19/10/2024 19/10/2024 Την Οσιολογιωτάτη Γερόντισσα Φιλοθέη, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Βρυούλων, φιλοξένησε ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου, στον οποίο λαμβάνουν χώρα οι ενοριακές εορταστικές εκδηλώσεις «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2024». Θέμα της ομιλίας ήταν: “Σύ τίς εἶ ὁ κρίνων ἀλλότριον οἰκέτην;». (Ρωμ.14,4) Ομιλία για την κατάκριση “. Η Γερόντισσα Φιλοθέη αρχικά στην εμπνευσμένη ομιλία της είπε:...
Ενορίες : γίου Δημητρίου Δήμου Αγίου Δημητρίου,
19 Οκτωβρίου, 2024 - 9:47
Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2024 - 9:14

”ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2024” 20η μέρα – Ομιλία Γερόντισσας Φιλοθέης

Διαδώστε:
”ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2024” 20η μέρα – Ομιλία Γερόντισσας Φιλοθέης

Την Οσιολογιωτάτη Γερόντισσα Φιλοθέη, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Βρυούλων, φιλοξένησε ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου, στον οποίο λαμβάνουν χώρα οι ενοριακές εορταστικές εκδηλώσεις «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2024». Θέμα της ομιλίας ήταν: “Σύ τίς εἶ ὁ κρίνων ἀλλότριον οἰκέτην;». (Ρωμ.14,4) Ομιλία για την κατάκριση “.

Η Γερόντισσα Φιλοθέη αρχικά στην εμπνευσμένη ομιλία της είπε: “Ένα από τα πιο επικίνδυνα και κρυφά αμαρτήματα είναι η καταλαλιά και η κατάκριση. Έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες και για εκείνον που καταλαλεί αλλά και για εκείνον που υφίσταται τις κατηγορίες”.

Στη συνέχεια η Γερόντισσα έθεσε κάποια ερωτήματα: “Τι σημαίνει καταλαλιά και τι σημαίνει κατάκριση; Ποια είναι τα βαθύτερα αίτια που μας ωθούν να κρίνουμε τους αδελφούς μας; Πως μπορούμε να λυτρωθούμε από αυτό το πάθος; Σε ποια περίπτωση επιτρέπεται να κρίνουμε; Και τι πρέπει να κάνουμε αν εμείς πέσουμε θύμα κατάκρισης;”

“Με αυτό το τρομερό πάθος θα ασχοληθούμε αναζητώντας την λύτρωση και προσπαθώντας να ακολουθήσουμε τα λόγια του Κυρίου μας που μας προστάζει “μη κρίνετε ίνα μη κριθήτε”, απάντησε χαρακτηριστικά η Γερόντισσα. Στη συνέχεια μέσα από διάφορα παραδείγματα της καθημερινότητας και τεχνικές πρακτικές, περιέγραψε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το εν λόγω πάθος.

Έκλεισε επισημαίνοντας: “Το μεγαλύτερο μας όπλο για να αντιμετωπίζουμε αυτό το πάθος, είναι η προσευχή. Να μην μισήσουμε τον αμαρτωλό αλλά την αμαρτία. Έτσι θα μιμηθούμε τον Κύριο, ο οποίος δεν κατέκρινε τον αμαρτωλό αλλά την αμαρτία”.

Μετά την ομιλία, η Γερόντισσα απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των πιστών δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά στο καθιερωμένο “Ενοριακό Αρχονταρίκι”, που καθημερινώς γίνεται εντός του Ιερού Ναού.

Η 20η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Θεοχάρης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Έψαλε ο χορός του μουσικού εργαστηρίου “Βυζαντινόν Αναλόγιον”, υπό τη διεύθυνση του κ. Βαζούρα Ιωάννη.

''ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2024'' 20η μέρα – Ομιλία Γερόντισσας Φιλοθέης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων