31/03/2021 31/03/2021 Το επετειακό γραμματόσημο που εξέδωσαν τα Πολωνικά Ταχυδρομεία για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση παρουσίασε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Πολωνίας – Ελλάδας κ. Daniel Milewski. Το γραμματόσημο απεικονίζει τη μορφή του Γεωργίου Ιβάνωφ Σαϊνόβιτς, ηρωικού σαμποτέρ που συνεργάστηκε με την Ελληνική...
31 Μαρτίου, 2021 - 18:40
Τελευταία ενημέρωση: 31/03/2021 - 18:14

Τα επετειακά γραμματόσημα των 200 ετών της Πολωνίας στη Βουλή των Ελλήνων

Διαδώστε:
Τα επετειακά γραμματόσημα των 200 ετών της Πολωνίας στη Βουλή των Ελλήνων

Το επετειακό γραμματόσημο που εξέδωσαν τα Πολωνικά Ταχυδρομεία για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση παρουσίασε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Πολωνίας – Ελλάδας κ. Daniel Milewski.

Το γραμματόσημο απεικονίζει τη μορφή του Γεωργίου Ιβάνωφ Σαϊνόβιτς, ηρωικού σαμποτέρ που συνεργάστηκε με την Ελληνική Αντίσταση στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εκτελέσθηκε από τους ναζί το 1943 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Την Δευτέρα τα γραμματόσημα είχαν παρουσιαστεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας του Πολωνικού Κοινοβουλίου επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Πολωνίας στην Αθήνα κ. Artur Lompart και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Αγία Μαρίνα» που δραστηριοποιείται στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής γλώσσας και της ορθοδοξίας κ. Patryk Panasiuk.

Ο κ. Τασούλας, καλωσορίζοντάς τους στο γραφείο του παρουσία της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Πολωνίας κ. Όλγας Κεφαλογιάννη, βουλευτή Α΄ Αθηνών, και του Αντιπροέδρου της κ. Χριστόφορου-Εμμανουήλ Μπουτσικάκη, βουλευτή Α΄ Πειραιώς, παρατήρησε ότι οι Ομάδες Φιλίας των δύο Κοινοβουλίων έχουν δυναμώσει τις σχέσεις των δύο χωρών κόντρα ακόμη και στον δαίμονα της πανδημίας. «Είναι από τις Ομάδες Φιλίας που με διαφόρους τρόπους ξεπερνούν τα εμπόδια της πανδημίας και συνεχίζουν με συστηματικό τρόπο τις επαφές τους και τη δημιουργική συνεργασία τους», τόνισε ο κ. Τασούλας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι «το Κοινοβούλιο της Πολωνίας, με εισήγηση της αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας εξέδωσε, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ένα επετειακό γραμματόσημο, αλλά και συνολικά το Κοινοβούλιο, καθώς και ο Πρόεδρος της Πολωνίας, εξέδωσαν ανακοινώσεις πολύ τιμητικές για τα 200 χρόνια ελληνικής ελευθερίας, πράξεις για τις οποίες είμαστε ευγνώμονες».

Ο κ. Τασούλας επισήμανε ότι πρόσφατα, στις 21 Μαρτίου, «απεβίωσε ένας σπουδαίος Πολωνός ποιητής, φίλος της Ελλάδας, ο Άνταμ Ζαγκαγιέφσκι. Ήταν μελετητής και της ελληνικής ποίησης, θαύμαζε ιδιαίτερα τον Σεφέρη και τον Καβάφη και είχε γράψει ότι “όλη η ποίηση βρίσκεται ανάμεσα στην Αθήνα και την Ιερουσαλήμ”. Βλέποντας τις πρωτοβουλίες των Πολωνών φίλων μας να τιμήσουν έναν Ελληνοπολωνό σαμποτέρ ήρωα του πολέμου, να τιμήσουν την Ελληνική Επανάσταση, να ενισχύσουν την ελληνοπολωνική φιλία, επειδή όλα αυτά ενέχουν και στοιχεία ποίησης, στοιχεία δηλαδή που προκύπτουν από τις πιο ευγενικές χορδές της ανθρώπινης ψυχής, θα μπορούσα να διορθώσω με θεμιτό τρόπο τον μεγάλο Πολωνό ποιητή, ότι “πολλή ποίηση, επίσης, βρίσκεται ανάμεσα στην Αθήνα και τη Βαρσοβία”».

Ο κ. Τασούλας ευχαρίστησε τους «Πολωνούς φίλους», όπως χαρακτηριστικά είπε, και τους συνεχάρη για την υποδειγματική δράση τους στην προώθηση της φιλίας και της συνεργασίας των δύο λαών.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Πολωνίας – Ελλάδας κ. Daniel Milewski, από την πλευρά του, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Το να βρισκόμαστε στο κτήριο της Ελληνικής Βουλής είναι για εμάς πολύ μεγάλη τιμή. Πέρυσι είχαμε τη χαρά να βρεθούμε εδώ με την Ομάδα Φιλίας. Το κτήριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό μέρος, λαμβάνοντας υπόψη βεβαίως ότι κάθε Κοινοβούλιο είναι το οίκημα της Δημοκρατίας σε κάθε χώρα. Όμως, το κτήριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου δεν είναι απλώς το οίκημα της Δημοκρατίας για την Ελλάδα, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα έθνη.

Ως δημοκράτες Πολωνοί είναι σαν να επισκεπτόμαστε το ίδιο μας το σπίτι. Με ταπεινότητα λοιπόν υποκλινόμαστε στα θεμέλια που έχει θέσει η χώρα σας όσον αφορά τη Δημοκρατία. Οι ιστορίες των κρατών μας θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν κι αρκετές ομοιότητες. Η δική μας χώρα, πριν από λίγους μήνες γιόρταζε τα 100 χρόνια απελευθέρωσης. Να σας ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά, γιατί η Ελλάδα ήταν ένα από τα πρώτα κράτη που αναγνώρισαν την Πολωνία.

Για εμάς, ως μέλη της Ομάδας Φιλίας Πολωνίας και Ελλάδας ήταν πλήρως ξεκάθαρο ότι εφόσον πλησιάζει η επέτειος των 200 χρόνων από την απελευθέρωση της Ελλάδας, θα πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά. Το ένα σημείο στο οποίο επικεντρωθήκαμε ήταν το ψήφισμα του Πολωνικού Κοινοβουλίου για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Η δεύτερη πρωτοβουλία που λάβαμε για να τιμήσουμε αυτήν την επέτειο ήταν το επετειακό γραμματόσημο που εκδόθηκε από τα Πολωνικά Ταχυδρομεία με αφορμή των 200 ετών από την απελευθέρωση. Από τη μία είναι μια πρωτοβουλία με την οποία θέλαμε να τιμήσουμε τους εορτασμούς για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, από την άλλη, βεβαίως, αναδεικνύεται ένας πολύ σημαντικός ήρωας και για τα δύο έθνη, ένας ήρωας πολωνικής καταγωγής, ο οποίος όμως έχει καταγραφεί και στην ελληνική ιστορία.

Είμαστε πιστοί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είμαστε έτσι κι αλλιώς πολύ κοντά ως ευρωπαϊκά έθνη, όμως πιστεύω βαθιά ότι ο δρόμος για τη σύσφιξη των σχέσεων και των επαφών μεταξύ των δύο κρατών δεν περνάει μόνο μέσα από τις Βρυξέλλες, αλλά κυρίως από τις διμερείς μας επαφές. Ο Σαϊνόβιτς λίγο πριν από την εκτέλεσή του φώναξε: “Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω η Πολωνία!” Το επαναλαμβάνω κι εγώ μαζί με τις καλύτερες ευχές μου για τους εορτασμούς του ελληνικού έθνους».

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, παρατήρησε: «Πράγματι, ο ήρωας τον οποίο τιμούμε με το γραμματόσημο, που εκτελέσθηκε από τα εθνικοσοσιαλιστικά στρατεύματα κατοχής στην Καισαριανή το 1943, είπε “Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω η Πολωνία!” λίγο πριν εκτελεσθεί. Το να το πούμε εμείς τώρα είναι πολύ πιο εύκολο, πολύ πιο ανώδυνο, αλλά το λέμε τουλάχιστον με μεγάλο συναίσθημα. Και να χρησιμοποιήσω μια ντεμοντέ έκφραση: “Ζήτωσαν λοιπόν η Ελλάδα και η Πολωνία”».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων