Στις 10 Ιουλίου, τα δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος καταγραφούν στο ημερολόγιο ως εορτάζοντα τον Άγιο Γρηγόριο επίσκοπο Άσσου. Αυτή την ημέρα, στην εκκλησιαστική κοινότητά της αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, θυμήθηκαν τον διάδοχο του αγίου εν τίτλοις, επίσκοπο Τιμόθεο.
Ο κολομβιανός βοηθός επίσκοπος του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Αθηναγόρα, ο επίσκοπος Άσσου Τιμόθεος κήρυξε τον θείο λόγο στο ναό της Αγίας Μαρίνης την ημέρα εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου, στις 2 Ιουνίου 2022. Μαζί του λειτούργησε ο κολομβιανός πρωτοπρεσβύτερος Χρυσόστομος Αριάζ Χαραμίλλο, και οι εκ των κληρικών του ναού αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου και διάκονος Γεώργιος Βάρσος.
Επειδή το εξαιρετικό κήρυγμα του όπως κατέγραψαν ακροατές του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν αφυπνιστικό συνειδήσεων και θα πρέπει να διασωθεί, θεωρήσαμε την σημερινή εορταστική συνάντηση μας με τον άγιο προκάτοχό του την αφορμή, της κοινολογήσεως μέρους αυτού του κηρύγματος δια του τύπου.
Με αφορμή την εορτή της Θείας Αναλήψεως τότε, ο επίσκοπος είπε μεταξύ άλλων: αυτή την πίστη την οποία παρέδωσαν οι Απόστολοι μετά την Ανάληψη, δεν μπόρεσαν οι Τούρκοι με τόσα χρόνια σκλαβιάς στην ευλογημένη Ελλάδα, να την κάνουν να εκλείψει. Όμως δυστυχώς σήμερα κινδυνεύουμε στην Ελλάδα να χάσουμε την ταυτότητά μας.
Πολλές φορές πρέπει στα παιδιά μας να μιλάμε για τα παλιά, την ιστορία και τους αγώνες των προγόνων τους. Τις δυσκολίες που έζησε η Ελλάδα το 1930 και το 1940; Υπερβάλαμε υπερ-δώσαμε στα παιδιά και τώρα τα παιδιά αγνοούν την πίστη και την ιστορία. Είναι σημαντικό για τους Έλληνες να διδάξετε τα παιδιά από που προερχόσαστε, για να ξέρουν και τα παιδιά προς τα που πηγαίνουν. Δεν είσαι Έλληνας επειδή κληρονομείς ένα σπίτι στην Ελλάδα, να το κληρονομήσεις, αλλά μαζί με τις ρίζες της οικογένειας. Δεν είσαι Έλληνας επειδή κληρονομείς έναν χάρτη που δείχνει την Ελλάδα, αλλά επειδή κληρονομείς μια ιστορία, έναν πολιτισμό, μια ζωή, μια ορθοδοξία. Ορθοδοξία και πολιτισμό μαζί. Να προχωράτε μπροστά κρατόντας γερά όσα είναι πίσω.
Εμείς που προερχόμαστε από Λατινική Αμερική και ερχόμαστε από τις λατινικές χώρες, για να μάθουμε τη δική σας ιστορία και ορθοδοξία, παίρνουμε από σας το φως. Διότι ο ελληνισμός έχει φωτίσει και πλουτίσει τον κόσμο όλο και εμας προσωπικά. Ως παλαιοί ήρθατε και μας κατακτήσατε με το πνεύμα, μας φωτίσατε και μας πλουτίσατε. Άρα λοιπόν παιδιά του Θεού, είστε η πηγή της ιστορίας, είστε η πηγή του πολιτισμού, είστε η πηγή της σοφίας. Τα έργα των πατέρων γραμμένα ετσί στα ελληνικά, τα τρία ευαγγέλια, η καινή διαθήκη στα ελληνικά, αλλά και οι πρόγονοι των Ελλήνων. Εκείνος ο Σωκράτης μας δίδαξε “γνῶθι σαὐτόν” και είναι από τα μεγαλύτερα και πιο αναγνωρίσιμα γνωμικά του κόσμου. Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Δημόκριτος και ούτω καθ’ εξής. Έχετε μεγάλη ιστορία, έχετε μεγάλο πλούτο, αλλά έχετε και μεγάλες ευθύνες.
Αξιωθείτε τα παιδιά σας να είναι Έλληνες όπως ήταν οι πρόγονοί σας, που δεν προδώσανε πότε την πατρίδα, δεν προδώσανε ποτέ τη σημαία, που δεν κατεβάσανε τη σημαία ποτέ και έμειναν για πάντα Έλληνες. Εγώ εργάζομαι στη Βενεζουέλα με Έλληνες. Στη δική μου χώρα στην Κολομβία δεν υπάρχουν πολλοί Έλληνες. Ξεκινήσαμε 2 ορθόδοξοι και τώρα είμαστε 15.000. Έχω παιδιά τα οποία προσπαθούν να μάθουν τα ελληνικά σας, διότι τα αγγλικά είναι για να επικοινωνείς, αλλά η ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα της σοφίας, μη το ξεχάσετε αυτό.
Ο ελληνισμός είναι πηγή της ιστορίας, της πίστεως, διότι όποιος θέλει να είναι αληθινά χριστιανός πρέπει να βαδίσει στα της πίστεως, στην μετάνοια, να βαδίσει στην κάθαρση, να βαδίσει προς τον φωτισμό, για να γίνει Θεός. Γι’ αυτό πρέπει να ξέρουμε που στεκόμαστε εμείς στην πίστη που με την ελευθερία είναι από τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά. Εκεί στέκει η δική μας πίστη, γι’ αυτό ερχόμαστε στην πατρίδα Ελλάδα, έστω μια φορά το χρόνο για να μάθουμε από σας. Είστε το δικό μας παράδειγμα, είστε το φανάρι. Προσέξτε όμως καλά, πατέρες να μην είναι ανάγκη εγώ αύριο, να ρθω σαν τον Διογένη, να με κουβαλάνε σαν Έλληνα μέσα στους Έλληνες για να βρω Έλληνα. Δόξα σοι ο Θεός η ελπίς ημών δόξα σοι. Ευχαριστώ».
Ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου αμέσως μετά είπε: «Εμείς ευχαριστούμε Θεοφιλέστατε επίσκοπε Άσσου κ. Τιμόθεε, για την αποδοχή της πρόσκλησης μας. Συναντηθήκαμε προχθές τυχαία πρώτη φορά δια ζώσης στο αεροδρόμιο, αλλά παρακολουθήσαμε την πορεία σας στην Κολομβία τις προηγούμενες ημέρες, όπου με πολύ κόπο περιγράφατε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τις μετακινήσεις σας, αλλά και την ιεραποστολική σας δραστηριότητα εκεί για περίπου δυο εβδομάδες, σε πραγματικά πρωτόγονες συνθήκες. Να σας δίνει ο Θεός δύναμη και με τις ευχές και την αγάπη τη δική μας να πορεύεστε εκεί. Σας ευχαριστούμε για την ευλογία και παρακαλούμε και εσείς να μας θυμάστε στις προσευχές σας όπως παρακαλώ και τους αδελφούς εδώ να κάνουμε και για σας».