι, γιατί θέλω να έχω μέλλον».

Η προβολή είχε γίνει στην «Αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων» του Συνοδικού Μεγάρου. Το μήνυμα της ταινίας «Θυμάμαι, γιατί θέλω να έχω μέλλον» αφορά στις 261 Συνοδικές και Περιφερειακές Εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει η Εκκλησία της Ελλάδος στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις της, για τη συμπλήρωση των δύο αιώνων από την έναρξη του Αγώνος του 1821.

 

Διαδώστε: