Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, 8η ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2023” του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου ομωνύμου Δήμου Αττικής, το απόγευμα, αμέσως μετά την τέλεση των ιερών ακολουθιών, Εσπερινού και παρακλήσεων των Μεγαλομαρτύρων Θεοδώρου του Τήρωνος και Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα: «Αγιότητα καί παγκοσμιοποίηση» και ομιλητές τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.Νικόλαο και τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ζαχαρία Ζάχαρου, από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Λυκούργος Μαρκούδης, Διευθυντής Προγράμματος Ρ/Σ Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM
Οι ομιλητές αναφερόμενοι στο σύγχρονο ζήτημα της παγκοσμιοποίησης, συμφώνησαν αμφότεροι ότι η παγκοσμιοποίηση είναι έννοια κοσμική και επίγεια, ενώ η ορθόδοξη εκκλησία κηρύσσει την παγκοσμιότητα.
Ο π. Ζαχαρίας ανέφερε οτι: “Η αληθινή παγκοσμιότητα είναι αυτή της προσευχής, η οποία διασχίζει ολόκληρη την οικουμένη”, και συνέχισε προσθέτοντας μια προτροπή του Αγίου Γέροντος του Σωφρονίου προς τους μοναχούς αλλά και τους λαϊκούς: “Αν αποφεύγουμε οποιονδήποτε λογισμό κατά του αδελφού μας, είναι μια ρωγμή στον τείχος της μονής, αν κάνουμε και προσευχή τότε ο Θεός ευαρεστείται από αυτή τη στάση του και στέλνει τη χάρη Του για να προσευχηθούμε για όλον τον κόσμο. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αν λείπει ένας άνθρωπος από την καρδιά μας δεν μπορούμε να είμαστε στην παγκοσμιότητα του Χριστού”.
Ο Σεβασμιώτατος αναπτύσσοντας πάνω στο ίδιο θέμα σημείωσε: “Η παγκοσμιοποίηση ισοπεδώνει πολλά πράγματα και ένα από αυτά είναι και η χριστιανική πιστή. Απόδειξη ότι η παγκοσμιοποίηση μας κάνει επίγειους , εκκοσμικεύει την εκκλησιά, μας συμβιβάζει και η προσευχή μας στηρίζεται στην παράκληση και όχι στην δοξολογία”.
Αναφορικά με την αγιότητα ο π. Ζαχαρίας επεσήμανε ότι: “Σε αυτούς που υπάρχει η αγιότητα υπάρχει το θέλημα του Θεού και η αληθινή παγκοσμιότητα είναι η παράδοση στο θέλημα του Θεού”. Το βασικό παράδειγμα της αγιότητας μαζί με την παγκοσμιότητα ανέφερε ότι είναι η ζωή της Παναγίας από όταν ήταν μικρή στα Άγια των Αγίων.
Ο Σεβασμιώτατος για την αγιότητα στο σύγχρονο κόσμο ανέφερε ότι: “Ο Υιός του ανθρώπου θα βρει την πίστη και σήμερα, γιατί υπάρχουν και σήμερα εδώ ανάμεσά μας χριστιανοί που από αυτή τη σύναξη μπορεί να αποκτήσουν τη διάθεση αναφοράς στο Χριστό. Η ανάταση της ψυχής, να σταθώ να δω την αλήθεια μου, στην πεζή ζωή που ζω, είναι η αρχή της αγιότητας”.
Ακολούθησε διάλογος μεταξύ των ομιλητών και του πολυπληθούς ακροατηρίου που στην κυριολεξία κατέκλυσε τον ισόγειο χώρου του Ιερού Ναού. Ο προσκεκλημένοι έδωσαν τεκμηριωμένες απαντήσεις σε πλειάδα ερωτήσεων που τους υπεβλήθησαν.
Τον επίλογο της εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ματθαίο Χάλαρης ο οποίος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες στους ομιλητές και στους εκατοντάδες αδελφούς που έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση.
Η 8η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτ. π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, εφημέριος Ιερού Ησυχαστηρίου Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μήλεσι Αττικής και έψαλαν οι Πρωτοψάλτες κ.κ. Γεώργιος Γιόβας και Κωνσταντίνος Χαφής.