Ελλάδα 1821 - 2021
09 Απριλίου, 2021

«Σύγχρονη παιδική λογοτεχνία, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση»

Διαδώστε:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021, η διαδικτυακή εκδήλωση, με τίτλο: «Σύγχρονη παιδική λογοτεχνία, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση», που διοργάνωσαν η Βιβλιοθήκη της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης «Το Φως», σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, αλλά και τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, ο οποίος καλωσόρισε τους ομιλητές, ευχαριστώντας τους για τη συμμετοχή και απαγγέλλοντας στίχους του Βίκτωρος Ουγκώ. Στη συνέχεια, ο κ. Σέργιος Βοΐλας, Επιστημονικός Συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, χαιρέτισε την εκδήλωση, εκφράζοντας τη χαρά του για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση, αλλά και την αγάπη του προς το Ίδρυμα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.

Κατά την έναρξη, η κα Πηνελόπη Μωραΐτου, Συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μίλησε για το πως το παιδικό ιστορικό διήγημα αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διδασκαλία της Ιστορίας, αναλύοντας τα βαθύτερα κίνητρα που αυτό δίδει στα παιδιά. Κατά την κα Μωραΐτου, το παιδικό ιστορικό διήγημα βοηθά τα παιδιά να αντιμετωπίσουν το παρόν ακόμη πιο υπεύθυνα, ενώ η Ιστορία είναι το αφήγημα της ζωής του ανθρώπου, που πετυχαίνει να μεταφέρει τον μικρό αναγνώστη με έναν τρόπο παραστατικό στην εκάστοτε εποχή και καταφέρνει να ενσταλάξει στις ψυχές των παιδιών, αρχές και άξιες που ενισχύουν την εθνική τους συνείδηση και υπόσταση.

Στη συνέχεια, ο Δρ Ηλίας Λιαμής, Θεολόγος – Μουσικολόγος – Συγγραφέας, παρουσίασε το θέμα: «Ορθοδοξία και Ελλάδα: Δύο πρόσωπα μιας ταυτότητας», κάνοντας λόγο για τις έννοιες του λόγου και του τόπου, μιλώντας παράλληλα για την ποιότητα ζωής, την οποία οφείλουμε να διασφαλίσουμε. Κατά τον κ. Λιαμή, χωρίς όραμα δεν υπάρχει ηρωισμός και η Εκκλησία διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση και μέσα από τις εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας, ενώ είναι σημαντικό να αποκτήσουν τα παιδιά νέα οράματα και να πορευθούν στο μέλλον.

Τον συντονισμό της Εκδήλωσης είχε ο Ιωάννης Μουντογιαννάκης, Βιβλιοθηκονόμος και Επιστημονικός Συνεργάτης της ΟΑΚ, ο οποίος έκανε αναφορά στα παιδικά ιστορικά βιβλία για το 1821, τα οποία μέχρι σήμερα δεν ήταν αρκετά, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί πολλά περισσότερα και αυτό, σύμφωνα με τη γνώμη του, συμβαίνει διότι οι συγγραφείς ένιωσαν ότι πλησιάζοντας στο 2021 έπρεπε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να «επενδύσουν» σε αυτήν τη θεματολογία.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των ομιλητών, ενώ η παραπάνω διαδικτυακή συνάντηση μεταδόθηκε από το κανάλι του Ιδρύματος στο YouTube και όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν ελεύθερα, αλλά και να συμμετάσχουν με τα δικά τους ερωτήματα σε αυτή.

Ολόκληρη η Ημερίδα βρίσκεται αναρτημένη, για όσους επιθυμούν να την παρακολουθήσουν, στο διαδικτυακό κανάλι του Ιδρύματος στο Youtube:

 

Διαδώστε: