Ελλάδα 1821 - 2021
24 Μαρτίου, 2021

“Ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται” (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Διαδώστε:

«Ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται. Η Ελλάδα είναι ο κόσμος που συστέλλεται», είχε γράψει ο Βίκτωρ Ουγκώ, εκφράζοντας το πηγαίο κίνημα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε για τη στήριξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Εμβληματικά και ιστορικά κτίρια σε ολόκληρο τον κόσμο, μνημεία και πλατείες, αλλά και οι εκκλησίες της ομογένειας ντύνονται στα γαλανόλευκα τιμώντας έτσι τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία. Το υπουργείο Εξωτερικών, η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, η Επιτροπή “Ελλάδα 2021”, οι ανά τον κόσμο Πρέσβεις, και φυσικά η Ομογένεια που βρίσκεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη συνέβαλαν στο μεγάλο αυτό εγχείρημα.

ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες μια σειρά από πόλεις θα φωτίσουν μνημεία και σημαντικά κτήρια τους με το μπλε χρώμα της ελληνικής σημαίας για ένα βράδυ. Ειδικότερα, στην πολιτεία της Καλιφόρνια θα φωτιστεί το Δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο, αλλά και οι διάσημοι πυλώνες έξω από το διεθνές αεροδρόμιο, LAX, μετά από πρωτοβουλία της United Hellenic American Societies of Northern California (UHAS) και τον πρόεδρο της, Τάσο Ζωγράφο.


Στη Βοστώνη, τη Μασαχουσέτη, το Πρόβιντενς, το Ρόουντ Άιλαντ, το Νιού Χαμπσάιρ, το Λόουελ, το Μάντσεστερ των ΗΠΑ θα φωτίσουν μπλε τις εμβληματικές γέφυρές τους, αλλά και τα δημαρχεία τους για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ
Στον Καναδά θα υπάρξει ανάλογος εορτασμός με τον φωτισμό του εμβληματικού CN Tower στο Τορόντο, την Τετάρτη 24 Μαρτίου μετά τη δύση του ηλίου, ενώ θα φωτιστεί και το «θαύμα της φύσης» που μοιράζονται οι ΗΠΑ με τον Καναδά, οι Καταρράκτες του Νιαγάρα. Ο φωτισμός θα πραγματοποιηθεί την 25η Μαρτίου σε livestream στην ιστοσελίδα τους, στις 4 το πρωί. Παρά τους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία, φέτος οι ομογενείς θα συγκεντρωθούν με τα αυτοκίνητά τους στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και Αγίου Δημητρίου. Εκεί θα ξεκινήσει η πρωτότυπη αυτή παρέλαση.

ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Στην Αυστραλία, μία χώρα με σημαντική παρουσία της ελληνικής ομογένειας, θα στολιστεί με την ελληνική σημαία η φημισμένη Όπερα του Σίδνεϋ στις 25 Μαρτίου.
Η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: “Με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας θα φωταγωγηθεί η Όπερα του Σύδνεϋ την ερχόμενη Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021, στη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η Πρωθυπουργός της Νέας Νοτίου Ουαλίας, κ. Gladys Berejiklian, η οποία με την ευκαιρία ευχαρίστησε τους Ελληνοαυστραλούς για τη συνεισφορά τους στην Πολιτεία και τόνισε τη σημαντική επιρροή του ελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. (…) Την ανωτέρω απόφαση επικροτεί η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε σθεναρά το αίτημα για προβολή της ελληνικής σημαίας στο εμβληματικό κτίριο του Σύδνεϋ”

Ανήμερα την 25η Μαρτίου, όλα τα εμβληματικά κτίρια των πρωτευουσών των Πολιτειών της Αυσταλίας θα «ντυθούν» με τα χρώματα της Ελλάδας .

Το Δημαρχείο Ντάργουιν και στη Μελβούρνη το Θησαυροφυλάκιο (Old Treasure Treasury Building), το Μουσείο Μετανάστευσης (Immigration Museum), το Royal Exhibition Building, η Γέφυρα Bolte, το φαντασμαγοσρικό Citylink Soundtube, ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός Flinders και, φυσικά, το Κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, στην οδό Lonsdale, θα φωτιστούν με γαλανόλευκα φώτα για την επέτειο των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η κυβέρνηση Άντριους, τηρώντας σχετική προεκλογική της υπόσχεση προς τις ελληνικές κοινότητες της Πολιτείας, θα διαθέσει 200 χιλιάδες δολάρια σε 23 Οργανισμούς, υποστηρίζοντας τη διοργάνωση COVIDSafe επετειακών εκδηλώσεων.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Με τα ελληνικά χρώματα θα ντυθεί ο Πύργος του Ρήνου στο Ντύσσελντορφ την 25η Μαρτίου, ενός εκ των πιο εμβληματικών κτιρίων της γερμανικής πόλης, τιμώντας την συμπλήρωση 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Το ψηλότερο σημείο της πόλης θα φωταγωγηθεί με τα εθνικά χρώματα με έγκριση του νέου δημάρχου του Ντύσσελντορφ Στέφαν Κέλερ σε συνεργασία και με τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στην πόλη Μαρία Παπακωνσταντίνου.


Για τουλάχιστον 3 ώρες θα πραγματοποιηθεί ένα lazer show το οποίο θα αποτυπώνει τα «200 χρόνια Ελλάδα» στα γερμανικά μαζί με μια σειρά από φωτορρυθμικούς σχηματισμούς οι οποίοι θα απεικονίζουν όλα τα σύμβολα της επανάστασης. Ορατά από όλα τα σημεία του Ντύσσελντορφ θα είναι μεταξύ άλλων όλες οι ελληνικές σημαίες και η σφραγίδα της Φιλικής Εταιρείας. «Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο στο Ντύσσελντορφ
Η Πολωνία δέχτηκε να φωταγωγηθεί εμβληματικό κτήριο της Βαρσοβίας. Ο Έλληνας πρέσβης εκεί Μιχαήλ Ευστράτιος Δαρατζίκης ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών ότι «υπέβαλα ιδέα φωταγωγήσεως εμφόρτου Ιστορίας και συμβολισμού Προεδρικού Μεγάρου (πρόσοψη)». Συνεχίζει, μάλιστα, ενημερώνοντας, ότι αξιωματούχος της προεδρίας, ζήτησε να μάθει ένα κεντρικό σύνθημα, το μήνυμα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο πρέσβης πρότεινε το σύνθημα «για τη δική μας και τη δική σας ελευθερία». Αυτό είπε ο Πολωνός ιατρός Αλεξάντερ Κουζάνσκι που ήρθε στην Ελλάδα και έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1821.
Στο Βέλγιο, to Manneken Pis, θα «ντυθεί» Εύζωνας. Το φημισμένο αγαλματάκι των Βρυξελλών θα μεταμορφωθεί, σε μία ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί παρουσία του εκεί Έλληνα πρεσβευτή Διονυσίου Καλαμβρέζου.

 


Στη Ρουμανία η πρέσβης κα Γραμματά επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Alexandru Ioan Cuza, όπου λειτουργεί τμήμα Νεοελληνικών σπουδών. Θα φωταγωγηθεί το κτήριο του Πανεπιστημίου με την ελληνική σημαία κατά την εθνική εορτή της Ελλάδας
Στη Φινλανδία, πραγματοποιήθηκε φωταγώγηση του ιστορικού κτηρίου, που είναι η έδρα του πρωθυπουργού και το οποίο βρίσκεται στην κεντρικότερη πλατεία του Ελσίνκι.

ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Yπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Νοτίου Αφρικής γιόρτασε τη 200ή επέτειο από την Επανάσταση του 1821 με την κατασκευή μιας γιγάντιας υφασμάτινης ελληνικής σημαίας επιφάνειας 1600 τ.μ., με τη μεγέθυνση φωτογραφίας σε διαστάσεις ανάλογες προς το φυσικό μέγεθος του Mνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, καθώς και με τη σύνθεση του «Τραγουδιού της Ελευθερίας» και τη συνοδευτική χορογραφία από νεαρούς ομογενείς.

Στα χρώματα της γαλανόλευκης φωτίζεται αυτές τις ημέρες ο ιστορικός ναός του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες στην ομογένεια, με την πρεσβυγενή Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας να συμμετέχει ενεργά στους εορτασμούς της Ελλάδας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Πρόκειται για το ναό που η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας αποφάσισε να υψώσει από τα πρώτα χρόνια της ελεύθερης Ελλάδας, με πρωτοβουλία του πρώτου Προέδρου της, του Μιχαήλ Τοσίτσα, που υπήρξε και ο πρώτος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια.


Προβες της Φιλαρμονικής της Προεδρικής Φρουράς Ζαμπιας για την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Ελλαδος στην εκδήλωση “Αφιέρωμα τιμής και μνήμης “ που διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας σε συνεργασία με το Γενικο Προξενειο της Ελλαδος στη Ζαμπια για την Επέτειο της Εθνικής και ιστορικής ημέρας της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας,η οποία συμπίπτει με την συμπλήρωση των διακοσίων ετών από την Επανάσταση του 1821.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Οι κινήσεις αυτές αποτελούν επί της ουσίας ανταπόκριση στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλή Δεμίρη.
Χαρακτηριστικά, ο Θεμιστοκλής Δεμίρης υπογραμμίζει, σε επείγον σημείωμα του: “Mετά από εύστοχες σχετικές εισηγήσεις αριθμού Αρχών μας και σε συνέχεια οδηγιών κ. Υπουργού, παρακαλείσθε όπως, στο πλαίσιο εορτασμού για τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση, εφόσον το επιτρέπουν οι κατά τόπους συνθήκες και υπάρχει η κατάλληλη υποδομή, διερευνήσετε με τις εκεί αρμόδιες Αρχές τη δυνατότητα φωταγώγησης σημαντικού μνημείου/κτηρίου της περιοχής σας με την ελληνική σημαία ή τα ελληνικά χρώματα, την 25η Μαρτίου, με στόχο την και με αυτό τον τρόπο προβολή της εμβληματικής επετείου».


Στην συνέχεια, Έλληνες πρεσβευτές σε κάθε γωνιά του κόσμου ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα και κινητοποιήθηκαν. Έτσι λοιπόν, επικοινώνησαν με τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να ζητήσουν από τις χώρες που διαμένουν, να γίνει να προβληθεί η μεγίστης σημασίας για την Ελλάδα επέτειος.
Σκοπός αυτής της πρόσκλησης είναι να γίνει μία υπενθύμιση της ηρωικής επανάστασης του 1821, που σηματοδότησε την πρώτη απελευθερωτική κίνηση για εθνική ανεξαρτησία και να εορτασθεί παγκόσμια αυτή ο αγώνας επιτεύχθει όχι μόνο λόγω των υπέρογκων θυσιών του ελληνικού λαού αλλά, κατά ένα μέρος, και της πίεσης που άσκησε το φιλελληνικό ρεύμα στις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής.

ΔΕΜΙΡΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ

Γεννήθηκε στις 2.11.1952 στην Αθήνα.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο(1971-1975) και έκανε μεταπτυχιακό (master) στην Μεσανατολική Πολιτική στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Αραβικών Σπουδών (1976-1977).

Στο διάστημα 1978-1981, εργάστηκε ως δημοσιογράφος (εξωτερικός συνεργάτης) στην επιθεώρηση “Πολιτικά Θέματα” και ως διευθυντής σύνταξης στα περιοδικά “Computer Age”, “Plant”, “Equip”, “Αγροτική Περιουσία”.

Το 1981 εισήλθε στην Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών και ορκίστηκε Διπλωματικός Ακόλουθος το 1982.

Μέχρι και το 1984 εργάστηκε ως Ακόλουθος και Γραμματέας Γ’ στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Το 1985 τοποθετήθηκε στην Ελληνική Πρεσβεία στη Βαγδάτη.

Το 1989 μετατέθηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO. To 1992 επέστρεψε στην Κεντρική Υπηρεσία, τοποθετούμενος στη Διεύθυνση Τουρκίας-Κύπρου, αναλαμβάνοντας, το 1994, ως επικεφαλής, το τμήμα Κύπρου.

Από το 1996 υπηρέτησε στην Ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία, ως Σύμβουλος Α’ και Αναπληρωτής Επικεφαλής Αρχής / Επιτετραμμένος.

Το 2001 μετατέθηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. αναλαμβάνοντας, διαδοχικά, τα καθήκοντα εκπροσώπου στην Ομάδα Δυτικών Βαλκανίων και τη διεύθυνση του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Αντιπροσωπείας.

Επανήλθε το 2006 στην Κεντρική Υπηρεσία, αναλαμβάνοντας ως διευθυντής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Εξωτερικών Σχέσεων και προαγόμενος το 2007 σε Πληρεξούσιο Υπουργό Β΄.

Τον Σεπτέμβριο του 2008 τοποθετήθηκε στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και Πρέσβης στη Ε.Ε. με καθήκοντα Εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας.

Το 2013 ορίστηκε ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία και στον Άγιο Μαρίνο και ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO) και τους άλλους Διεθνείς Οργανισμούς με έδρα την Ρώμη.

Το 2014 προήχθη σε Πληρεξούσιο Υπουργό Α΄.

Τον Μάιο του 2017 επέστρεψε στην Αθήνα και ανέλαβε Διευθυντής στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών μέχρι την 1.1.2018.

Έχει παρασημοφορηθεί από τους Προέδρους της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Μιλάει και γράφει ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

Είναι παντρεμένος από το 1985 με την Μάρθα Παπανικολάου με την οποία έχουν αποκτήσει δύο γιους

Επιμέλεια: Ναταλία Δανδόλου

Διαδώστε: