Μουσικό αφιέρωμα στον μεγάλο ποιητή και στιχουργό Νίκο Γκάτσο, παρουσιάστηκε από την Μικτή Χορωδία Νέας Ιωνίας, την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
Διηύθυνε η μαέστρος Μαρία Κάτσαρη και συνόδευσαν οι Δημήτρης Τσούνης στην αφήγηση και το τραγούδι, Λευτέρης Συμιανάκης στην κιθάρα, Δημήτρης Παμπουλάκης στα κρουστά, Λάμπρος Πανταζόπουλος στο μπουζούκι και η μαέστρος στο πιάνο.
Η εκδήλωση, μεταδόθηκε από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.
Ο Νίκος Γκάτσος προερχόταν από οικογένεια που δεν σχετιζόταν με την ποίηση και τα γράμματα, καθώς οι γονείς του ήταν αγρότες. Ο ίδιος ωστόσο αναδείχθηκε ως ένας εξαιρετικός σημαντικός Έλληνας ποιητής, μεταφραστής και κατά κύριο λόγο στιχουργός, έχοντας συνεργαστεί με μερικά από τα πιο θρυλικά ονόματα της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας και παραμένει μία ξεχωριστή περίπτωση για τα ελληνικά γράμματα.
Η πρώτη ποιητική του σύνθεση «Αμοργός», που κυκλοφόρησε το 1943, προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον και του χάρισε περίοπτη θέση στο πάνθεον των Ελλήνων ποιητών. Ο στενός του φίλος Μάνος Χατζιδάκις, χαρακτήρισε τη σύνθεση, μνημειώδες έργο του νεοελληνικού ποιητικού λόγου, επειδή περιέχει βαθύτατα την ελληνική παράδοση, δεν την εκμεταλλεύεται, και συγχρόνως περιέχει την ευρωπαϊκή θητεία του μεσοπολέμου.
Σημαντική γνωριμία για την ζωή του, ήταν αυτή με τον Οδυσσέα Ελύτη. Δημοσίευσε τρία ακόμη ποιήματα, ωστόσο ασχολήθηκε εκτενώς με την μετάφραση θεατρικών έργων και την συγγραφή στίχων για τραγούδια. Τη λυρική του φλέβα, ο Γκάτσος την διοχέτευσε στους στίχους τραγουδιών, καταργώντας συχνά τα όρια ποίησης και στιχουργίας.
Το έργο του εντυπωσιακό σε ποσότητα και ποιότητα και τα τραγούδια του μελοποιήθηκαν από τους μεγαλύτερους δημιουργούς. Με στίχους γεμάτους Ελλάδα, μίλησε για τον Χριστό, το παιδί, το ψωμί, το μαχαίρι, το φυλαχτό, ενώνοντας όλη την παράδοση σε τραγούδια με πανανθρώπινο στοιχείο.
Κολλητός του Χατζιδάκι και παρτενέρ του στο σοβαρό παιχνίδι της ποίησης, υπήρξε δεύτερος πατέρας, φίλος και αδερφός της Νανάς Μούσχουρη, γράφοντας της μοναδικά τραγούδια όπως το «Χάρτινο το φεγγαράκι», που ήταν και το πρώτο του τραγούδι στη δισκογραφία. Ενώ, πέραν του Χατζιδάκι, θεωρούσε πως και ο Ξαρχάκος ήταν αυτός που τον ενέπνεε.
Ο Νίκος Γκάτσος έφυγε από τη ζωή το 1992, αφήνοντας πίσω του μία σπουδαία πολιτιστική παρακαταθήκη. Μέρος της οποίας παρουσίασε η Μικτή Χορωδία Νέας Ιωνίας με την ορχήστρα που την συνόδευε, ως ελάχιστο αφιέρωμα και φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα ποιητή και στιχουργό.